Noodlocatie bibliotheek in april open
Krommenie Leden van de bibliotheek Zaanstad in Krommenie kunnen halverwege april terecht in een noodvoorziening in de voormalige Professor van der Leeuw-mavo aan de Jupiterstraat in Krommenie. Eerder had de bibliotheek aangekondigd dat de noodvoorziening al deze maand een feit zou zijn. "Dit bleek achteraf een wat al te optimistische inschatting", zegt directeur H. Kemperman van de Bibliotheek Zaanstad.
De voormalige Professor van der Leeuw-mavo aan de Jupiterstraat in Krommenie - foto J. Baartse
Brand
De bibliotheek aan de Kervelstraat in Krommenie ging vorig jaar in de nacht van 21 op 22 juli in vlammen op. Vermoedelijk is er brand gesticht. Leden van de bibliotheek kunnen terecht in de vestiging aan de Zaanweg in Wormerveer, maar ook in andere bibliotheken. De bibliotheek in Wormerveer besloot om tijdens de zomerperiode, in tegenstelling tot andere jaren, open te blijven.
Voormalige mavo
In de voormalige mavo in Krommenie zit nu de spijbelopvang van de Boddaert stichting. De opening in januari bleek onder meer niet haalbaar omdat een bouwkundige aanpassing nodig is. Kempenaar: "We hebben nu met alle betrokken partijen overeenstemming bereikt. Verwacht wordt dat in maart begonnen kan worden met de inrichting van de noodvoorziening. Wordt de voor de computers benodigde bekabeling op tijd geleverd, dan kan de noodvoorziening half april worden geopend."
Beperkte collectie
De leden kunnen dan kiezen uit een beperkte collectie boeken. Het grootste deel van de informatieve boeken is verbrand. Van de romans en jeugdleesboeken is ongeveer de helft overgebleven. Naar schatting gingen bij de brand 35.000 boeken, cd's en cd-roms verloren.
Ook kan er beschikt worden over boeken die tijdens de brand uitgeleend waren. Verder zijn er nieuwe boeken aangekocht en heeft de bibliotheek Velsen een schenking van een collectie jeugdboeken gedaan. Deze bibliotheek had in verband met sluiting van een filiaal deze boeken opgeslagen. Ook zullen kranten en tijdschriften aanwezig zijn.
Nieuwbouw Kervelstraat
Door architectenbureau FKG architecten uit Zaandijk wordt momenteel gewerkt aan een tekening en maquette voor de nieuwbouw. De nieuwbouw komt op de plek van de oude bibliotheek aan de Kervelstraat, maar wel in grotere vorm.
"Daarom hebben we een nieuwe vergunning nodig, en dat kost tijd. We hadden eerder met de bouw kunnen beginnen als we een zelfde gebouw zouden neerzetten. Maar er was al een plan om een grotere bibliotheek in Krommenie neer te zetten, een zogenaamde regiobibliotheek. Die was gepland voor jet jaar 2003, maar dat hebben we nu naar voren gehaald", aldus Kemperman.
Het nieuwe pand krijgt een vloeroppervlakte van 1775 vierkante meter, dat is 750 vierkante meter meer dan het afgebrande pand. Kemperman zegt het grotere volume nodig te hebben om eventueel te gaan onderverhuren, om op die manier de bibliotheek rendabeler te maken. 
Kosten
Over de kosten voor het nieuwe pand kan hij op dit moment nog weinig kwijt. Kemperman: "Van de verzekering krijgen we de verzekerde waarde terug. Dat zou genoeg zijn om een zelfde gebouw neer te zetten. Maar we willen dus meer. De gemeente Zaanstad heeft toegezegd een extra subsidie voor het jaar 2004 naar voren te halen. Jaarlijks ontvangen we van de gemeente 275.000 gulden subsidie.
Planning nieuwbouw
Ook over de planning van de nieuwbouw houdt de directeur zich op de vlakte. "Wellicht dat we na de zomer kunnen beginnen met heiwerkzaamheden. De bouwtijd zal schommelen tussen de twaalf en zestien maanden. Dat hangt weer van de vorm en grootte af, dus pin me er niet op vast".
 

Dit artikel is afkomstig uit het Noord Hollands Dagblad, Zaanse editie, donderdag 25 januari 2001.

 
De brand van de bibliotheek

Noodbibliotheek gaat 11 april open

Hulde voor bouwplan bibliotheek

Bibliotheek in 2005 klaar