Vele mensen hebben katten. Veel van deze mensen laten de katten buiten lopen en hebben zo iets van dat hoort zo. Ook zijn er een heleboel liefhebbers die hun geliefde poezenknuffels eigenlijk het liefst binnen willen houden of beschermt buiten (zie hiervoor Kattenren). Dit geeft voor veel mensen een probleem want hoe moet u die knuffels nu binnen houden; een hor is niet voldoende want daar gaan ze doorheen.

Soms springen er katten tegen de deurhor en door hun gewicht wordt het horregaas opengereten en ontstaat er een opening met hele vervelende gevolgen.

 

Hieronder zal ik een schets weer geven  hoe een katveilige hordeur, raamhor

 

en kontaktdeur  gemaakt kan worden.

 

 

 

Hiernaast staat een tekening van een hordeur. Dit zijn twee latten van hout (18x65 mm). De bovenste en onderste zijn van de zelfde dikte en breedte. De twee middelste zijn net zo breed maar smaller (18x28mm); dit om het aan zien minder grof te maken. De maten zijn natuurlijk afhankelijk van de maat van uw deur kozijn. De hordeur kom aan de binnenkant van het kozijn, dus in feite in de keuken of kamer. Deze deur wordt met drie scharnieren aan of op het kozijn geschroefd met daaraan een opsluitlat zodat de poes hem niet open kan maken.

 

 

 

De deur is met halfhout verbindingen in elkaar geschroefd en gelijmd, dit geldt ook voor het raamhor

 

 

 

Konstruktie van

 

 

HORDEUR

 

 

RAAMHOR

 

 

KONTAKTDEUR

 

 

 

Dit is een kleine schets hoe de deur geplaatst wordt. Het uiteindelijke resultaat hangt een beetje af van uw eigen handigheid en de mogelijkheden. Wat ik wel aan kanbevelen:

 

        Zet een dranger op de hordeur zodat hij altijd achter u dicht valt.

 

Nu het katveilige gedeelte: Als de deur in elkaar is gezet dan maakt u aan de binnenkant vierkant voliere gaas (groen geplastificeerd) dit kunt u vastmaken met nieten en met krammen. Krammen hebben bij mij de voorkeur. De reden is dat het beter blijft zitten en het gaas kan strakker gespannen worden. Als dit karwei klaar is kunt u de deur eerst helemaal in de kleur schilderen van uw interieur ook het gaas krijgt deze kleur. Als het schilderen achter de rug is gaan we het horregaas op de andere kant van de deur maken. Als u dit heeft gedaan kunnen de scharnieren en sluitingen  er op gemonteerd worden.

 

 Uw katveilige hordeur is nu klaar.

 

Deze konstuktie geldt ook voor het raamhor. De opbouw is hetzelfde.

 

Dit geld niet voor "TUIMELRAMEN"

 

De kontaktdeur is een deur die twee ruimten scheidt. Door alleen gaas te gebruiken kunt u twee of meer katten scheiden en houden ze toch kontakt.

 

 

 

opsluitlat

 

 

 

hordeur

 

 

 

Normale deur

 

 

 

Ik wens u veel plezier met deze katveilige deur  en raamhor

 

 

Heeft u vragen of suggesties ,  stuur een E-mail

 

 

Terug

 

 

Gastenboek boek

 

Gasten boek