hart 2.gif (6080 bytes)

 

Bloed

home

introductieverhaal

les 1: het hart

les 2: hartslag

les 3: bloed

les 4: bloedsomloop

weetjes

wie zijn wij?

Verwerking

Hoeveel bloed heb je in je lichaam?

Benodigdheden:

        7 (cola)blikjes

        water

        een rode kleurstof

        glazen bak (zodat te zien is wat er in zit)

 

Je hebt gehoord dat een volwassene ongeveer 15 blikjes bloed in zijn lichaam heeft en een baby 1. Hoeveel blikjes bloed hebben jullie in je lijf denken jullie? Als er na 3 keer raden nog geen 7 is gezegd zegt de leerkracht dat dit 7 blikjes zijn. Vervolgens wijst de leerkracht 7 kinderen aan die een blikje met kraanwater mogen vullen Deze blikjes worden naast elkaar op tafel gezet. De leerkracht giet de inhoud van de blikjes in de glazen bak en doet er om het echt te laten lijken een rode kleurstof in. Alle kinderen kunnen nu zien hoeveel bloed er in hun lichaam zit. Dit zal moeilijk te bevatten zijn en waarschijnlijk ook erg ongeloofwaardig op de kinderen overkomen. Dit maakt het extra leuk.

Spierballen maken

 

De leerkracht heeft al verteld dat de spieren door bloed worden gevoed. De leerkracht haakt hier door middel van deze proef op in en vraagt zich af of de spieren van de kinderen uit de klas wel voldoende ontwikkeld zijn. De leerkracht daagt de kinderen vervolgens uit om een vuist te maken zodat ze de spieren in hun armen hard voelen worden. De leerkracht geeft nogmaals aan dat dit het werk van het bloed is. Het bloed zorgt namelijk voor lucht en voedingsstoffen voor de spieren. Om dit uit te breiden gaan we ook kijken of je dit verschijnsel ook bijvoorbeeld in je benen kunt voelen.

 

 

De koud- heet-koud-proef

Je lichaam moet op een aangenaam temperatuurtje zijn om goed te kunnen werken en daarom zorgt het voor zijn eigen warmte. Het bloed zorgt ervoor dat de lekkere temperatuur overal in je lichaam komt. Ook je huid. Als je het warm hebt gaat er veel bloed naar je huid toe. Maar verliest de warmte als je afkoelt. Dit kun je met de volgende proef testen en merken:

Ren net zolang tot dat je heet begint te voelen. Al je bloed stroomt nu naar je huid toe en je wordt rood (op je wangen bijvoorbeeld) en even later, na het rennen, koel je weer af.

achtergrond informatie

voorbereiding