visit (9K)
Corporate Logo Design
Hit Counter
 


VERSLAG:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Maandag 29-04-'02

Ik ben vanmorgen zo rond 06:10 uur wakker geworden. Maar het was nogal fris, dus heb ik maar eerst een tijdje een krantje liggen te lezen. Zo rond 07:00 uur ben ik opgestaan en 10 minuten later kwam de vader van Zuzanna ook binnen. Hij was weer helemaal fit en was gisteravond toen we weg waren naar zijn slaapadres vertrokken en naar bed gegaan. Ik heb een paar keer geprobeerd om Zuzanna te bellen, maar ik kreeg geen gehoor. Even later belde ze zelf terug en heb ik even een paar zaken met haar geregeld en haar verteld hoe ver de bouw was. Na het ontbijt hebben we een tijdje op de metselaars gewacht, maar na drie kwartier waren ze er nog niet. En daar de vader van Zuzanna en ik nog naar Chodziez moesten hadden we maar besloten om toch maar te gaan. Een buurvrouw die even naar de bouw stond te kijken hoorde dat we naar Chodziez zouden gaan en vroeg of ze mee mocht rijden. Ze sprak goed Engels, want ze had zeven jaar in Canada gewoond. Ze wilde wat verf en nog een paar andere spullen kopen. Ik zei dat ze mee kon, maar dat we nog een paar zaken moesten regelen. Maar dat vond ze niet erg. Dus zijn we naar Chodziez gereden en heb ik haar daar afgezet en afgesproken dat we ons over drie kwartier weer op de parkeerplaats van de bank zouden treffen. Daarna zijn we eerst naar de betonfabriek gereden om te vragen of ze de 200 stenen die er nog stonden op konden halen, omdat ze in de weg stonden. Ze zouden proberen vandaag nog en anders morgen. Toen kwam de eigenaar binnen en hebben we nog even staan te praten. Hij zei dat hij donderdag 10 dagen naar Zweden ging om te vissen. Ik zei hem voor de grap dat hij nu ging omdat ik zoveel beton en stenen gekocht had. Ze moesten er wel om lachen. Ik vroeg hem ook nog of hij een vis barbecue zou houden als hij terug kwam met al die vis. Hij zei dat ik dan wel een uitnodiging zou krijgen. Toen we daar wegreden was er verderop politiecontrole. Ik werd ook aangehouden en de agent vroeg naar mijn rijbewijs. Hij vroeg ook waarom ik in Polen was en ik zei dat ik een paar dagen op vakantie was. Toen moest hij mijn kenteken nog even zien. Ik kreeg een complimentje voor mijn Pools en toen kon ik weer vertrekken. Daarna zijn we nog naar het energiebedrijf gereden omdat we volgende week de plafondplaten krijgen en dan staat de elektriciteitsmast in de weg. De man die ons vorige keer had geholpen zei dat ze er mee bezig waren. Toen we zeiden dat we volgende week die betonplaten zouden krijgen heeft hij meteen een paar telefoontjes gepleegd en kreeg het voor elkaar dat in de tweede week van mei de mast verplaatst wordt. Deze week was het niet meer mogelijk, want woensdag is 1 mei, de dag van de arbeid en dat is hier een vrije dag en 3 mei is hier ook een feestdag, de dag van de constitutie. Daarom nemen veel mensen donderdag 2 mei ook vrij omdat ze dan een super lang weekend hebben.

En daarom zijn er ook veel bedrijven gesloten van dinsdagavond tot maandagmorgen. Maar hij stuurde ons eerst nog even naar iemand anders in het gebouw die eventueel kon regelen dat een kabel voor een paar uur los gemaakt zou kunnen worden als de hijskraan er was. Dus toen maar weer naar die man en die vond het een beetje een probleem, maar even later kwam de andere man en na nog wat overleg zou hij rond 12:00 uur even poolshoogte komen nemen. Toen was het bijna 10:15 uur en zijn we eerst even naar de bank gereden om de buurvrouw op te halen. Ze stond al te wachten. Daarna zijn we nog even naar een andere groothandel gereden om wat prijsinformatie over gipsplaten op te halen, omdat we de binnenmuren misschien met gipsplaten willen bekleden. Toen we terugkwamen waren de metselaars al aan het werk. Ik heb wat filmopnames en foto's gemaakt en ben nog even met de hond wezen wandelen. Rond twaalf uur kwam de man van het energiebedrijf. Hij had even de situatie bekeken en zei dat het wel mogelijk was, maar dat het ongeveer 100,- zl zou kosten. Ik zei dat dat geen probleem was, omdat het toch moest gebeuren. Hij gaf me zijn visitekaartje en we moesten maar bellen als het zover was. Daarna ben ik even naar Golancz gereden omdat ze gebeld hadden dat er een fax voor mij was aangekomen die Zuzanna gestuurd had. Even met de directrice zitten te praten, koffie met gebak gehad, want een van de leraressen was getrouwd en had op gebak getrakteerd. Teruggekomen even naar de bouw aan de overkant geweest. Daar hebben ze nog een gedeelte van het oude huis gesloopt. De man die daar bezig was zei dat ons huis in de hoogte ging en hun huis naar beneden. Ik ben alleen benieuwd of ze daar geen problemen mee zullen krijgen, want dat huis is ook een monument. Toen heb ik nog wat aan de kozijnen gewerkt, nog wat filmopnames gemaakt. Daarna nog even met Roxana naar het meer en naar de steiger geweest. Er zat iemand anders op de steiger te vissen. De steiger zelf is in slechte staat. Marcin en Grzegorz gingen er regelmatig vissen maar sloten de steiger nooit af zodat iedereen er op kon. Ook hebben ze er nooit iets aan onderhoud aan gedaan. Ikzelf ben al ongeveer anderhalf jaar niet meer wezen vissen, maar de steiger is al lang in slechte toestand. Ze hadden al een paar keer gezegd dat ze de steiger zouden repareren, maar tot nu toe is er nog steeds niets aan gedaan. Ik heb nu besloten dat ik de steiger zelf ga repareren, een ander slot koop en afsluit en niemand geen sleutel meer geef. De metselaars hebben vandaag tot bijna 17:45 uur gewerkt. Maar nu zijn dan ook alle buitenmuren op hoogte en zijn de lateien voor de deuren en ramen al op de muren geplaatst. Ik heb daarna nog een uurtje aan de kozijnen geverfd, me daarna gewassen. Toen was het avondbrood klaar en daarna nog tot 22:00 uur televisie gekeken en toen naar bed.


Dinsdag 30-04-'02

Vandaag koninginnedag in Nederland. Om 06:50 kwam de vader van Zuzanna binnen en vroeg wanneer ze de betonblokken opgehaald hadden, want ze waren weg. Ik heb rond 06:20 uur wel iets gehoord, maar er verder geen aandacht aan geschonken. Om 07:10 opgestaan. Ik was al wat eerder wakker, maar heb nog even wat liggen lezen. Na het eten heb ik het verslag van gisteren afgemaakt en ben ik maar alvast aan dit verslag begonnen. Het is nu 09:15 en de metselaars zijn net gearriveerd. Ik ga nu eerst even vragen of ze de maten van de plafondplaten even op willen meten en dan rijd ik even naar de betonplatenfabriek om een afspraak te maken. Om 13:00 uur viel de stroom uit. Dus lag de bouw stil, want de betonmolen werkt niet zonder stroom. Ik ben met de vader van Zuzanna naar de betonplatenfabriek geweest, maar die was de hele week gesloten doordat er diverse vrije dagen in deze week vielen waardoor ze geen platen konden produceren. We waren rond 15:00 uur terug. De metselaars waren aan het opruimen want er was nog steeds geen stroom en daarom waren ze maar gestopt.

Het was wel jammer anders waren de muren helemaal klaar tot aan het plafond. Toen heb ik maar wat bier gehaald, want ze zeiden dat het einde werkweek was: 1 mei dag van de arbeid: vrij en 3 mei dag van de constitutie: ook vrij. Dus donderdag hebben ze ook maar vrij genomen. Daar had ik geen probleem mee. Dus toen hebben we maar een flesje bier gedronken. 's Avonds hebben we impregnatie middel gekregen de bak waarin de vloeistof moest komen werd met lomp geweld geplaatst, zonder eerst waterpas te stellen werd het impregnatie middel met water aangemaakt en in de bak gegoten. De bak stond helemaal scheef en moest toen met alle vloeistof erin nog zo goed mogelijk horizontaal gezet worden. Maar dat viel niet mee, want het was een heel gewicht. En met de vloeistof zelf moesten we ook een beetje uitkijken want die is behoorlijk agressief en ook niet erg gezond bij inademing. Marcin kwam tegen de avond met zijn vriendin terug. 's Avonds na het eten nog wat zitten te buurten en om +/- 22:00 uur gaan slapen.


Woensdag 01-05-'02

1 mei: dag van de arbeid. Daar de metselaars niet werken heb ik maar wat langer uitgeslapen: tot 08:00 uur. Daarna ben ik na het ontbijt een uurtje met de hond wezen wandelen. Het was lekker weer en ik heb onderweg niemand ontmoet. Alleen aan het meer zaten een paar mensen te vissen, maar ik ben er niet naar toe gegaan. Ik had dwars door het gras moeten lopen en dat was nog vrij nat. Toen ik terug kwam was de koffie net klaar en hebben we buiten koffie gedronken. Kort daarna kwam Asia met Radek en de kinderen. Toen was het afgelopen met de rust. Verder hebben we de hele dag niet veel meer gedaan, alleen wat in de zon gezeten, een paar kranten van het Eindhovens dagblad zitten te lezen. Tegen de avond hadden we een krat bier gehaald en had iedereen een pilsje gedronken. Toen bleek dat er 's avonds een openlucht dansavond was ter gelegenheid van de viering van het 600-jarig bestaan van Margonin.

Dus hadden we toen maar besloten dat we daar 's avonds even naar toe zouden gaan. De moeder van Zuzanna ging niet mee en zou op de kinderen passen. Die zouden dan daar blijven slapen en wij zouden 's nachts met zijn allen bij Justine blijven slapen. Dus zijn we 's avonds rond 21:00 uur naar het openluchtbal geweest. Het was achter de brandweer kazerne en daar lag een terrein, dat voor een deel geplaveid was. Daar was een podium gebouwd waar een muzikant/zanger en een zangeres optraden. En dan kon er op het geplaveide deel gedanst worden. Ik had wat bekenden getroffen waar ik nog even mee had staan te praten. Ook stond het grilkraampje er, maar ik heb geen kip gekocht. Wel even met die man staan te praten, maar hij zei dat er weinig gekocht werd. Tegen 24:00 uur vonden we het welletjes en zijn we naar Justine gegaan en bijna meteen gaan slapen. Want het was toch al met al wel een vermoeiende dag geweest.


Donderdag 02-05-'02

Rond 07:30 uur ben ik wakker geworden. Justine kwam net terug want ze was voor wat boodschappen weggeweest. Ik was het eerste wakker en voelde me uitgeslapen en fit. De rest werd wat later wakker en ze waren allemaal even duf en verschillende hadden wat hoofdpijn. Rond 10:30 zouden ze de open gaten van de bouwput met geel zand kelder op gaan vullen, want rondom het huis lag er nog een gedeelte open. Het zand werd ergens in het veld met twee tractors met aanhanger gehaald. Daar stond een loader die de aanhangers laadde en dan reden de tractors terug naar het huis en gelukkig hadden de aanhangers een kiepinstallatie,

alleen moest het zand dan nog een beetje met de schop verspreid worden. Daarna hebben ze de kelder nog een uitgegraven omdat daar nog een betonvloer in komt en dan kwam die net een paar centimeters te hoog te liggen. Een van de metselaars kwam de bouwtekening halen om de berekeningen voor het dak te maken. Maar hij was meteen weer weg. Het was wel erg vandaag: rond de 380C. Ik heb nog even wat rubber handschoenen gehaald omdat we die toch wel nodig hebben met die impregneervloeistof. 's Avonds rond 23:00 uur naar bed gegaan.


Vrijdag 03-05-'02

Vandaag is het in Polen weer een nationale feestdag: de dag van de constitutie. Ik ben om 08:00 uur opgestaan en na het ontbijt ben ik zo'n anderhalf uur met de hond wezen wandelen. Toen ik terugkwam kwam even later Asia en Radek met de kinderen. Asia wilde naar huis, maar ze zijn daarna nog tot ongeveer 18:00 uur gebleven. Ik kan me ook wel voorstellen dat ze naar huis wilden, want ze sliepen met zijn vieren bij Justine en die heeft ook maar twee kamers. Dus Justine met haar gezin en dan Asia met haar gezin. Dat zijn in totaal 8 personen.

En dan was het ook nog heet en de kinderen een beetje rumoerig en moe en dan weer wat huilen. Dat kan dan op een gegeven ogenblik wel eens wat teveel worden. In de namiddag werd er nog snel even een barbecue geregeld: wat worsten op de gril en daarna nog wat frikadellen. Daarna is iedereen 's avonds naar huis gegaan. Wij zijn 's avonds nog even naar een optreden ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Margonin geweest. Rond 23:30 uur zijn we gegaan, maar de vader van Zuzanna wilde nog niet mee terug en is nog gebleven. We zijn thuis meteen naar bed gegaan.


Zaterdag 04-05-'02

Vandaag lekker uitgeslapen, want ik was toch wel een beetje vermoeid na deze drukke week. Ik ben rond 09:00 uur opgestaan. Na het ontbijt ben ik even met de hond naar het meer gewandeld. het was lekker aan het water.

Er zaten een paar mensen te vissen, maar ze hadden nog niet veel gevangen. Nog even met een paar vissers een praatje gemaakt en toen weer terug gelopen. Toen was het alweer bijna half een. Verder de hele dag niets meer gedaan en op tijd naar bed gegaan.


Zondag 05-05-'02

Vandaag ook weer een rustig dagje gehad. Lekker in de bossen gewandeld en daarna bij het meer lekker in de zon gelegen. In de namiddag kwam de vader van Ola met zijn vrouw op bezoek. Er werd een fles wodka gehaald en die hebben we leeggemaakt.

Ik had het er over dat ik een tegelzetter zocht en het bleek dat de schoonzoon ook tegels kon zetten. Ik zei dat ik daar wel een keer over wilde praten. Dus hebben we voor morgenavond een afspraak gemaakt. 's Avonds nog wat televiesie gekeken en toen weer op tijd naar bed.


Maandag 06-05-'02

Om 07:00 uur opgestaan, gewassen, ontbijt, daarna even met de hond weggeweest. Toen ik terugkwam ben ik met de vader van Zuzanna naar Rataje gereden. Dat is een dorp waar de metselaars vandaan komen en het ligt in de buurt van Chodziez. We hadden daar met de metselaars afgesproken omdat we een hijskraan moesten bespreken voor aanstaande donderdag omdat we dan de betonplaten voor het plafond willen plaatsen. En er zou nu een metselaar meerijden omdat die beter de weg naar de diverse firma's weet. We hadden wel voorkeur voor een firma, maar voor het geval die geen kraan vrij zouden hebben zouden we dan verder op zoek moeten. Rond 08:00 uur waren we in Rataje en hebben ongeveer 5 minuten gewacht. Toen kwamen de metselaars aangereden. Even elkaar de hand gegeven, zoals hier de gewoonte is, goede morgen gewenst en toen zijn we met Marcel, een van de metselaars verder gereden en zijn de andere naar Margonin gereden. De hijskraan was nog vrij, dus hadden we die meteen voor donderdag 09:00 uur besteld. (90,- zl =+/- fl. 55,- per uur.) Toen zijn we doorgereden naar Miroslawia naar de betonplatenfabriek om de betonplaten te bestellen. Daar er nog geld vanuit Nederland overgeboekt moest worden had ik daar gevraagd of het een probleem was als ik niet meteen bij levering betaalde, maar een paar dagen later. Ik vertelde er ook bij waarom. De cheffin werd er bij gehaald en ik zei dat ik eventueel mijn paspoort wel achter wilde laten. Ze zei toen met een lach dat ik beter zelf kon blijven. Zo'n jongeman.

Maar verder was het geen probleem dat ik een paar dagen later zou betalen. Met de platen hadden we wel een probleem, want we hadden ook 5 extra sterke platen nodig en die hadden ze niet op voorraad, maar die moesten ze maken en die konden vrijdag pas klaar zijn. Dus hebben we de hele levering maar naar vrijdag verplaatst. Want ik wil twee vrachtwagens laten rijden, omdat een vrachtwagen te weinig is, en dan zou die twee maal op en neer moeten rijden en dan staat die hijskraan daar maar te wachten. En er moet ook tijdens het hijswerk een elektriciteitskabel losgemaakt worden en dan zouden de buren nogal lang zonder stroom komen te zitten. Niet dat dit nu zo'n probleem is, want het gebeurt wel eens meer dat de stroom uitvalt. Maar ik heb goede contacten met de buren en dat wil ik zo proberen te houden. Teruggereden naar de firma om de hijskraan in plaats van donderdag naar vrijdag te verzetten. Toen ik weer in Margonin waren de metselaars niet aanwezig, maar even later kwamen ze aangereden. De een was even verf gaan kopen en toen hadden ze maar meteen een pilsje gedronken. Ze liggen wel op schema, want de muren zijn klaar. Maar ook vandaag was het weer 380C. Ik heb nog wat geschilderd, maar ben er maar mee gestopt, want er zaten nogal wat muggen. 's Avonds heb ik op de vader van Ola zitten te wachten, maar die is niet op komen dagen. En hij heeft ook helemaal niets laten weten. Dus dan moet ik morgen maar naar een andere tegelzetter op zoek. Want als de afspraken niet nagekomen worden heb ik zulke mensen niet meer nodig.


volgende pagina >>>