Nuda Veritas Sphynxen

Informatie

Onze katten

Kittens

Links

HCM

Fotogallery

Contact

 

 

 

Welkom bij Nuda Veritas Sphynxen.

Wij zijn een kleine cattery in de achterhoek die enkel met het kattenras Sphynxen fokt. De gezondheid en het welzijn van onze katten gaat voor alles. Onze katten leven gewoon met ons in huis en worden niet in kooien gehouden. Een enkele keer fokken wij een nestje, waarvan de ouders onderzocht zijn op de erfelijke hartafwijking HCM. Voor meer informatie over HCM raden wij u aan om de pagina links over dit onderwerp te bezoeken.

Geschiedenis en ontstaan van de Sphynx

Hoewel er van de oorsprong van deze kat weinig bekend is, moeten er in het verleden zo nu en dan al naaktkatten geboren zijn. Ze moeten echter al eeuwen geleden bij de Azteken zijn voorgekomen. De haarloze katten werden Mexican Hairless genoemd. Omdat het gen, dat verantwoordelijk is voor de haarloosheid recessief vererft, kan dit gen vele generaties verborgen blijven voor het te voorschijn komt. Dit gebeurt als twee katten die dit verborgen gen voor kaalheid dragen samen jongen krijgen.Het duurde tot 1966 voor er melding werd gemaakt van een nestje gewone huiskatten, waarin een volledig haarloos kitten voorkwam. Dit nestje was in Ontario geboren. Toen een kattenfokker, Ryadh Bawa, ervan hoorde, wist hij de eigenaar over te halen om hem zowel het kitten als zijn moeder te verkopen. Toen moeder en zoon aan elkaar gepaard waren, leverde dit zowel haarloze als behaarde kittens op. Met nakomelingen van dit eerste paartje werd ook door andere fokkers gefokt.
Door ziektes, onderlinge conflicten en onoordeelkundig fokken verdween -op één poes na- het hele bestand van deze lijn. Deze poes heette Dutchie Nefertiti.
Nefertiti werd in 1973 door Mrs. Sandy Kaiser gekocht. Dit alles speelde zich af in Canada.
In 1978 kocht de Nederlander dr. Hugo Hermandes een zoon en dochter van Nefertiti. Zo kwamen de eerste Sphynxen in Europa. Helaas kwamen er geen nakomelingen van deze beide dieren.
Toen er later weer twee naaktkatjes in Ontaria werden geboren, werden er twee zusjes-Punkie en Paloma- naar Hugo Hermandes ( cattery naam Xochitlalpan) gezonden.
Toen ze volwassen waren, werd er voor Paloma een kater gezocht. Omdat er in Nederland geen Sphynx kater was, werd ze door een Devon Rex kater gedekt. Deze keuze werd gemaakt, omdat de lichaamsbouw van beidde rassen redelijk goed overeenkomt. Het koptype is echter heel verschillend. De kop van de Sphynx is langer dan van de Devon Rex en de oren van de Sphynx zijn groter en ook hoger geplaatst dan die van de Devon Rex. Dit alles geeft de Sphynx een hele ander gezichtsuitdrukking.

Een nieuwe lijn ontstond toen er op een boerderij in Minesota in 1974 een poes kwam aanlopen, die geregeld haarloze kittens kreeg. Van deze poes, die de naam Jezabelle kreeg, stammen Epidermis en Dermis af. Ze werden door Kim Mueske gekocht en bewust voor de fok van naaktkatten gebruikt. Zij was allergisch voor kattenhaar en was blij deze katten te kunnen bezitten.

Aanvankelijk waren de Sphynxen vooral op Franse Shows te zien. Ze werden als publiekstrekkers vaak op affiches afgebeeld; Fransen zijn altijd heel geïntresseerd als er iets nieuws te zien valt.
De Sphynxen waren dan ook meteen een groot succes in Frankrijk. Dat ze het eerst in Frankrijk op shows te zien waren is niet verwonderlijk, omdat de kittens uit het eerste -in Nederland- geboren nest door Guy Pantigny en Patrick Chalain waren gekocht. Ze vertelde mij dat ze met latere kruizingen van Sphynxen en Devon Rexen geen goede resultaten hadden gehad. Ze kruisten ze ook met Cornish Rexen, hetgeen volgens hen betere Sphynxen opleverde. Het is zelfs voorgekomen, dat er langharen in hun nesten voorkwamen. Of de langhaarfactor van de Rexen of van de Sphynxen afkomstig was, konden ze me niet vertellen.

Om de genenpool te vergroten zijn er ook kruisingen gemaakt met mooie huiskatten. Omdat het gen voor haarloosheid [hr] recessief vererft, hebben de kittens uit zo'n combinatie allemaal normaal haar. In een volgende generatie kan men met de juiste partner weer haarloze kittens verwachten.

Tegenwoordig zijn er door zorgvuldig fokken vele mooie en gezonde Sphynxen.
In april 2001 is de Sphynx op een Mundikatshow in
Arnhem door de FIFé erkend. Vele onafhankelijke Sphynxfokkers waren op die Show aanwezig om voor het vereiste aantal dieren te zorgen.

De tegenwoordige Sphynxen zijn sterke en gezonde katten. Hun nestgrootte bedraagt vier tot zes kittens. Veel mensen denken dat ze door hun haarloosheid gauw last hebben van de kou en dat ze erg vatbaar zijn voor ziektes. Dit blijkt niet te kloppen. Het zijn wel goede eters, hetgeen waarschijnlijk nodig is om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Ze gaan ook graag naar buiten. Zelfs sneeuw is geen bezwaar om naar buiten te gaan. de zon kan schadelijk zijn voor de naakte huid. Vooral de witte dieren kunnen een verbrande huid krijgen. De gepigmenteerde gedeelten worden in de zon donkerder van kleur....

Al met al is de Sphynx niet alleen een spectaculair uitziende kat, maar het is ook een speelse en aanhalige aaibare huisgenoot.
Hoewel de Sphynx er haarloos uitziet, is hij niet echt kaal. De naakte huid voelt aan als een zeemleer, maar is vaak bedekt met een heel fijn donshaar, wat bijna niet te zien en te voelen is. Door het ontbreken van een vacht voelt de kat heel warm aan. Op de oren, het snuitje, de staart, voeten en scrotum is kort, dun, zacht haar toegestaan, evenals een plukje haar op het uiterste puntje van de staart. Dit laatste wordt toepasselijk leeuwenstaart genoemd.
Snorharen mogen aan- en afwezig zijn.
 

Verzorging
Elke kat maakt huidsmeer aan, die dan weer verdeeld wordt in de vacht en de vacht zijn glas geeft en een bepaalde mate van waterafstotendheid. Omdat een Sphynx natuurlijk zijn vacht mist gaat dit huidsmeer in de poriën zitten. Iets waar de kat zelf totaal geen last van heeft, maar het zou op den duur wel kunnen gaan afgeven. Daarom wassen wij onze Sphynxen een keer per week en dit vinden ze heerlijk.

Tijdens die wekelijkse wasbeurt, knippen we gelijk de nagels en maken hun oren schoon. Alles bij elkaar een klusje van 5 a 10 min.

Kattenhaar allergie
Mensen met een allergie voor kattenhaar kunnen mogelijkerwijs een Sphynx aanschaffen en toch het plezier van een kat in huis beleven. Helaas gaat dit niet altijd op, omdat veel mensen niet alleen voorharen maar ook voor de huidschilfers van de kat allergisch zijn.

Karakter
Sphynxen zijn aanhalige, sociaal ingestelde katten. Ze houden enorm van gezelschap, hetzij van mensen of andere katten. Ook zijn ze graag overal bij en "helpen" ze dan het liefst. Tot op hoge leeftijd blijven ze speels. Ondanks zijn bewegelijkheid houd hij ook veel van gewoon luieren en lekker lang slapen ( het liefst op warme plaatsten, in de zon, verwarming, of de computer b.v.).

Door zijn manier van doen en aanhankelijkheid tegenover zijn mensen zegt men niets voor niets dat ze deels kat, deels hond, deels kind en deels aapje zijn ! Ze zijn stressbestendig en passen daardoor ook goed binnen een druk gezin. .