visit (9K)
Logo Design
Hit Counter
 


VERSLAG:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Vrijdag 05-04-'02

Om half 7 liep de wekker af, maar ik ben pas tegen kwart voor 7 opgestaan. Om 7 uur waren de grondwerkers al aanwezig, maar de radiator van de vrachtwagen moest eerst met water gevuld worden, omdat ze de dag van tevoren het water afgetapt hadden, want ze waren bang dat het zou gaan vriezen. Maar het was 's morgens wel koud, ofschoon het toch niet had gevroren. Alleen de wind kwam uit het noordoosten en was vrij guur. En het was ook behoorlijk bewolkt. Rond 08:30 uur kwam de zon een beetje door maar het werd toch niet veel warmer. Ik ben een paar keer met de gammele vrachtwagen meegereden om wat foto's van de stortplaats te maken. Daar was het echt een puinhoop. Om +/- 10.00 kwamen de metselaars even een kijkje nemen, we hebben een paar dingen doorgesproken en ze zouden aanstaande maandag om 08.00 uur beginnen. Ze vonden het niet zo heel erg dat het een dag uitliep, want ze hadden nog wat ander werk onder handen en dat konden ze nu eerst afmaken. Tegen half 11 kwamen de landmeters om de bouwmaten uit te zetten, maar het grondwerk was nog niet helemaal klaar, dus zouden ze om +/- 12.00 uur terugkomen. Ondertussen had ik contact opgenomen met Szuster, de bouwopzichter en die zou ook rond 12.00 uur aanwezig zijn. Toen ben ik even een paar flessen mineraalwater wezen halen en heb ik meteen foto's opgehaald, die ik de vorige dag weggebracht had om te laten ontwikkelen. Om 10 over 12 kwamen de landmeters terug en dat was mooi gepland, want het graafwerk was net klaar. Alleen bleek dat er enig hoogteverschil in het graafwerk zat, en toen heb ik maar besloten om de hoogte van de kelder van 2,50 meter terug te brengen naar 2,20 meter. Dat is voor een kelder meer dan voldoende. Maar het is al met al toch een hele bouwput geworden. Szuster was er ook rond die tijd en gezamenlijk hebben we de tekeningen bekeken, waarbij bleek dat het huis iets groter was dan het oude huis. Maar dat is toen geregeld door aan ieder kant een klein stukje van de vrije grond te corrigeren. Daarna is Szuster weer gegaan en hebben de landmeters de rest van de afmetingen uitgezet.

Ondertussen hadden Czeslaw en Marcin een noodtoilet gemaakt. Zo'n geval uit de jaren 50: een gat in de grond, een opbouw van planken en in het midden een gat om op te zitten. Maar in ieder geval beter dan niets. Ik moest nog wat spijkers gaan halen, omdat die ook niet aanwezig waren. Toen heb ik ook maar meteen wat telefoonkabel gekocht, omdat die toch nodig was. De eigenaar van de winkel wist me te vertellen dat ik heel goed Pools sprak. Maar dat hadden er al meer tegen mij gezegd. Maar het blijft toch een moeilijke taal. Rond 15:30 uur waren de landmeters klaar. We hebben nog even staan te praten en ik heb toen maar meteen de rekening van 340 zl. Betaald.. Dan is dat ook meteen achter de rug. Nu is nog het wachten op de rekening van het grondbedrijf en dan kunnen we maandag weer me frisse moed beginnen. We hebben rond het huis nog een beetje opgeruimd, Marcin heeft de telefoon aangesloten en het bleek nog te werken ook. Het is nu kwart over vijf, de hele dag is het door de noordoosten wind toch wel redelijk koud geweest. Om zes uur ga ik met de moeder van Zuzanna naar Grzegorz, (een broer van Zuzanna). Daar zijn we uitgenodigd voor het avondeten en daar ga ik me ook meteen even douchen. Tot 21:30 uur bij Grzegorz geweest en toen weer terug. Het is nog steeds behoorlijk koud en het lijkt wel of er sneeuw komt. Bij thuiskomst was Marcin naar zijn vriendin en zou daar het weekend blijven, dus heb ik maar besloten om niet in de auto te slapen, maar gewoon binnen. De eigenaar van het sloopbedrijf was nog geweest toen we bij Grzegorz waren, maar hij zou nog wel een keer terugkomen. Waarschijnlijk voor de rekening. Ik heb nog even met Zuzanna gebeld en gezegd dat het graafwerk klaar is en dat het hier verder alles in orde is. Het is nu 22.30 ik duik nu in mijn slaapzak en dan zien we morgen wel weer verder en dan ga ik lekker van het weekend genieten. Hopelijk wordt het overdag een beetje warmer. Ben nog even naar buiten geweest en er viel een lichte sneeuw, echter maar heel weinig.


Zaterdag 06-04-'02

Ben vanmorgen rond 08.00 uur opgestaan. Buiten was het weer behoorlijk koud, wel geen wind, maar er lag hier en daar een heel klein beetje sneeuw. De waterleiding buiten was bevroren, maar anderhalf uur later was het weer in orde. Ik hoop dat het zonnetje vandaag nog een beetje zal gaan schijnen, want dan zal het hopelijk wel een beetje warmer worden.

's Morgens een beetje rommel opgeruimd, 's middags kwam de zuster van Zuzanna met haar man en kinderen voor een paar uurtjes op bezoek. Toen ze weg waren ben ik 's avonds nog even bij een paar kennissen op bezoek geweest, daarna terug naar huis, nog wat televisie gekeken, en rond 22:30 uur gaan slapen.


Zondag 07-04-'02

09.00 uur opgestaan, om half 10 ontbijt, even naar buiten geweest, maar wat sneeuw en een snijdende noordoosten wind dreven me snel weer naar binnen. Een beetje het Eindhovens dagblad van vorige week zitten te lezen, want ik had het Eindhovens dagblad en de Telegraaf meegenomen, maar was er nog niet aan toe gekomen om ze te lezen. Laat staan om aan de Paaspuzzels te beginnen.

's Middags nog even bij de zus van Zuzanna, Justine op de koffie geweest en daarna het verslag van gisteren gemaakt. 's Avonds nog wat in het Eindhovens dagblad gelezen. Toen kwam Marcin met zijn vriendin binnen, en besloot ik om 's nachts maar weer in de auto te slapen. Dus rond 22:00 uur ben ik maar weer in de auto en in de slaapzak gekropen, heb nog even naar wat muziek van de walkman geluisterd en ben toen gaan slapen.


Maandag 08-04-'02

Om 07:00 uur opgestaan, de hele wagen was rondom dichtgevroren, maar ik heb er 's nachts niets van gemerkt dat het gevroren had. Het voordeel van een goede warme slaapzak. De moeder van Zuzanna was al weg omdat ze op een kind moest oppassen en Marcin stond net klaar om met de bromfiets naar zijn werk te gaan. En dat in die kou. Ik heb wat ontbeten met de vader van Zuzanna en we zijn daarna naar buiten gegaan omdat de metselaars rond 08:00 uur zouden komen. Maar het was nog erg koud en pasrond 09:00 uur kwamen ze opdagen met bouwmateriaal, zoals steigers, steigerplanken, kruiwagens, betonmolen en dergelijke. Nadat alles was uitgeladen vertrok de vrachtwagen weer en zijn de metselaars begonnen met de funderingen uit te zetten. Daarna moesten er sleuven met de hand gegraven worden. Het was toch wel behoorlijk zwaar werk, want de grondlaag bestaat uit leem en de sleuven moesten ongeveer 80 cm breed en 60 cm diep zijn, met een totale lengte van zo'n 55 60 mtr. Toen bleek ook nog dat een gedeelte van de bouwput wat krap was uitgegraven, dus dat moesten ze ook nog allemaal met de schop uitgraven. Ik heb toch wel respect voor die mannen, want het was toch wel een heel karwei. Toen moest een rol draad van 6 mm doorsnee rechtgemaakt worden. Dus werd er een tractor gecharterd, een einde van de draad werd rond een betonnen elektriciteitsmast vastgemaakt, het ander einde aan de tractor en rijden maar, totdat de draad strak stond en toen hij losgemaakt werd, was hij ook meteen recht. En dat zo 5 keer. Dus toen lag er 5 keer 40 meter draad op straat. Later werd die in stukken van een meter geknipt en hiervan werd een vierkant gebogen, dat later (morgen misschien) gebruikt wordt om het betonijzer te vlechten. Toen kwam de man van het sloop bedrijf aangereden en vroeg of ik een rekening met of zonder btw wilde. En aangezien wij toch niets kunnen declareren heb ik maar een rekening zonder btw gevraagd. Hij zou over een uur terugkomen, maar daar ik voor de middag nog naar de school in Golancz wilde, heb ik hem gevraagd of hij 's middags terug kon komen. Dat wilde hij wel. Dus toen heb ik naar Golancz gebeld dat ik rond 11:15 uur even langs zou komen. Ik ben rond die tijd daar naar toe gereden, de directrice zat nog even in vergadering.

Daarom heb ik bij de secretaresse nog even koffie gedronken, werd nog een paar maal begroet door bekenden die even bij de secretaresse binnen kwamen kreeg nog een uitnodiging voor woensdagavond in een bar die beheerd werd door een van de leraressen. Dat heb ik maar aangenomen.Toen naar de directrice, we hebben even het een en ander doorgesproken betreffende de stagiaires en ik heb gezegd dat ik ze 's zaterdags in plaats van 's zondags mee naar Nederland zou nemen. Toen ik terugkwam zaten de metselaars net te schaften. Ik heb even een kop koffie meegedronken, we hebben nog even wat zitten te praten en toen zijn ze weer aan de gang gegaan. Even later kwam de man van het grondbedrijf aangereden en heb ik hem betaald. Het was iets meer dan afgesproken, maar dat kwam omdat hij ook nog de waterleiding had aangesloten. Toen hij weg was ben ik even naar de kapper gereden omdat ik mijn haren heel kort wilde laten knippen en mijn baard moest ook hoognodig bijgewerkt worden, want die was ook wel te groot geworden. En het is ook wel wat makkelijker bijhouden in verband met al dat stof van de bouw. Toen ik terugkwam bleek er een rolbandmaat kapot te zijn en ben ik maar even gauw een andere gaan halen. Daarna kreeg ik het idee om in een ander schuurtje een paar schotten te plaatsen en daar een bank neer te zetten en dat dan verder als slaapplaats in te richten, omdat daar wat meer plaats is dan in de auto. Maar later werden deze plannen gewijzigd want de vader van Zuzanna zou bij de buren gaan slapen en ik zou dan op een ander bank in de bestaande woonschuur kunnen slapen. Dus dat was verder dan ook geregeld. Daarna hebben we buiten nog wat opgeruimd. Toen nog wat flessen mineraalwater bezorgd voor de bouwvakkers, want die moet ik toch een beetje in ere houden. Toen heb ik mijn wagen leeggemaakt en wat opgeruimd, want daar lagen ook nog wat spullen in. Nadat dit alles gebeurd was heb ik een vol filmrolletje weggebracht, een nieuwe rolletje gekocht, doorgereden naar het postkantoor om wat ansichtkaarten en postzegels te kopen. Thuisgekomen de kaarten geschreven naar verschillende bekenden in Nederland, een verjaardagskaart naar Duitsland gestuurd. Daarna nog wat televisie gekeken en dit verslag verder afgemaakt. Om 23:00 uur ben ik gaan slapen.


Dinsdag 09-04-'02

Om 06:30 uur opgestaan. Het was niet zo koud buiten, maar de zon kwam pas tegen 08:00 uur op en toen werd het wat warmer. Om 08.30 ontbijt gehad en daarna ben ik eerst even te voet naar de bank geweest en daarna doorgelopen naar het postkantoor om de kaarten die ik gisteren geschreven had op de post te doen. Toen nog even bij Justine op de koffie geweest en meteen het bord voor de bouwinformatie meegenomen, want dat moet ook nog opgehangen worden. Toen ik terugkwam hadden de metselaars al 1,5 m3 droge beton laten komen want dat wordt als ondergrond van de fundering gebruikt. Dat kostte 60 zloty, maar ik had alleen maar een paar biljetten van 200 zloty en daar konden ze niet vanaf. Dus ben ik nog maar even naar de bank gewandeld om een paar bankbiljetten te laten wisselen. Maar ook bij deze bank trof ik het niet. Het was net betaaldag voor mensen die een uitkering hadden, dus toen ik binnenkwam in de bank stond er al een behoorlijke rij wachtenden. Maar na ongeveer 35 minuten was ik toch eindelijk aan de beurt. Het geld werd gewisseld en toen ben ik weer teruggewandeld. Ondertussen was het droge beton verdeeld over de uitgegraven sleuven en werd er een begin gemaakt met het vlechten van het betonijzer. Dat ging ook vrij snel en voor morgen is het kant en klaar beton al besteld: +/- 10 m3. De metselaars zorgen verder voor het metselzand en voor de kelderisolatie en ik hoef alleen maar voor het cement te zorgen. Ik heb nog even naar Golancz gebeld, naar de oud-directeur van de school,

want ik was gisteren daar al aan de deur geweest. Maar toen was hij niet thuis. Nu kreeg ik zijn vrouw aan de lijn en die nodigde mij meteen voor vanavond uit. Daar zal ik vanavond wel weer het avondbrood gebruiken. Rond 14.30 uur waren de metselaarsklaar met het vlechten en het uitrichten van het betonijzer. Ik ben daarna nog even met hen meegereden naar Chodziez, omdat we nog een paar spullen moesten kopen en de metselaars zouden even meerijden om te zeggen welke materialen. We hadden 4 rollen dakleer en de benodigde lijm nodig voor het waterdicht maken van de kelder. Ik heb het meteen in mijn wagen geladen en toen zijn Czeslaw en ik teruggereden naar Margonin. Meteen nog even langs een bouwfirma gereden om twee ton cement te kopen. We zouden het zelf wel op komen halen als we het nodig hadden. En toen weer terug naar huis, waar het middageten bijna klaar was. Na gegeten te hebben nog even naar het dorp geweest om wat boodschappen te doen. 's Avonds naar Golancz gereden om wat bij te praten met de ex directeur. Ik heb daar wat gegeten en na het eten nog wat koffie gedronken. We hebben nog tot +/- 21:30 zitten te praten. Daarna heb ik nog even met Zuzanna gebeld en toen ben ik teruggereden. Ik kwam 21:50 aan en iedereen lag al in bed, dus toen ben ik ook maar meteen in bed gedoken. Nog even de walkman aan gehad en nog een kwartiertje naar muziek geluisterd en toen gaan slapen.


volgende pagina >>>