visit (9K)
Corporate Logo Design
Hit Counter
 


VERSLAG:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Vrijdag 26-04-'02

Om 06:30 werd ik wakker en heb nog een half uurtje de walkman aangehad. Toen ben ik opgestaan. De vader van Zuzanna kwam net binnen en had thee gezet. Ik heb me daarna gewassen en ben even over de bouw gelopen en toen was het ontbijt klaar. Om 08:15 kwamen de metselaars. We hebben nog even zitten te praten en toen zijn ze aan de slag gegaan. Ik was eigenlijk van plan geweest om een lege butagasfles terug te brengen, want daar zit bijna 100 zł statiegeld op, maar het is er niet van gekomen.niet dat ik geen tijd had, maar ik had een paar andere dingen te doen en daarom breng ik de fles zaterdag of maandag wel terug.Ik ben even het dorp in geweest om een hondenriem te kopen, want de waakhond Roxana zit normaal gesproken overdag altijd in zijn hok en loopt 's nachts vrij rond op de binnenplaats. Maar nu er gebouwd wordt kan ze niet vrij rondlopen, dus zit ze nu al sinds het begin van de bouw opgesloten in haar hok. En nu ga ik iedere dag een paar keer een eindje met haar wandelen. Ik ben nu terug van de eerste wandeling met de hond. We waren even naar het meer gewandeld. Ik had verwacht dat Roxana wel erg aan de riem zou trekken, maar dat viel gelukkig wel mee. Wel moest er aanhoudend om de paar meter intensief aan van alles en nog wat gesnuffeld worden. Ik ben nog even naar de timmerlieden geweest om te zeggen dat we volgende week het hout hebben en dat ze dan aan de slag kunnen. De oude deuren die uit het huis zijn gekomen moeten ook nog allemaal opgeknapt worden, maar dat is een mooi karweitje voor mij, ik heb er tenslotte voldoende tijd voor. En ook de kozijnen van de deuren moeten helemaal geschuurd en opnieuw geschilderd worden. En de kozijnen zitten aan de kanten waar ze in de muur bevestigd worden, nog vol beton en dat moet ik er eerst allemaal uitkappen. Dat zou eerst Marcin of de vader van Zuzanna wel doen, maar er is tot nu toe nog niets aan gedaan en dus ga ik zelf aan de slag. Ik heb trouwens ook het benodigde gereedschap uit Nederland meegebracht. (beitels, moker, etc.).

Ik was 10 minuten bezig of Marcin kwam helpen, maar ik had gezegd dat ik tijd genoeg had en het wel alleen afkon. Daarna kwam de vader van Zuzanna aanlopen en die zei dat hij over een half uurtje wel kwam helpen, maar ik heb hem hetzelfde gezegd wat ik ook tegen Marcin gezegd had. Ze kunnen goed werken maar het gaat meestal met grof geweld en dan wordt er meestal niet zo nauwkeurig gekeken zodat er nog al eens wat onnodig beschadigd wordt. Daar het vrijdag en dus einde werkweek is heb ik de metselaars getrakteerd op een flesje bier. Dat werd weer zeer gewaardeerd. Ze hebben daarna nog tot bijna half zes doorgewerkt, maar nu is er een muur klaar tot op kamerhoogte. De kamerhoogte was eerst 2.70 meter, maar omdat in het oude huis de plafonds een stuk lager waren, heb ik ze gevraagd om het plafond nu ook iets lager te maken en nu is het 25 centimeter lager geworden. Dat scheelt straks ook weer in de stookkosten en we krijgen boven iets meer ruimte. Daarna ben ik nog even naar de bouw tegenover geweest. Het nieuwe huis wordt tegen een bestaand huis gebouwd en nu moest er een stuk van het dak aangepast worden. Dus moest er een stuk van het bestaande dak gesloopt worden, en daar waren ze nu mee bezig. Maar aangezien er al wat op de funderingen gemetseld was, was het weer een zooitje, want dakpannen, stukken hout vlogen in het rond en natuurlijk ook op het metselwerk. Ik vroeg of ze dat niet beter voor het metselwerk hadden kunnen doen, maar ze zeiden dat ze daar niet aan gedacht hadden. Ik hoor regelmatig van andere mensen wel dat ze vinden dat wij een perfecte planning hebben. En tenslotte moeten we volgende week even contact opnemen want onze bewuste elektriciteitsmast begint wat scheef te hangen. Volgen de vader van Zuzanna moet ik me daar niet zo druk om maken, want het heeft volgens hem niets te betekenen. Maar ik heb toch wel liever dat ze er even naar komen kijken. 's Avonds is Marcin met Ola naar Chodziez gegaan, want hij blijft daar een weekend. En ik ben zoals normaal maar weer vroeg naar bed gegaan.


Zaterdag 27-04-'02

Het was vanmorgen lekker rustig, dus ik ben rond 08:00 uur wakker geworden. Ik heb me wat gewassen, ontbeten en toen ben ik even met de hond gaan wandelen. Daarna besloot ik om eerst eens het schuurtje waar ik ooit van plan was geweest om te gaan slapen, op te gaan ruimen. Vroeger is het een kippenhok geweest, maar later werd het gebruikt als opslagplaats van hout. Dus er lag nog een wat hout in en verder stond het vol met allerhande rotzooi: een stuk of vijf oude verroeste en gammele fietsen. Een oud verschimmeld vloerkleed wat ze zonde vonden om weg te gooien. Dus heb ik eerst maar eens al het hout naar een andere schuur gebracht, waar nu al het brandhout ligt opgeslagen. Toen heb ik alle oude fietsen netjes in een hoek gezet, nadat ik eerst die hoek had uitgeveegd. Daarna het vloerkleed op de fietsen gelegd. Het was trouwens wel een loeizwaar kleed: vochtig en schimmelig. Ook lag er nog een oude bagagedrager, voor geen enkele auto meer te gebruiken en helemaal verroest, maar ik heb hem toch maar ergens opgehangen. Toen heb ik het hele schuurtje netjes uitgeveegd, wat het nodige stof deed opdwarrelen. Maar gelukkig is er goede ventilatie in het schuurtje: een muur stat zo'n 10% uit het lood, is een beetje los van de andere muur, zodat er in de hoek een kier is. Doordat de muur uit het lood hangt, is er tussen muur en dak ook een open ruimte gekomen. En dan worden twee dakbalken gestut door palen. Maar ik wil het schuurtje wel een beetje gaan gebruiken als een soort werkplaats, waar ik mooi aan de kozijnen kan gaan werken. Maar gezien de toestand van het schuurtje kan ik misschien beter eerst een extra levensverzekering afsluiten. Toen alles zuiver was ben ik verder aan de kozijnen gaan werken: eerst schuren, en daarna de delen die in de muur komen in de menie gezet. Daar ben ik zo de hele dag mee bezig geweest.

De geit kwam me regelmatig eens bezoeken in het schuurtje, maar liep regelmatig in de weg en dan heb ik ze maar weer weggejaagd. De vader van de jongeman die aan de overkant aan het bouwen is kwam even naar onze bouw kijken en zei dat hij een beetje jaloers was dat hier alles zo perfect verliep en dat alles zo netjes werd afgewerkt. Hij vond dat wij alles goed georganiseerd hadden en dat het bij hen eigenlijk zonder goede planning verliep. Ik zei hem dat wij eerst met de metselaars rond de tafel hadden gezeten om alles eerst door te praten en dat ik toen daarna de hele planning op papier had gezet en dat ik regelmatig, (dagelijks) met de metselaars doorpraat wat er eventueel moet gebeuren of wat er besteld of gehaald moet worden. En dat werkt perfect. Rond 17:00 uur belde Grzegorz om te zeggen dat de vader van Zuzanna in de kroeg zat en dat paard en wagen daar voor de deur stonden. Hij zou paard en wagen wel even naar huis brengen. Dus dat belooft weer wat voor vanavond. Rond 19:00 uur ben ik met de moeder van Zuzanna naar Grzegorz gegaan. Daar ben ik me even gaan douchen en daarna hebben we daar avondbrood gegeten en daarna nog wat zitten te praten, een glas wijn gedronken en toen zijn we rond 22:00 uur terug naar huis gegaan. Het was een beetje koud en toen we thuis kwamen zat de vader van Zuzanna buiten een sigaretje te roken en begon meteen te dreinen dat er niemand thuis was toen hij thuis kwam. Hij was weer eens goed in de olie. Ik ben naar binnen gegaan en ben meteen naar bed gegaan en heb hem verder maar genegeerd. Maar ik kon voorlopig geen oog dichtdoen want hij heeft tot bijna 01:00 uur zitten te zeuren en klagen dat ze zijn paard mee naar huis hadden genomen, en het was zijn paard en daar hadden ze niet aan te komen. En zo een paar uur achter elkaar. Toen is hij hier op een bank gaan slapen en ben ik ook in slaap gevallen.


Zondag 28-04'02

Om 06:00 ben ik wakker geworden omdat de vader van Zuzanna ook wakker werd en meteen weer begon te zeuren over zijn paard en dat er niemand thuis was geweest. Hij was nog net zo in de olie als vannacht. Maar de moeder van Zuzanna en ik hebben ons maar gewoon slapende gehouden, maar hij bleef maar doorzeuren en dat hij Zuzanna zou bellen over wat er gebeurd was. Eigenlijk is het op zo'n moment maar een zielige man. Maar om 07:00 is hij weer vertrokken, want dan gaat de kroeg alweer open. Dus ik vermoed dat hij vanmiddag of vanavond wel weer laveloos terug zal komen met weer hetzelfde verhaal. Want het gebeurde met zijn paard zit hem behoorlijk dwars. Ik ben daarna weer in slaap gevallen en heb geslapen tot 08:30. maar de moeder van Zuzanna sliep nog en dus heb ik maar een beetje muziek liggen te luisteren. Om 09:00 uur werd ze wakker en toen hebben we ontbeten. Daarna had Asia gebeld dat ze vanmiddag op bezoek komen, dus dat is ook weer wat andere afwisseling. Ben even met de hond wezen wandelen, maar het was een beetje koude wind. Toen ik terugkwam was de koffie klaar.

Daarna heb ik nog even een van de kranten van het Eindhovens dagblad gelezen. Die had ik van de laatste keer dat ik in Nederland was meegenomen. Rond 12:00 uur kwamen Radek en Asia met de kinderen. We hebben even de bouw bekeken en toen kwam de vader van Zuzanna ook aangefietst. Hij was redelijk nuchter, maar toch wel aangeschoten. Rond 13:30 uur was het middageten klaar en daarna zijn we met bijna de hele familie even naar het meer gewandeld. Toen weer terug en toen werd de barbecue tevoorschijn gehaald, aangestoken en toen deze op temperatuur was werden er een tiental worstjes opgelegd en hebben we ieder een worst met een paar broodjes gegeten. Het was jammer dat het niet al te warm weer was. Daarna zijn Asia en Radek weer vertrokken en ben ik met de moeder van Zuzanna nog even naar Justine op de koffie geweest. Toen we gingen lag de vader van Zuzanna te slapen en toen we terugkwamen, zo rond 19:00 uur was hij alweer vertrokken. Dus ik wacht wel af op wat komen gaat. Ik ben trouwens ook benieuwd of Marcin vandaag terug komt.


volgende pagina >>>