Kruiden

Op deze pagina geven we een overzicht van enkele kruiden en hun werking. Bedenk echter dat dit is gebaseerd op gegevens die wij ook uit boeken en van het internet hebben. Wij beweren niet dat het ook daadwerkelijk helpt. Bij serieuze klachten dient u altijd hulp van een arts in te roepen.

 

Kamille

Toepassingen


De geneeskrachtige eigenschappen van de Echte Kamille liggen vrij dicht bij deze van de Roomse Kamille. Toch heeft iedere variëteit typisch eigen kenmerken. De liefhebbers van Echte Kamille waarderen voornamelijk het honingachtig parfum en houden niet van de bittere smaak van Roomse Kamille.

Echte Kamille


Als geneesmiddelen worden de bloemhoofdjes en de etherische olie gebruikt.
Tijdens de bloeitijd worden de bloemen geplukt en zorgvuldig gedroogd.

Werking en karakter.
Bactericide, ontstekingsremmend, wondhelend, anti-allergisch, krampwerend, kalmerend, rustgevend, verzachtend, maagmiddel, decongestivum, digestief tonicum.

Specifieke therapeutische werking.
Huidproblemen, ontstoken wonden, zweren, eczeem, dyspepsie (gestoorde spijsvertering), maag- en darmzweren, blaasontsteking, menstruatiestoornissen (onregelmatig, uitblijvend).

Gebruik Kamille ook in- of uitwendig bij: brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne / jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, stress, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, tandpijn en spijsverteringsstoornissen.

De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend. Ook is het goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn.
Kamille kan daarom gebruikt worden als thee tegen buikpijn, in gorgeldrank en als mondspoeling.
De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn.
Kamille is een van de veiligste kruiden en is goed voor onrustige kinderen.
De bloemen kunnen gebruikt worden tegen emotionele spanningen en bij meditatie.
Kamille wordt gebruikt in inhalaties voor astma.

Uitwendig.
- Omslagen, gorgeldranken en baden hebben een wondgenezende en ontstekingsremmende werking.
- Als olie-extract, crème en kompres bij huidirritaties en eczeem. Daartoe kunnen ook enkele druppels vluchtige olie aan crème worden toegevoegd.
- Als azijn bij geïrriteerde geslachtsdelen of een gevoelige huid.
- Als inhalatie bij hooikoorts.
- Als kompres bij vermoeide ogen en allergieën.
- In omslagen en kompressen bij krampen.

Inwendig.
- De thee van de bloemen of etherische olie werkt tegen ontstekingen en bij slijmhuidontstekingen tegen krampen.
- De thee is veilig voor kleine kinderen
- De thee helpt bij slapeloosheid, nachtmerries, irritatie en kiespijn.
- Brengt de spijsvertering tot rust
- Het helpt bij nerveuze indigestie, winderigheid, kolieken, gastritis en ontstekingen van de ingewanden. De tinctuur is bij nerveuze indigestie het beste.
- Als zwak kalmerend middel. Goed bij spanningshoofdpijn, psychosomatische pijnen, menstruatiepijn en andere krampen.
- Goed in de beginstadia van koorts.
- Een thee van kamille en rozemarijn is goed tegen hoofdpijn.


Cosmetisch.
- Kamille is een zwak bleekmiddel. Uitwendig gebruikt maakt Kamille lichtbruine haren lichter en geeft aan blonde haren een gouden weerschijn, de thee kan worden gebruikt als haarspoeling.
- In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekingremmende, kalmerende en verzachtende werking. Azuleen wordt daarom toegepast in crèmes voor een (over) gevoelige huid.

Toepassingen met etherische olie.
Het plukken van de bloemen is zeer arbeids intensief en de opbrengst is uiterst laag, dit verklaart de kostbaarheid van de olie. Onderzoek heeft uitgewezen dat Kamille ook als tegengif bij vergiftigingen met verscheidene bacteriën zoals stafylokokken en streptokokken gebruikt kan worden. Hierbij wordt het gif onschadelijk gemaakt, dit in tegenstelling tot de antibiotica waarbij de vermeerdering van de bacteriën wordt verstoord. Zeer kleine hoeveelheden van de Kamille olie zijn al in staat als tegengif te functioneren.
De rijkdom aan alpha-bisabolol maakt Kamille olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum. De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen.
Alleen echte kamille bevat de heilzame blauwe olie (door chamazuleen). De werkzame stof uit de etherische olie vormt zich pas bij de verwerking van de bloemen (stoomdestillatie) uit een voorstadium, het matricine.
Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische oliën. Kamille is goed met Lavendel te combineren.

Hier volgen enkele toepassingen van de etherische olie van Echte Kamille.

Als bad bij diverse huidziekten.
3 druppels Kamille, 3 druppels Geranium en 4 druppels Sandelhout mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.

Bij ontstekingen in de mond.
Meng 4 druppels Kamille in een glas gekookt water en gorgel hiermee 1 tot 2 keer per dag.

Bij pijnlijke tandgroei bij kinderen.
Stip de pijnlijke plaatsen aan met 1 druppel Kamille op een wattenstaafje.

Bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes.
2 tot 3 druppels Kamille op een vochtig watje doen en hiermee 1 tot 2 keer per dag deppen.

Bij ontstoken, gevoelige huid, acne.
4 druppels Duizendblad, 7 druppels Kamille en 5 druppels Roos mengen met 40 ml Jojoba olie en 10 ml Tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2 keer per dag insmeren.

 

Tijm
Algemene beschrijving

Thymus vulgaris is een aromatische, altijd groen blijvende, bossige halfheester. De plant wordt 20 tot 30 centimeter hoog. Thymus vulgaris wordt in het Nederlands Echte Tijm genoemd. De stengel van de plant is vierkant, groenbruin en verhout in het tweede seizoen.
Aan de oude verhouten plantendelen verschijnen elk voorjaar nieuwe groene opgaande takjes met kleine puntig, ovaal en middelgroene blaadjes. De blaadjes zijn aan de rand naar onder toe omgerold en zijn aan de onderzijde witviltig behaard.
Bovenaan de takjes verschijnen van begin tot midzomer kleine lila, lipvormige bloempjes die veel bijen trekken.
Van oorsprong komt Thymus vulgaris uit het gebied rond de Middellandse Zee.
De in ons land groeiende Thymus serpyllum blijft lager dan de Thymus vulgaris, hij wordt 8 tot 20 cm hoog. De plant is soms te vinden op zonnige grasvlakten, heide en weiden. Het is een snelle kruipplant met lichtpaarse bloemen met mild geurende bladeren. Thymus serpyllum (ook wel Thymus praecox arcticus genoemd) wordt in het Nederlands Wilde Tijm genoemd. Deze plant varieert zeer sterk en komt in veel vormen voor.

Toepassingen

Het oogsten van tijm kan door in de zomer de bladeren te plukken. Deze zijn het best wanneer Tijm in bloei staat. Om deze te bewaren kunnen de bladeren worden gedroogd of er kan tijmazijn of tijmolie van worden gemaakt.


Huishouden.
Tijmazijn is een goed ontsmettingsmiddel en toiletreiniger.
Aardappelen zijn met tijm beter houdbaar. Uit onderzoek is gebleken dat tijm even goed werkt tegen schimmels als veel chemische middelen.

Cosmetisch.
Maak een afkooksel om de bloedsomloop te stimuleren. Te gebruiken in bad, gezichtsstoombaden en zalven tegen allerlei vlekken.
Een aftreksel samen met rozemarijn als haarspoelmiddel om roos weg te krijgen.
De etherische olie wordt gebruikt als antiseptisch middel in tandpasta's en mondwaters.

Medicinaal.
Wilde Tijm, Thymus Serpyllum heeft de sterkste medicinale kwaliteiten, hoewel elke tijm gebruikt kan worden.


Werking en karakter.
Antiseptisch, schimmelwerend, slijmoplossend, krampwerend, bronchiën verwijdend, adstringerend.


Toepassing.
Tijm kan gebruikt worden tegen katers en ter bevordering van de spijsvertering. Maak hiervoor een aftreksel en gebruik deze als thee. Het aftreksel kan worden gezoet met honing tegen hoestbuien, kou en keelpijn. Hiervoor kunt u ook tijmsiroop maken. Tijm staat bekend als slijmoplossend middel maar heeft ook een krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende werking.
Gebruik een aftreksel in olie bij een massage tegen hoofdpijn.
Het helpt ook bij slapeloosheid, slechte bloedsomloop en spierpijn. Tijm stimuleert ook de productie van witte bloedlichaampjes en versterkt zo het afweersysteem en werkt ontsmettend bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid.
Tijm activeert de vetverbranding, lost het slijm in de luchtwegen op en is goed bij verkoudheid en bronchitis. Bij verkoudheid heeft het drinken van tijmthee een heilzame werking. Bij hoofdpijn en verkoudheid is het goed om te stomen boven een kom kokend water waar tijm is bijgevoegd.

Uitwendig.
Bij voetschimmel en andere schimmelinfecties
Bij spruw

Inwendig.
Tijm is wellicht het beste antiseptische kruid bij keelpijn, ontstoken tandvlees, ingewand- en worminfecties.
Bij hoesten en kou op de borst. Met name goed bij kinkhoest en droge hoest.
Bij blaasontsteking en bedwateren door kinderen.
Bij slechte spijsvertering, winderigheid en kolieken.

Huismiddelen.
Thee: 1 theelepel per kop kokend water. Drink drie koppen per dag (meer bij acute infecties). Adem de damp diep in. Voeg bij keelpijn en hoesten wat honing toe.
Gebruik de thee als mondspoelmiddel of verdun een theelepel tinctuur opeen halve kop water.

Tijmazijn, in 1:3 verdunning met water, kan bij spruw en vaginale infecties als spoelmiddel worden gebruikt, en tevens als gorgeldrank.

Neem olie-extract of verdunde etherische tijmolie (50 druppels op 50 ml olijfolie) 's nachts als wrijfmiddel op de borst bij hevige hoestaanvallen. Tevens is het een goede zalf tegen reumatiek. Enkele druppels etherische olie in heet water zijn goed als inhaler, om te stomen.

Maak voor voetschimmel een poeder door 5 ml tijmolie te mengen met 1 dl babypoeder.

 

Weegbree

 

Toepassingen

Medicinaal.

Eigenschappen.
Kalmerend, Genezend, Samentrekkend, anti-bacterieel, tegen ontstekingen.

Uitwendig.
- Verse, gekneusde weegbreebladeren worden op verse wonden gelegd.
- Als kompres of lotion bij insectenbeten, allergische uitslag, eczeem, ontstoken wonden en bij splinters.
- Verminderd zenuwpijn en uitslag door gordelroos.
- Als creme of zalf bij bloedende aambeien.
- Als mondwater bij pijnlijk en bloedend tandvlees, ontstekingen in de mond en herpes blaasjes.

Inwendig.
- Bij astma, bronchitis en hoest.
- Loopneus door allergieen, irritatie en verkoudheid.
- Bij een spastische colon en blaasproblemen.
- Thee werkt koelend bij aanhoudende koorts.

 

 Indianen aardappel: Apios americana

 

 

Toen de kolonisten uit het Westen de NieuweWereld ontdekten en het onbekende land introkken, kregen ze te maken met een volkomen onbekende plantenwereld. Ze waren daarom bijna helemaal afhankelijk van de voorraden meegenomen op de schepen. En dat waren dus voornamelijk gedroogde peulvruchten en graan.

Eenmaal 'gesetteled' ergens op de Noord Amerikaanse vlaktes werden granen, bonen en erwten gezaaid, en omdat het klimaat veel op dat van Europa leek, deden deze het vaak prima. Toch is het voorgekomen dat er voedseltekort ontstond, althans plantaardig voedsel, want wild was er genoeg.

Van de 'wilden', dus de indianenstammen die al lange tijd hier woonden, leerden ze welke planten en knollen eetbaar waren. De belangrijkste was een knolvormende klimplant waarvan de knollen als aardappelen gegeten werden. Dit werd een belangrijke voedselplant, die onontbeerlijk was tijdens de trek naar het Wilde Westen.

Tegenwoordig wordt er wat moeite gedaan om deze plant, die wijd verspreid in de VS voorkomt, weer te gebruiken als voedselgewas. De smakelijke knollen bevatten veel meer eiwit als die van aardappelen en zijn dus veel voedzamer. Helaas, waar de aardappel zo'n 2 maanden doet over het vormen van een flink maal knollen, de indianenaardappel doet er wel drie jaar over..

Toch boeken de veredelaars al flinke vooruitgang en wie weet wordt in de toekomst de patat wel van het voedzame Apios knollen gebakken.

Want zo heet deze nuttige, maar ook mooie plant. Geen lid van de nachtschade, zoals de aardappel, of windefamilie, zoals de zoete aardappel, maar een vlinderbloemige. En dus een plant die kostbare stikstof in de bodem weet te brengen. Onder de grond vormt de plant snoeren van kleine knollen, boven de grond is het een 2 meter hoog wordende plant met mooi gedeeld blad, en flinke trossen bloemen. Deze zijn makkelijk te herkennen als vlinderbloemen, geuren sterk, en hebben een mooie licht- en donker lila kleur. Ook een makkelijke groeier die houdt van wat zon en vochtige grond. In de winter sterft de plant bovengronds af en moeten de knollen beschermd worden tegen vorst. Een erg leuke noviteit voor de tuin!

Home