Hoofd

Laatst bijgewerkt op: zondag 02 februari 2003

Het hoofd en schouder patroon, SHS,  is een van de bekendste en een van de meest betrouwbare patronen. Het patroon wordt gekenmerkt door drie elkaar opvolgende toppen, de linker schouder LS, het hoofd H en de rechter schouder RS. Verder vormen de dalen tussen het hoofd en de schouders een neklijn.

Een voorbeeld uit de praktijk met beschrijving van de regels,  de AEX:

We zien in deze grafiek, dat er op 3-mei een topje wordt gemaakt als linkerschouder LS bij volume Q. Daarna volgt er een koersdaling t/m 9-mei, waarna de koers weer stijgt, t/m 22-mei, het hoofd H, bij omzet R. Tot zover niets onrustbarends,  een hoger bodempje en een hoger topje. Echter het volume bij dit topje H is lager!. Daarna volgt er weer een koersdaling t/m eind juni, met dan een koersstijging t/m 8-juni, als rechterschouder RS bij volume P.  Wat weer opvalt is, het volume bij dit topje is lager dat bij het ervoor gevormde bodempje eind juni. Onder de bodems van 9 mei en eind juni kunnen we nu een lijn trekken, de neklijn.  De technische analyse vermeldt nu, dat bij doorbraak van deze neklijn, de hoogte H-N als koersdoel gaat dienen gerekend vanaf het punt van doorbraak van de neklijn. Dit doel wordt keurig gehaald op 20 juni. 

We zien dus dat het koersdoel van dit hoofd schouder patroon keurig gehaald wordt. Van belang voor de geldigheid zijn ook de volumes. Het volume dient bij doorbraak ook groter te zijn dan bij de vorming van het topje van de rechterschouder. Verder geldt nog, indien het volume erg hoog ligt bij doorbraak van de neklijn, een pullback naar de neklijn onwaarschijnlijker is dan bij een doorbraak met laag volume, alvorens het koersdoel bereikt wordt.

Dit hoofd-schouder patroon was er een volgens het boekje!

Hoe verliep de koers nu verder na dit hoofd-schouder patroon?

We zien dat na het bereiken van het koersdoel, de koers weer opveerde en een topje maakte begin Juli. We kunnen dan een nieuw hoofd-schouder patroon tekenen zoals in bovenstaande grafiek. De volumes verlopen iets minder mooi, maar wel is duidelijk te zien, dat het volume bij de RS-top duidelijk lager ligt dan bij het dalletje ervoor waar de neklijn aangeraakt wordt. Bij de doorbraak van de neklijn ligt het volume niet hoger dan bij de vorming van de RS. Volgens de regels maakt dit het nogmaals testen van de neklijn hoger alvorens de doelkoers gehaald wordt. Dit testen gebeurd dan begin Augustus. Daarna daalt de koers verder, en het koersdoel wordt gehaald op 7-September. 

Het behalen van dit koersdoel, had een extra negatief effect tot gevolg, er kon weer een hoofd schouder patroon worden gemaakt:

Zoals te zien werd het koersdoel gehaald op 21-September-2001.

Dit is de derde keer op rij, dat het hoofd-schouder patroon uitkwam.

Daarna is de koers weer hersteld tot aan ruwweg de neklijn, waarna er weer een koersdaling is ingezet.

Deze koersdaling geeft helaas weer een hoofd-schouder patroon in de grafiek te zien:

Het koersdoel van 215 wat deze grafiek te zien geeft, is nog niet gehaald, maar gezien het verloop van de vorige  hoofd-schouder patronen zeker niet ondenkbaar. Ook Elliott analyse geeft aan, dat zo'n koersdoel zeer zeker haalbaar is. Bedacht dient verder nog te worden, dat het koersdoel van het hoofd-schouder patroon vaak het minimale koersdoel is, zoals al wel blijkt uit de voorbeelden. De koers gaat vaak verder door. Dit is ook wat Elliott analyse verwacht, een lagere koers dan 215 de komende tijden.

De grafieken werden gemaakt met het programma Hermes van www.jaad.nl

 Het SHS patroon moet natuurlijk niet verward worden met het EHS patroon: elbow.JPG (25344 bytes)  

Disclaimer:  Deze website bevat alleen verwachtingen en ideeŽn. Het handelen met deze gegevens is voor eigen risico. Handelen op de beurs is gevaarlijk voor uw portemonnee. U kunt al uw ingelegde geld verliezen.