MARIA WENDELINA MULDER werd op 19 januari 1864 te Naarden geboren als tweede van de negen kinderen die werden geboren uit het huwelijk tussen Johannes Mulder en aria Anna verhoeven. Marie (roepnaam van Maria Wendelina) werd katholiek opgevoed. Van haar jeugd is verder niets bekend. In ieder geval leerde zij nog wel lezen en schrijven en dat leerde beslist nog niet ieder meisje in die jaren. Op 11 mei 1887 trad Marie te Naarden in het huwelijk met Meeuwis Ruijzendaal. Het paar ging inwonen bij de ouders van Meep in het woonhuis van hun blekerij te Bussum. Uit het huwelijk tussen Meep en Marie werden maar liefst 15 kinderen (waaronder een tweeling) geboren waarvan er echter 6 (waaronder de tweeling) weer als kind zouden overlijden. Toen de blekerij in 1907 werd opgeheven gingen de Ruijzendaal's verhuizen naar de Achtermeulenlaan 3 in Bussum. Gedurende korte tijd nam Marie hier nog de verzorging van haar schoonvader op zich. Later zou zij nog een aantal jaren de verzorging van haar moeder op zich nemen. Deze bleef tot haar dood in 1925 bij haar dochter Marie en schoonzoon Meeuwis inwonen. Marie was een klein en tenger vrouwtje, zelfs het feit dat zij maar liefst 15 kinderen heeft gebaard had haar gezondheid weinig schade gedaan. In december 1932 werd zij echter getroffen door een hersenbloeding. Maria Wendelina Mulder is na een kort ziekbed op 13 januari 1933 in haar woonhuis overleden. Zij werd begraven op de (oude) katholieke begraafplaats te Bussum. Anno 2007 is haar graf nog steeds aanwezig, zij het dat het opschrift wat vervaagd is en op de foto moeilijk zichtbaar is.
 

 

 

 

Bron: genealogisch onderzoek door J.J. Ruijzendaal, achterkleinzoon van Meep Ruijzendaal en Marie Mulder, alsmede uit overleveringen uit familiekring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het graf van Marie Ruijzendaal op de oude Katholieke Begraafplaats in Bussum in 2007. Op de foto is het opschrift moeilijk te ontcijferen.

 

.

                                                                                            terug naar de namenindex