Bibliotheek Krommenie in 2005 klaar
Krommenie Aannemer Bouwers van Braam-Minnesma begint medio oktober met de nieuwbouw van de bibliotheek in Krommenie. De oplevering van het complex, op de bibliotheek worden veertig woningen gerealiseerd, is begin 2005 gepland. De oude bibliotheek aan de Kervelstraat in Krommenie brandde in juli 2000 af.
De nieuwe bibliotheek met de veertig bovenwoningen  -  Artist Impression FKG architecten
De nieuwe bibliotheek, groot 1800 m2, wordt een zogenoemde regiobibliotheek bestemd  voor gebruikers uit Krommenie en directe omgeving.
De bibliotheek wordt uiteraard op de begane grond gevestigd. Onder de bibliotheek komt een parkeergarage voor de bewoners van de appartementen.
Woningen
De woningen worden door een in het midden van het gebouw gelegen atrium ontsloten. Via de binnenplaats valt er daglicht in de bibliotheek door een in glas uitgevoerde vloer. Het atrium zorgt er volgens de ontwerper van het plan, FKG architecten, voor dat de bewoners samen wonen in het complex en geeft de mogelijkheid tot sociale controle en contact tussen de bewoners.
De verdiepingen zijn verbonden met behulp van een lift. De combinatie met bewoning zorgt ook voor een betere controle op de omgeving van de bibliotheek.
Woonmij
De opdrachtgever voor de bouw van de bibliotheek is De Woonmij, die de grond onlangs voor 1,4 miljoen euro heeft gekocht. Een gedeelte van de opbrengst van de grond (bijna 700.000 euro) wordt door de gemeente gebruikt voor de nieuwbouw van de bibliotheek. De Woonmij realiseert in het complex naast koopappartementen ook twaalf huurwoningen.
 

Dit artikel is afkomstig uit het Noord Hollands Dagblad, Zaanse editie, zaterdag 16 augustus 2003.

 
De brand van de bibliotheek

Noodlocatie bibliotheek in april open

Noodbibliotheek gaat 11 april open

Hulde voor bouwplan bibliotheek