stoken is verboden 

Het soken van sterke drank is veroden in Nederland omdat er alleen alcohol
vervaardigd mag worden in een door de belasting gecotroleerde ruimte,
met een duur woord ACCIJNSGOEDERENPLAATS .
De rest van europa denkt daar weer anders over dus zal de tijd het leren.
Ik ga er nu maar van uit dat het stoken als hobby en uitsluitend voor eigen gebruik geen misdaad is .

Het stoken op zich of te wel het distileren is niet zo moeilijk of gevaarlijk als het lijkt, want we gaan de alcohol houdende drank die we liefst zelf gemaakt hebben verwarmen tot de alcohol verdampt, en dan moet deze damp weer worden opgevangen en afgekoeld tot een vloeistof en dan hebben we bijna pure alcohol.
Deze beschrijving gaat iets te soepel want er zijn natuurlijk best wat haken en ogen aan de installatie en de temperatuurbeheersing, waardoor een hobby stoker meestal in een stook niet verder dan een procent of zestig-zeventig komt.
Wil men een sterker alcohol persentage dan kan men de verkregen drank eerst met water verdunnen tot vijftig procent of minder( wegens gevaar voor zelfontbranding of ontploffing) en dan noch een keer oversoken, dan kan men wel een percentage van tachtig of hoger behalen.

Hierboven ziet u wat van de zelfgemaakte spulletjes die voor het stoken gebruikt kunnen worden .
Het uitdenken maken en uitproberen en weer verbeteren is best ook een leuk onderdeel van de hobby.

We hebben natuurlijk nog geen lekkere drank !!!!!!!!!!!!!!!
Dus moet er nog veel meer gebeuren, we gaan de gemaakte alcohol op smaak maken door het nogmaals over te stoken over fruit of bijvoorbeeld jeneverbessen die boven de te verstoken drank in een zeef op wordt gehangen in de stookketel of we doen de alcohol bij wat fruit in een karaf of vaatje en gaan daarna de drank op smaak maken met zuiker,kruiden, aroma's of ander lekkers tot we het drankje krijgen dat onze tong streeld!!

terug