Computer

Huiskamer Televisie Computer Downloads Muziek Taal Reacties Chat

ComputerOp deze plaats staan leuke en handige computerdingetjes en -wetenswaardigheden. Wat ik tegenkom of zelf uitvogel wat ik handig vind, zet ik hier neer. Met dank aan de nieuwsgroepen, waar regelmatig goede tips gegeven en interessante vragen gesteld worden. Ook het tijdschrift Computer Idee lees ik met plezier.
Zelf gebruik ik Windows 98 NL met Internet Explorer 5.01 en Office 2000 NL van (tja, ik weet 't...) Microsoft. De nieuwste updates van Windows 98 haal ik regelmatig op van de Windows Update-site van Microsoft. Ditzelfde adres is bruikbaar voor alle Windowsversies.

Op mijn Downloads-pagina zet ik weleens iets neer naar aanleiding van vragen in nieuwsgroepen. Neem ook gerust een kijkje. Vooral wie Win98SE gebruikt en Tweak UI dus niet op zijn cd-rom heeft, kan deze hier halen.

Ga naar:

Nieuwsgroepen


Bestand automatisch openen na downloaden

Op internet kan je te kust en te keur bestanden binnenhalen. En vaak zijn dit ook bestanden met de extensie .zip, die de meeste mensen openen met het programma Winzip. Nou kan het zijn, dat je zip-bestanden liever meteen laat openen, in plaats van ze eerst op te slaan; bijvoorbeeld als je alleen maar van betrouwbare sites downloadt. Dit werkt alleen bij Internet Explorer als je zo'n bestand gewoon aanklikt. Je kunt dit instellen door de Verkenner te openen, ga naar het menu Extra - Mapopties - tab Bestandstypen. Selecteer WinZip File uit het lijstje, klik op Bewerken. In het popupschermpje vink je Openen na downloaden bevestigen uit; klik OK, klik OK, en klaar! Om het tegenovergestelde te bereiken (juist niet openen), vink je het bewuste vakje aan.

Alfabetiseren Startmenu

Iedere keer als je een nieuw programma installeert, wordt er ook een programmagroep in het Startmenu gemaakt. Echter, deze komt automatisch onderaan te staan. Goede gewoonte natuurlijk: wie het laatst komt, moet achteraan aansluiten, maar op den duur kan dat aardig onoverzichtelijk worden. Nu kan je op een eigenlijk heel eenvoudige manier die hele rij op alfabet sorteren: ga binnen het Startmenu naar de rij ongesorteerde programmamappen, klik rechts, en kies uit het contextmenu de optie Sorteren op naam. Dit kan je overigens op elke submap binnen het Startmenu toepassen.

Makkelijk accentletters typen

Misschien ken je ze wel, of heb je een briefje naast je computer liggen, al die Alt-codes om accentletters te kunnen typen. Alt-130 = é, Alt-139 = ï, enz. Maar het kan natuurlijk eenvoudiger, logischer. Want met de toetsenbordindeling 'VS-internationaal' typ je voor de é: eerst ' dan e; en voor ï: eerst " dan i. Hetzelfde kun je uithalen met ^, ` en ~ gevolgd door een klinker (of sommige medekliñkers). En als je wel gewoon een ' of " wilt hebben, typ je er gewoon een spatie achteraan. Maar nu, hoe stel je dit in? Hou de Windows-cdrom bij de hand en ga naar Configuratiescherm - Toetsenbord - tabblad Taal. Kies als Taal: Nederlands (standaard). Kies (via Eigenschappen) als Indeling: VS Internationaal. Druk op de knop Als standaard instellen. Mocht je het toch niet bevallen, verander dan de toetsenbordindeling terug in Verenigde Staten 101.

Meerdere documenten open in Office 2000

Wie met Office werkt, kent het wel: je hebt al snel heel wat documenten open. Vijf Excel-werkmappen, twee Word-documenten twee Powerpoint-presentaties en ook nog drie Access-databases. Voor je 't weet staat je hele taakbalk vol, omdat versie 2000 standaard ieder document een plek in de taakbalk geeft. Kan handig zijn, maar wat als je ervan af wilt? In Excel en Powerpoint vind je onder Extra-Opties in het tabblad Weergeven de optie Vensters op taakbalk en in Access Pictogrammen op taakbalk. Helaas is Word eigenwijs door deze mogelijkheid niet te bieden. En dat noemt zich compatible, foei! ;-)

Datum in de taakbalk, aangepaste Startknop

Het klokje rechtsonder in de taakbalk is welbekend. En dat je de datum kunt zien als je de muiscursor er even bovenhoudt waarschijnlijk ook. Maar wat als je de datum gewoon de hele tijd wilt zien? En dan nog iets: heb je genoeg van de standaard-Startknop en de verticale "Windows 98" in het StartMenu? De oplossing zit in het freeware programmaatje TClock! De zelfgemaakte Startknop dient een BMP van 21 pixels hoog te zijn, de StartMenu-verticaal is een BMP van 21 pixels breed. Verder kan je je computerklok automatisch gelijk laten stellen met een atoomklok. Stel daarvoor als server ntps1-0.cs.tu-berlin.de in.  Download!

Autorun van een cd-rom ontwijken

Als je tijdens het sluiten van je cd-romlade de Escape-toets ingedrukt houdt, start de cd-rom niet automatisch op. Wil je dat cd-roms nooit automatisch gaan spelen, kies dan in het Configuratiescherm - Systeem - tabblad Apparaatbeheer. Klap 'Cd-rom' uit (klik op '+') en selecteer de gewenste speler of schrijver. Knop Eigenschappen, tabblad Instellingen, en verwijder het vinkje bij Bericht bij automatisch invoegen. In geval van spijt kun je 'm op dezelfde manier natuurlijk ook weer aanzetten.
sysdm.cpl

Nieuw venster van Internet Explorer openen

Je bent aan het surfen, komt een leuke link tegen, maar wilt de huidige pagina niet overschrijven; wat doe je dan? Een nieuw venster opstarten en daarin de link overtikken? Nee toch... Het kan inderdaad makkelijker: als je de Shift-toets ingedrukt houdt terwijl je op een link klikt, start vanzelf een nieuw exemplaar van Internet Explorer op met de nieuwe pagina! Trouwens, rechtsklikken en dan kiezen voor Openen in nieuw venster... doet hetzelfde.

OE5Fouten in Outlook Express

Outlook Express 5 ofwel het Outlook-nieuwsprogramma (C:\Program Files\Outlook Express\msimn.exe  /outnews) heeft de vervelende gewoonte om onderin de mededeling te geven dat er 'geen nnieuwe berichten' zijn. Een foutje in een dll. Als je de msoeres.dll in de /Windows/System-map vervangt, is dit opgelost. Verder maakt OE bij een reactie "Dinges schreef in berichtnieuws 635h@oiaue.nl...>". Dat is een foutje. Bedoeld wordt: "Dinges schreef in bericht news:635h@oiaue.nl...". Ook hiervoor bestaat een patch. Deze inetres.dll hoort ook in de /Windows/System-map thuis.

Explorer  Verkenner in D:\ starten

Als je een snelkoppeling naar  D:\  maakt, start Win98 die map op met de Internet Explorer. Maar dat wil ik niet! Ik wil links de mappenstructuur zien. Na een hoop experimenteren en zoeken heb ik een oplossing gevonden. Als je het pad voor de snelkoppeling  C:\Windows\Explorer.exe/e,D:\ noemt, lukt het.

Nieuwe notitie zonder Outlook te starten  Notitie

Reuze handig, die notitieblaadjes in Outlook. Maar tegen de tijd dat Outlook helemaal opgestart  is, ben ik vaak alweer vergeten welk briljant idee ik ook al weer had. Zonde. Ik zou graag op een icoontje in de QuickLaunchbalk willen klikken om direct een notitie te maken. En dat kan! Ga naar C:\Windows\Application Data\Microsoft\Office\Shortcut Bar\Office\  en Ctrl-sleep 'Nieuwe notitie' naar de QL-balk (of Bureaublad of Start Menu). I.p.v. slepen kan Kopiëren en Plakken natuurlijk ook. Dit werkt overigens ook voor andere 'Nieuwe....' in bovengenoemde Map.

Opname Opnamevolume

Rechts onderin de taakbalk heb ik, zoals velen, het icoontje voor volumeregeling staan. Echter geldt deze alleen voor afspelen. Met Opties - Eigenschappen kun je wel naar de opnameregeling gaan, maar als je dat vaak moet doen, wordt dat vervelend. Ik heb daar iets op gevonden. Maak een nieuwe snelkoppeling met in de opdrachtregel C:\Windows\Sndvol32.exe /rec  en plaats deze bijvoorbeeld in de QuickLaunch-balk (Win98) of op het Bureaublad. Ik heb hier ook nog een icoontje voor opgezocht. Rechtsklik op het microfoontje, kies Doel opslaan.
Trouwens, met Ctr-S kan je wisselen tussen groot en klein formaat volumeregelaar!Reageer! Dit was 't voor nu... 
Heb je tips voor me die ook in deze hoek kunnen staan? Mail het me!

Nieuwsgroepen

Meer weten over de computer/windows?
Lees dan net als ik de nieuwsgroepen nl.comp.os.ms-windows en nl.comp.overig.
Voor vragen over "nieuwsgroep-lees-programma's" is er nl.comp.software.newsreaders.
Voor hulp over nieuwsgroepen in het algemeen ga je naar nl.newsgroups.help.

Het is aan te raden om een nieuwsgroep eerst een tijdje te lezen, voordat je vragen gaat stellen. Veel vragen zijn namelijk al vaker gesteld. Sites als Deja en Remarq houden een archief bij van nieuwsgroep-artikelen.

terug naar boven sinds 10-01-2000
incl. reloads

© 2001 by Jeroen van der Sande. 
Laatst bijgewerkt op 15 augustus 2000.