Taal

Huiskamer Televisie Computer Downloads Muziek Taal Reacties Chat

In deze taalhoek staan dingen die met (de Nederlandse) taal te maken hebben. Schoolklas
Om met deze pagina goed van start te gaan, vind je hieronder een dictee dat op 29 juni 1999 op UilenTV gehouden is. Nu zullen slechts enkelen op Uilenstede dit gezien hebben, dus kan je het altijd nog gebruiken om je taalvrienden te kwellen met dit taalgedrocht dat zich dictee noemt.
Van de acht (doorsnee) mensen die in de studio meegeschreven hebben (meer passen er niet in), had de winnares 36 fouten. Een pittig dictee blijkbaar.

Een Loesje-spreuk over het veelbesproken millennium vind je als je op de millennium-animatie klikt!
MM


Komkommertijd

1.  Ook in het laatste jaar van dit millennium breekt aan het begin van de zomer, als de dahlia’s, hyacinten en forsythia's in volle bloei staan, de roemruchte komkommertijd aan, waarin land- en tuinbouwproducten zoals cherrytomaatjes, postelein en allerlei fluitenkruid voor in de groentesoep hoogtij vieren, maar tezelfdertijd de nieuwsstroom stagneert.

2.  Terwijl vakbonden tot een principeakkoord willen komen, lijkt de politiek een abonnement te hebben op het uitstellen van besluiten, waardoor directbetrokkenen het beleid van likmevestje kunnen bekritiseren; met voorbedachten rade laten Tweede-Kamerleden en ministers de hele santenkraam achter zich en onttrekken zich vooralsnog aan diepte-interviews in tv-uitzendingen.

3.  Veel mensen die de muggenzifterij in dit kikkerlandje meer dan zat zijn, zoeken hun heil in den vreemde, alwaar ze zich, bevrijd van STER-reclames, bij een zinnenprikkelend weids uitzicht trakteren op een appetijtelijke compote.

4.  Terwijl de ene wereldverkenner in spe in de Hongaarse zonnegloed de csardas danst, reist een ander op de bonnefooi de wereld rond en geniet in hoogsteigen persoon van de Dionysische levensstijl, alhoewel hij in de ogen van menig kastelein niet zelden ontaardt in een eersteklas bullebak; een derde reiziger neemt bij voorkeur zijn eigen kant-en-klare koninginnensoep mee om coûte que coûte de zo gevreesde diarree te voorkomen.

5.  Alhoewel menigeen het prefereert om pas met sint-juttemis huiswaarts te keren, komt onverbiddelijk het moment dat de Mokumer de waddeneilanden zal moeten verlaten om thuis weer van het mondaine gerstebier te kunnen genieten; het Egyptische piramidegebied zal ook de geboren Curaçaoënaar nog slechts in zijn gedachtegangen bijblijven.

6.  Als het voor ieder weer een peulenschil is om zich op-en-top naar de werkplek te manoeuvreren, kan ook de stereotiepe zakenman te allen tijde zijn memoires koesteren, of hij nu afrekent bij de caissière of hij na het schrijven van een verhaal vol clichés zijn dictaatcahier dichtslaat.


Geïnteresseerd in taal? Bezoek dan eens de nieuwsgroep nl.taal! kikker

terug naar boven


© 2001 by Jeroen van der Sande. 
Laatst bijgewerkt op woensdag 29 maart 2000.