hart 2.gif (6080 bytes)

 

Bloedsomloop

home

introductieverhaal

les 1: het hart

les 2: hartslag

les 3: bloed

les 4: bloedsomloop

weetjes

wie zijn wij?

Bloed: het transportsysteem van je lichaam

Het bloed moet rond gepompt worden, omdat alle organen dan zuurstof krijgen en hun afval kunnen achterlaten in het bloed. Dit rondpompen gebeurt via het hart.

Het rondpompen

De hartspier pompt bloed door gangen of vaten, de slagaders. Dit zijn de wijdste vaten die je hebt. De ader vertakt zich elke keer in kleine aders, de haarvaten. Je kunt het vergelijken met een boomstam. Dit is de dikste 'tak', daarna 'haakt' er elke keer een tak af, die de bladeren aan de tak voedsel geeft. Zo gaat dat ook ongeveer bij de bloedvaten in je lichaam. Vanuit het hart loopt er een groot vat, de slagader dus, door het lichaam. Deze slagader noemen we de aorta en is eigen de stam van een boom. Elke keer vertakt dit vat en loopt er een klein vaatje, een haarvat, naar een orgaan. Daarna loopt het bloed weer verder via een haarvat en komt het weer terecht in een groot bloedvat. Dit bloed stroomt weer naar het hart. Daar wordt het weer hard weg geduwd, zodat het bloed weer vaart krijgt.

In dit plaatje wordt het verduidelijkt:

De vijf liter bloed die door je lichaam stroomt, bevat zoveel verschillende stoffen en voert zoveel verschillende taken uit, dat het moeilijk is om er een complete opsomming van te geven. De belangrijkste taak van je bloed is ieder gedeelte van je lichaam van zuurstof en verteerd voedsel te voorzien. Bovendien voert het afvalstoffen af naar je longen , lever en nieren, die deze verder verwerken. Bloed vervoert of bevat heel wat speciale chemische stoffen. Het verdeelt bijvoorbeeld hormonen – dat zijn stoffen die zaken regelen zoals je groei en je seksuele ontwikkeling – over je lichaam. De stollingstoffen (bloedplaatjes) van het bloed dichten wonden van je huid. Verder bevat het witte bloedlichamen, die infecties helpen bestrijden. (Bij een infectie raak je besmet door een ziekmakende stof kun je ziek worden.) En ook helpt je bloed de lichaamstemperatuur te regelen. Het hart pompt bloed door buizen die slagaderen heten. Deze vertakken zich in steeds kleinere buizen. Ze worden zo klein dat je ze niet meer kunt zien.

Deze microscopisch kleine buisjes, die maar een honderdste millimeter in doorsnede zijn, worden haarvaten genoemd. Ze reiken tot in iedere uithoek van het lichaam. De wanden zijn zo dun, dat zuurstof en andere stoffen vanuit het bloed erdoorheen sijpelen naar de omringende weefsels. Na het kleinste punt voegen de haarvaten zich weer samen, worden groter en groter en vormen uiteindelijk weer aderen, die het bloed weer terugvoeren naar het hart.

voorbereiding

verwerking