welkom (15K) visit (9K)
Business Logo design
Hit Counter

Hallo

Ik kom al jaren in Polen, in de plaats Margonin. Het is een rustig dorpje en het ligt ongeveer 80 km. ten noorden van Poznan.
Men kan er lekker rustig wandelen in de uitgestrekte bossen en ook zijn er diverse grote meren in de omgeving waar men kan vissen en roeien.
Ik heb daar ook mijn huidige Poolse vriendin ontmoet, met wie ik sinds 1993 in Nederland samenwoon.
In 2002 kwamen wij in het bezit van een huis dat als monument te boek stond en ongeveer 200 jaar oud was.

Waarom valt dit huis dan onder monumenten? Omdat het een van de oudste huizen van het dorp is en tevens in de allereerste en oudste straat van het dorp staat.  Maar het huis verkeert in zeer slechte staat, doordat er wegens geldgebrek nooit onderhoud is verricht.
We hadden toen het besluit genomen om het huis zo goed mogelijk te restaureren. Maar na een grondige inspectie door een architect en een tweede onderzoek door een bouwkundig ingenieur, bleek het huis in dermate slechte toestand te zijn, dat geadviseerd werd om het huis niet meer te restaureren, maar met inachtneming van de voorschriften betreffende monumenten, het huis af te breken en dan weer helemaal in de oorspronkelijke en originele staat te herbouwen. De fundering bestond uit grote keien. Er was geen isolatie en geen spouwmuren. Als het buiten een beetje vochtig was, sloegen de muren binnen nat uit. En dat was ook goed te zien als het droog was, want de schimmel stond dan op de muren.

 

De planken van de vloeren waren op veel plaatsen rot en de dakspanten waren grotendeels vermolmd.

Het zou echter jammer zijn als er weer zo'n monument zou verdwijnen.

Zodoende werd daarom besloten om dit huis weer zo goed mogelijk in de oude staat te herstellen. Hierbij bleek echter uit een foto van ongeveer 100 jaar geleden, dat de voorkant 4 ramen had, terwijl er nu maar twee ramen waren. Dus hebben we op de bouwtekening weer 4 ramen aangehouden. Verder is de achterkant wel iets aangepast. Dit is gedaan omdat er nu boven, waar eerst maar een stoffige zolder was, nu ook woonruimte ontstaan is. Daarom is er aan de achterkant een trappenhuis gebouwd. Verder was er maar een kleine kelder, die nu veranderd is in een grote kelder van 14x4 meter die zich onder een helft van het huis bevindt.
Mijn vriendin had echter wegens haar werkzaamheden geen tijd voor dit bouwproject, en omdat ik in de vut zat werd in overleg besloten dat ik het project in Polen zou gaan begeleiden. Er was echter nog een groot probleem: daar Polen geen welvarend land is, is er voor zulke restauratieprojecten ook geen subsidie beschikbaar.
Dat is dan ook een van de redenen dat de bouwwerkzaamheden verschillende jaren zullen gaan duren, maar dat is in Polen meestal de normale gang van zaken.