visit (9K)
Corporate Logo Design
Hit Counter
 


VERSLAG:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Zaterdag 20-04-'02

Om 05:15 opgestaan gewassen, gegeten daarna de wagen geladen en om 05:45 naar Golancz gereden. Ik kwam om 06:05 aan en de leerlingen met hun ouders en de directrice stonden al te wachten. Ze hadden het allemaal goed koud, want de directrice had gezegd dat ik tussen 05:30 uur en 06:00uur daar zou zijn. Maar ik had gezegd tussen 06:00 uur en 06:30 uur. Even handen geschud, de bagage ingeladen en vertrokken. De leerlingen hadden 's nachts slecht geslapen van de zenuwen. Maar dat kan ik me wel voorstellen. Nog nooit in het buitenland geweest en dan nu meteen duizend kilometer van huis. Dan een maand bij vreemde mensen in huis en dan ook nog eens het taalprobleem.

Maar ik heb ze onderweg goed op hun gemak kunnen stellen. Ik heb goed door kunnen rijden en om 09:15 uur stond ik aan de grens het was niet zo druk en ik heb maar 20 minuten moeten wachten. In Duitsland schoot het ook lekker op. Ik heb onderweg tweemaal gestopt om wat koffie te drinken en wat te eten. Onderweg een beetje regen gehad, maar het klaarde later wat op. Om 16:00 was ik in Heeze. De stagiaires hebben wat cola gedronken, een paar frikadellen en wat friet gegeten en om 18.00 uur heb ik ze met Zuzanna naar de stageplaatsen gebracht. En daarna ben ik aan een rustig weekend begonnen.


Zondag en maandag rustig weekend.


Dinsdag 23-04-'02

Om 08:15 vertrokken naar Polen. Ik had wel wat eerder willen vertrekken, maar ik werd pas om 07:00 uur wakker. Dus toen heb ik maar rustig aan gedaan. Toen ik vertrok was het nog een beetje fris, dus had ik maar een trui over mijn T-shirt aangetrokken. In Heeze stond ik al meteen op de Geldropseweg in de file. Achteraf gezien had ik op dit tijdstip beter over Asten of Someren kunnen rijden. Maar langzaamaan kwam ik toch op de snelweg, en toen ging het wel sneller. Voorbij Oberhausen kwam ik ook nog een keer in een file terecht, en dat heeft zo'n kwartier geduurd, maar dat kwam door een stremming op een afrit. Daarna ben ik even een parkeerplaats opgereden om een beker koffie te drinken en een broodje te eten. Toen ik daarna weer verder reed, kwam de zon door en werd het behoorlijk warm. Dus snel even een parkeerplaats opgereden, mijn trui uitgedaan, het schuifdak open, mijn pet af en toen weer verder.

Lekker met mijn kale kop in het zonnetje. Om 15:00 stond ik aan de grens en 29 minuten later kon ik mijn reis weer vervolgen. Om 18:15 was ik in Margonin en daar waren ze ongeveer klaar met zo'n 10 m3 zand in de bouwput te verwerken. En dat alles met de schop. Ik heb gezegd dat ik de volgende dag wel zou betalen, omdat ik eerst naar de bank moest om geld te wisselen. Ik vond het alleen jammer dat ik geen filmcassette in de camera had om nog een klein gedeelte van het werk te kunnen filmen. Maar ik was helaas net te laat, want de winkel was al gesloten. Maar ik ga morgenvroeg meteen er naar toe want ik wil een paar opnames maken als de metselaars komen.ik heb 's avonds nog wat gegeten, heb even naar Zuzanna gebeld om door te geven dat ik goed aangekomen ben en dat de reis voorspoedig is verlopen. 0m +/- 22:00 uur naar bed gegaan want ik was toch wel een beetje moe van die reis.


Woensdag 24-04'02

Om 07:00 uur ben ik opgestaan. Ik had goed geslapen. Rond 08:30 uur kwamen de metselaars. Ze hebben wat voorbereidend werk gedaan zoals de bekisting voor de trap helemaal gereedmaken, zodat het beton voor de trap ook meteen gestort kon worden. Om 09:15 kwam het beton. Toen het gestort was, bleek dat er ongeveer een m3 te weinig was besteld. De metselaars hebben meteen gebeld om nog een m3 te bestellen maar er was geen chauffeur beschikbaar. Ze hadden ook meteen de lateien voor de deuren en ramen besteld, want die zouden we later toch ook nog nodig hebben. Toen ben ik met Mariusz op zoek gegaan naar een vrachtwagen die de lateien en het beton eventueel los zou kunnen vervoeren. De eerste had geen tijd, want die stond net op het punt om een vracht op te halen. Toen zijn we naar een groothandel gereden, waar ze ook een vrachtwagen hadden. Die was met een levering onderweg, maar we kregen het nummer van zijn gsm. We hebben hem gebeld, maar hij had pas over twee uur tijd. Dus afgesproken dat we hem terug zouden bellen als we niets anders konden vinden. Op de terugweg zag Mariusz bij een of ander bedrijf nog een vrachtwagen staan waarvan hij de chauffeur kende. Dus meteen daar naar toe gereden en die chauffeur zou over een half uur vrij zijn en dan even de rit kunnen rijden. De vrachtprijs was 60,- zl(+/- 18 euro). Daarna zijn we terug gereden naar Margonin. Ik heb Mariusz afgezet en ben toen terug gereden naar Chodziez omdat ik naar de bank moest om wat euro's te wisselen. Eerst ben ik in Margonin nog even naar de groothandel geweest om 15 liter cemplas te halen. Daar konden ze alleen maar bankbiljetten teruggeven en geen klein geld. De dame zei dat ik het kleingeld maar moest betalen als ik uit Chodziez terugkwam. Dus toen maar verder naar de bank. Ik was benieuwd hoelang ik daar nu weer zou moeten wachten, maar dat viel deze keer reuze mee, want ik was eerst naar een balie gegaan waar ik ook altijd moest zijn voor geldzaken. Maar nu was het niet druk en kon ik meteen naar een caissière om het geld te wisselen.

Het was dezelfde jongedame van de laatste keer. Maar nu zei ze dat het geen probleem wasen dat ik nog maar eens een keer terug moest komen zodat ze nog een keer met de visakaart kon oefenen. Daarna ben ik naar de betonfirma gereden om het beton van vorige week en van vandaag, het transport en de lateien te gaan betalen. Ik wist evenwel niet of ik wel genoeg geld bij me had, dus ik zei dat ze even moesten uitrekenen hoeveel ik moest betalen. En als het teveel zou zijn, dan zou ik de lateien pas een paar dagen later betalen. Ze had het uitgerekend en ik kon het hele bedrag betalen. Daarna hebben we het er nog over gehad dat ik nog 500 stenen betaald en niet nodig had en dat er in Margonin ook nog 200 stenen stonden die we niet meer nodig hadden. Ze hadden uitgerekend dat het transport en de lateien ongeveer overeenkwamen met het bedrag dat ik kon verrekenen met de stenen. Alleen was het moeilijk om dat te factureren. Toen zei ik dat ik daar geen factuur voor nodig had en toen was het een beetje makkelijker. Dus heb ik zo'n 1000,- zloty minder hoeven te betalen. Op de terugweg ben ik nog even bij de groothandel langsgereden om het kleingeld te betalen. Toen ik terugkwam heb ik de helpers, die deze week met het zand geholpen hebben, ieder 35 zl(+/-10 euro). uitbetaald. De metselaars zijn rond 14:30 uur vertrokken. Ik heb eerst nog even de eerste termijn met ze afgerekend. Later kwamen de timmerlui nog voorbij en vroegen of ik al iets van de ramen wist. Ik zei dat ik ze bij me had. Ze hebben ze even bekeken en adviseerden kozijnen van eikenhout. Ik moest eerst even in het woordenboek de vertaling opzoeken, voordat ik wist dat ze eikenhout bedoelden. Ik heb gezegd dat ik morgen wel even voor hout zou zorgen. 's Avonds nog even buiten met wat mensen staan te praten, een stukje van dit verslag gemaakt. Nog een paar flessen bier gehaald samen met de ouders van Zuzanna en Marcin en zijn vriendin een flesje bier gedronken. Nog wat televisie gekeken en maar weer met de kippen op stok gegaan.


Donderdag 25-04'02

Zoals normaal om 07:00 uur opgestaan. Toen ik me gewassen had stond de thee al klaar. Daarna ben ik even naar buiten gegaan en heb een keertje over de bouwplaats gelopen. Toen ontbijt en toen heb ik het verslag van gisteren afgemaakt. Om 08:10 kwamen de metselaars. Ik heb even met ze staan praten en gevraagd of ze vandaag nog iets nodig hadden. Dit was niet het geval. Ik heb even het Eindhovens dagblad van dinsdag zitten te lezen. Ik heb nog even wat opnames gemaakt van de eerste steenlegging van de eigenlijke woning, maar dat was niets speciaals, alleen leuk als herinnering. Later ben ik even met de vader van Marcin naar de timmerlieden geweest om te vragen hoeveel hout ze precies nodig hadden ze hadden de ramen even opgemeten en opgeschreven hoeveel hout we nodig hadden. Dus toen zijn we eerst naar een plaats in de buurt gereden naar een houtzagerij. Daar hadden ze geen eikenhout op voorraad en zeiden pas over een maand en dan alleen nog maar pas gezaagd, dus niet droog. Toen naar een andere zagerij geweest en ook daar geen eikenhout. Volgens de eigenaar was het te duur om in te kopen en hadden de mensen geen geld om dit hout te betalen. Toen zijn we richting Chodziez gereden. Onderweg nog even bij een ander timmerbedrijf naar eikenhout gevraagd, maar hetzelfde negatieve resultaat. Toen naar de volgende houtzagerij, maar ook weer nul op het rekest. Toen liep er buiten een man voorbij en in het kantoor zeiden ze dat die man een timmerman was en dat die misschien wel hout zou hebben. Wij snel naar buiten, de man aangesproken, maar hij had ook niets. Toen wist ik nog een timmerbedrijfje, dat Mariusz me eens had aangewezen. Daar zijn we toen naar toe gereden en die kon ons wel aan hout helpen, maar pas over een week. Daar dat tijd genoeg was, hebben we het hout daar maar besteld. Maar daar 1 mei hier een feestdag is, zal het dus wel volgende week donderdag of vrijdag worden. Toen zijn we weer teruggereden naar Margonin. Daar hadden de metselaars al een behoorlijk stuk muur gemetseld. Ik had een steekwagentje meegebracht uit Nederland om de steenblokken te transporteren.

Het is tot nu toe goed van pas gekomen. Ik heb links en rechts nog wat filmopnames gemaakt en daarna ben ik nog even naar de timmerlieden geweest om te zeggen dat we het hout volgende week zouden brengen. De vader van Zuzanna kwam even later met een of andere oude centrifuge aanlopen die andere mensen weg wilden gooien. Hij werkte nog wel, maar het is onderhand een antiek stuk. Verder de rest van de tijd nog wat in het zonnetje gezeten, wat aan dit verslag gewerkt, en nog wat filmopnames gemaakt. De metselaars schieten heel goed op, de voorkant is al bijna op hoogte, de uitsparingen voor de ramen en de deuren zijn al zichtbaar en de schoorsteen de ventilatiekanalen zijn ook al een stuk opgemetseld. De planning is dat de betonplaten voor de plafonds 9 mei gelegd worden. Dus dan moeten we ook nog een hijskraan regelen. Vandaag is de eerste dag dat ik helemaal niets heb hoeven te kopen, dus geen enkele rekening vandaag. De metselaars zijn om +/- 17:30 uur vertrokken, maar dat kwam omdat Mariusz nog even kortgeknipt wilde worden door Marcin en dat duurde nog even. Zonet kwam de vader van Zuzanna weer met een of andere werkbank aangelopen. Ik geloof dat ze denken dat we nu meer ruimte in huis hebben voor allerlei rotzooi meer. Maar ik wil straks samen met Zuzanna toch wel even duidelijk maken dat we geen werkplaats in de kelder willen hebben en dat we die ook zuiver willen houden. Maar ik heb eerlijk gezegd toch zo mijn bange voorgevoel. Het is nu 19:00 uur en ik heb tot nu toe nog steeds buiten aan dit verslag zitten te werken. Hier op de binnenplaats zijn de hele middag al een jonge geit en een hondje van de buren aan het spelen. Als ik zonnebloempitten heb en ik klak met mijn tong dan komt het geitje aanlopen en eet uit mijn hand. Alleen duurt het dan weer een tijdje voordat het weer weg gaat. Ik heb nu een trui over mijn T-shirt aangetrokken, want het is nu een beetje koel aan het worden. Ik ga er nu mee stoppen, nog een beetje televisie kijken, nog wat muziek op de walkman beluisteren en dan ga ik maar weer eens slapen.


volgende pagina >>>