Berner Oberland 2006

Een offpiste en skitoerweek in het verborgen Lötschental.

Ons basiskamp is Hotel Lötschberg in het kleine authentieke plaatsje Kippel.


Lotschental Laucheneralp

wendelien

Petersgrat

Sneeuwomstandigheden zijn behoorlijk goed, er is een massa verse sneeuw gevallen de week voor aankomst tot in het weekend, alleen zondag staat er een storm en die doet de verse sneeuw geen goed.

zaterdag/zondag

Het weekend voorafgaande aan de toerweek ga ik inskiën samen met Wendelien in het gebied van Adelboden. Op zich een groot gebied met schitterende panorama&rsquos, maar het skiën hier op de piste is niet echt uitdagend.

Op zondagmiddag gaan we naar het hotel in Kippel, waar we de gidsen Jörn en Kenneth en andere deelnemers ontmoeten. Natuurlijk weer allemaal kerels, Wendelien moet het vrouwelijk geslacht vertegenwoordigen. Gelukkig staat ze wat dat betreft haar mannetje.


jim afdaling Petersgrat

Jungfrau

Jungfraufirn Konkordiaplatz

maandag/dinsdag

Met de nieuwe gletsjerlift wordt je op 3111m gebracht in het skigebied van de Lauchernalp. Wij verkennen deze dagen de perfecte offpiste mogelijkheden in dit deel van de Wallis en maken ook een klein tochtje op de vellen.

woensdag/donderdag/vrijdag

We maken een toertocht naar het Berner Oberland, dat betekent een fikse klim naar de Petersgrat, waar niet iedereen voor kiest, een aantal van ons neemt dan ook heel decadent de helicopter. Wat een verschil, zij staan in een kwartiertje op de top waar wij toch wel drie uur voor nodig hebben.

Gelukkig is het schitterend weer, dat maakt het toeren een stuk gemakkelijker.

De lange afdaling naar Stechelberg kost ons ook vele uren, want deze is niet eenvoudig. Door de warmte verandert de sneeuw van samenstelling, wordt zwaar en er ontstaat gaandeweg de dag steeds meer lawinegevaar. We ploeteren dan ook omlaag, met skën heeft het jammer genoeg weinig te maken en pas tegen de avond arriveren we in Stechelberg, waar we gelukkig in een comfortabel hotel zitten om bij te komen van de vermoeienissen.


klim Louvitor

klim Louvitor

jim skiet op Louvitor

We hebben de volle donderdag om te skiën in het wonderschone Berner Oberland, met de  Eiger, Mönch en Jungfrau op steenworp afstand. Fantastisch hier, wat een landschap, en onze gids Jörn weet nog leuke plekken te vinden buiten de piste, helemaal geweldig.

Vrijdag nemen we de Jungfraubaan, een treintje dat je heel hoog afzet bij de Jungfraujoch, vanwaar we de vellen onderbinden om de weg terug Wallis in aan te vangen.

Het houdt maar niet op met het prachtige weer, opnieuw een goeie basis voor een prachtige toerdag. We klimmen heel hoog, tot 3800m, hetgeen best zwaar is, je merkt dat er minder zuurstof is op deze hoogte.

Een lange afdaling volgt, die aanvankelijk begint met heerlijke steile hellingen waarop het goed skiën is, maar bijna beneden aangekomen moeten we nog een hele lange traverse doen, die ons uiteindelijk vlakbij het hotel brengt.


jorn wendelien

klim petersgrat

klim petersgrat

Zaterdag

Nemen we afscheid van de gidsen, die een vorstelijke fooi tegemoet kunnen zien. Iedereen gaat naar huis en ik blijf alleen achter hier in Kippel, omdat ik vanavond pas de trein pak naar Nederland. Ik geniet nog deze hele dag met volle teugen van het skiën in schitterend mooi weer, daarbij de hele dag comfortabel gebruik makend van de liften van de Laucheneralp en sluit zo een wederom voortreffelijke week af.ski petersgrat

klim Ebneflueh

jim edwin wendelien cas

berner oberland 2006

jim skiet

ski ebneflueh