Hulde voor bouwplan bibliotheek Krommenie
Zaanstad De onafhankelijke welstandscommissie draagt het bouwplan voor de nieuwe bibliotheek in Krommenie voor als 'Plan van de Maand' bij de provinciale stichting welstandszorg. 
De architect-deskundigen van de commissie waren enthousiast over de architectuur van FKG Architecten aan de Zaan.
De nieuwe bibliotheek van Krommenie met daar bovenop woningen - foto Bart Homburg
De bibliotheek van Krommenie is in 2000 afgebrand. Besloten is op dezelfde plek aan de Rosariumlaan de nieuwe bibliotheek neer te zetten. Nu echter met woningen er bovenop. Woningcorporatie Woonmij ontwikkelt om precies te zijn 28 huur- en koopwoningen.
Het was het idee van architect J. Goedhart, directeur van het Zaandijker architectenbureau FKG, om bovenop de bibliotheek een woongebouw te realiseren. Dit gebouw zal vanaf de eerste bouwlaag aan de kant van de Heiligeweg scheef oplopen naar de hoogte (20 meter) van de naastgelegen flat tussen de Rosariumlaan en de Kervelstraat.
Stevig gebouw
Bij de behandeling van het bouwplan in de welstandscommissie bleek dat het initiatief voor appartementen bovenop de bibliotheek afkomstig zou zijn van FKG Architecten. Goedhart: "Dat klopt. Het was een idee van mij. Ik vind dat op zo'n belangrijke plek in het dorp een stevig gebouw hoort."
Oorspronkelijk was op die plek een bibliotheek gepland van 1800 vierkante meter in één bouwlaag. "We hebben ons idee toen aangedragen bij de planologen van stedenbouw", vertelt Goedhart. "En die waren het met ons eens". Projectarchitect J. Snieder zegt dat er nog wordt gekeken naar de mogelijkheid een halfverdiepte parkeergarage aan te leggen onder het gebouw. "En zo ja, voor hoeveel plaatsen", aldus Snieder.
Koop / huur
In de tweede helft van het komende jaar wordt er begonnen met de nieuwbouw, verwacht de architect. Hoe de verdeling tussen koop- en huurwoningen zal zijn, is nog niet bekend. Maar het klinkt Goedhart niet zo gek in de oren dat 'de woningen met die mooie terrassen' wellicht naar de koopsector zullen gaan. "Details daarover zijn in dit stadium nog niet bekend".
Voorzitter A. Vlaar van de  welstandscommissie droeg de suggestie aan de nieuwe 'bieb-met' voor te dragen als Plan van de Maand. Hij reageerde daarmee op de lofuitingen van de architecten C. Bakker en O. Vlaanderen. "Ik bespeur hier voorwaar enthousiasme bij jullie, heren", zei Vlaar. "Dat heb ik al maanden niet gehoord. Zouden we het plan dan niet eens voordragen als Plan van de Maand?" Aldus zou geschieden.

De reactie van architect Goedhart hierop is vooralsnog ingehouden: "Leuk."

 

Dit artikel is afkomstig uit het Noord Hollands Dagblad, Zaanse editie, vrijdag 30 november 2001.

 
De brand van de bibliotheek

Noodlocatie bibliotheek in april open

Noodbibliotheek gaat 11 april open

Bibliotheek in 2005 klaar