De teloorgang van een monument
Dodenhuisje Barkeloo gesloopt...
van onze verslaggever
KROMMENIE — “Het is belachelijk dat het dodenhuisje zomaar gesloopt is. Dit is de zoveelste keer dat de gemeente Zaanstad achter onze rug om een beeldbepalend bouwwerk laat verdwijnen.” 
R. Pauw, fractievoorzitter van ROSA, is diep teleurgesteld over de sloop van het dodenhuisje, dat naast het oude bejaardentehuis Huize Barkeloo in Krommenie stond. Hij wilde het historische gebouwtje behouden. Begin december had Pauw in een raadsvergadering voorgesteld het dodenhuisje te sparen. Wethouder M. Horselenberg beloofde hem toen dat de commissie Bouwen en Wonen de zaak zou bekijken. Op dat moment was het huisje al gesloopt, om plaats te maken voor een dubbel woonhuis.
Het dodenhuisje, dat diende als mortuarium voor het bejaardentehuis, was tegen Huize Barkeloo aangebouwd. Barkeloo, dat in 1743 werd gebouwd als weeshuis, staat op de monumentenlijst van Zaanstad. Het dodenhuisje staat niet op deze lijst, omdat het pas is neergezet toen Barkeloo ook werd opengesteld voor ouden van dagen, aan het eind van de vorige eeuw.
Het weeshuis met rechts het aangebouwde dodenhuisje, rond 1900.
Beeldbepalend
Hoewel het houten aanbouwtje niet beschermd was, had het volgens Pauw toch bewaard moeten blijven. “Het staat dan wel niet op de monumentenlijst, het is wel beeldbepalend voor Krommenie. De gemeente zet zich in voor gebouwen die op de lijst staan, maar voor historische panden die daar niet op voorkomen, worden zomaar sloopvergunningen afgegeven.”
Volgens J. Emmerig, van het Historisch Genootschap Crommenie, is nog wel geprobeerd om het huisje te verplaatsen. “De aannemer heeft gekeken of het huisje in de achtertuin van Huize Barkeloo gezet kon worden, maar dat bleek niet haalbaar. Het houtwerk was helemaal rot. Restauratie was te kostbaar, dus toen is het gesloopt.” Emmerig vindt het vreemd dat de gemeente hiervan niet op de hoogte was. “Het verbaast mij dat de raad begin december nog over het dodenhuisje heeft gepraat, terwijl het toen al zeker een maand gesloopt was. Ze zijn daar niet bij de les."
Huize Barkeloo met rechts het dodenhuisje in 1989 — foto J. Baartse
Te laat
R. Pauw is verbolgen over het feit dat de gemeente niet op de hoogte was van de sloop. “Bouwen en Wonen zou het uitzoeken, maar daar was het dus al te laat voor. voor. Ik neem het de gemeente kwalijk dat alweer een gebouw van historische waarde is verdwenen. De tweede keer in korte tijd, want aan het Padlaantje in Krommenie is pas een huisje uit 1687 afgebroken.”
De gemeente Zaanstad wil nog geen commentaar op de sloop van het dodenhuisje geven. “We zijn nog bezig met de vraag van raadslid Pauw”, laat een voorlichter weten. “We willen hem eerst antwoord geven, tot die tijd brengen we niets naar buiten.”
Woningbouwvereniging Volkswoning Zaanstad, als eigenaar van Huize Barkeloo verantwoordelijk voor de sloop, was niet voor commentaar bereikbaar.
Dit artikel is afkomstig uit het Noordhollands Dagblad, Zaanse editie, van maandag 27 december 1999.
De situatie in juli 2000 — foto J. Baartse
 
De situatie in augustus 2005 — foto J. Baartse
 
Wordt vervolgd...