Recepten

Op deze pagina geve n we een aantal recepten die vaak aan een eenvoudig kampvuur te bereiden zijn. Andere recepten kunnen thuis worden bereid en worden meegegenomen naar een rendezvous. De invloeden komen uit Ierland, Engeland, Schotland, Holland, Duitsland, Frankrijk en Canada

 

Begin ALTIJD met een goed glas rum

 

Coca cola Chicken:

Dit is niet echt een oldtime recept maar we kregen het in 'Beerse voorgeschoteld van Tante Peggy

en het is lekker en goed te maken op een kampvuur.

6 kipfilets

1 ltr Coca cola

1 1/2 kop hot ketchup

3 tenen knoflook

1 eetlepel uipoeder of een grote verse ui

2 eetlepels chilipoeder

Zout naar smaak

Kriel aardappeltjes

Braad de kip in een zware pan (liefst dutch oven)

Meng alle ingredienten in een schaal, schenk over de kip

Laat alles garen op een laag vuur

Dik als laatste de saus in


Bannocks:


Dit was het meest gegeten trappers brood omdat het zeer snel en eenvoudig te bereiden is.
2 koppen meel
1 TL bakpoeder
1/2 TL zout
1 EL suiker
5 EL uitgebakken spek
3/4 kop water
1/4 kop spijsolie: om te bakken

Alle ingredienten mengen, platte schijven maken en aan beide zijden bruin bakken in de olie, in circa 5 minuten.

Hollandse kool

1 grote rode kool
6 EL spekvet (bewaren van ontbijt)
1 kop rode wijn
2 appels in stukken zonder klokhuis (niet geschild)
2 TL bruine suiker
1/4 kop azijn

Snij de kool fijn en week hem 10 minuten in zout water.
Daarna goed laten uitlekken. Smelt het spekvet in een ijzeren pan (Dutch oven) voeg de kool toe en roer met een houten lepel goed door. Voeg als het zacht begint te worden, de wijn en zout en peper naar smaak toe.
Sudder 5 minuten en voeg dan de appels, bruine suiker en azijn toe. Meng alles goed door, plaats de deksel op de pan en sudder circa 45 minuten. Serveren met kip, kalkoen of varkensvlees.

Brood

11/2 kop water
2 koppen melk
1 1/2 kop maismeel
1 TL zout
2 TL suiker
2 EL boter
5 eieren
1 EL bakpoeder

Meng water en melk. verhitten. (niet koken).
Voeg maismeel,zout, suiker en boter toe.
Circa 5 minuten boven het vuur doorroeren tot het dik wordt, daarna van het vuur halen. eieren klutsen met bakpoeder en dan door het deeg roeren. Het deeg in een ingevette dutch oven doen en 45-60 minuten bakken.

Voor er in 1830 bakpoeder kwam werd hiervoor zuivere houtas gebruikt zogenaamde pearl ash

Gebraden konijn

2 konijnen in stukken
1 kop meel
zout - peper
salie
Reuzel
(Evt. karnemelk voor jus)

Breng water aan de kook en laat het konijn 20 minuten zacht koken, daarna laten uitlekken en droog deppen.
Meel met kruiden mengen en de stukken konijn hier in wentelen. De stukken konijn in hete reuzel braden. Als u jus wilt bewaart u 3 EL bakvet en voeg hier 1 kop karnemelk aan toe. Even doorroeren en alle resten van de bodem schrapen.

Trapper stew

1 Kg. rundvlees
spekvet
1 laurierblad
zout - peper
6 middelgrote aardappelen
6 kleine uien
3 waspeen
1 kleine witte kool

Vlees in stukjes snijden, aardappelen schillen en met de waspeen en uien in stukken snijden. Witte kool in vieren snijden. het vlees in het spekvet aanbraden en met water afblussen. Met een goed passende deksel afdekken en circa 1 uur sudderen. Daarna de waspeen, laurierblad, zout en peper toevoegen. Na 30 minuten de aardappelen en uien toevoegen en zonodig wat water tot alles weer bedekt is. Na nog eens 30 minuten de kool toevoegen en koken tot alles zacht is. Serveren met Bannocks of brood.

Kampvuur koffie

1 Ltr. kokend water
1 kop gemalen koffie
1 ei
1/2 kop koud water

Kluts het ei en gooi het samen MET de stukgeslagen schillen en de koffie in het water. Laat 4 minuten koken.
Voeg het koude water toe en verwijder de koffiepot van het vuur. Door het koude water bind het koffiedik zich aan de eierschillen en wordt de koffie zuiver.

Zalm Jerky / Squaw candy
Zalm jerky was en is een favoriete snack voor outdoor activiteiten. het is makkelijk te maken en mee te nemen, en niets is zo leuk als op een rendevouz je eigen gemaakte jerky te nuttigen.

1 kg. zalm, liefst iets aangevroren.
Voor de marinade: 1/2 kopje soyasaus, 2 el. bruine suiker, 1/2 tl. verse gember (optioneel),, 1/4 tl. peper, 1 tl. liquid smoke of Worchester saus.

Snij 6 mm. dikke strips van de zalm, dit gaat het beste als de vis licht bevroren is.

Maak van de rest van de ingredienten een marinade.
Kook de marinade en laat hem afkoelen.
Marineer de zalm 15 - 60 minuten, hoe korter je marineerd des te meer vissmaak behouden blijft, bij langer marineren komt de marinade (zoete) smaak aan de zalm.
Verwarm de oven voor op 60- 70 gr. en droog de zalmstrips op een rooster in 5 - 6 uur of tot hij droog is.
Laat tijdens het drogen de ovendeur iets open staan.
Bewaren in luchtdichte potten.

Kruidige noten 18e eeuw
Bron; FELICITY'S COOK BOOK - AMERICAN GIRL COLLECTION
Ingredienten; boter, 1 kop suiker. 4 eetlepels kaneelpoeder, ¼ theelepel nootmuskaat, 2 eiwitten, 1 kop pecan noten, 1 kop amandelen.

 

Verwarm de oven voor tot 150 graden C. Vet een bakplaat in met de boter. Mix de suiker, kaneelpoeder, en nootmuskaat in een kom. Doe de eiwitten in een andere kom en sla ze met een vork los. Doe steeds een handje noten in de kom en daarna in de kruidenmix en leg ze op de bakplaat. Bak de noten 20 minuten en laat ze helemaal afkoelen.
Goed voedzaam rantsoen voor een trail wat een aantal dagen goed blijft.

Hard Tack (Scheepsbeschuit)
Categorie: 18e eeuw
4 koppen bloem, 4 teelepels zout, water NIET MEER DAN 2 KOPPEN meestal iets minder
Verwarm de oven voor op 190 graden C. mix de bloem en het zout zeer zorgvuldig. Voeg NET GENOEG water toe om het deeg aan elkaar te laten plakken. Meng het met de hand tot een ZEER DIK deeg. Rol het deeg uit tot ong. 12 mm dik. Snij vierkanten van 7,5 bij 7,5 cm., of een maat die je praktisch lijkt. Gebruik na het snijden een vork o.i.d. om een patroon van gaten in het deeg te prikken zoals bij moderne crackers. Draai elk stukje deeg om en doe het zelfde aan de andere kant. Leg de stukken deeg op een DROGE bakplaat en bak ze ong. een half uur of tot ze heel licht bruin zijn aan allebei de kanten. Als ze nog vers zijn, zijn ze makkelijk te breken maar als ze eenmaal zijn uitgehard zijn ze zo hard als steen. Deze kaken waren vaak het enige wat de soldaten tijdens de Burgeroorlog (1861-1865) verstrekt kregen, soms al zo oud dat de schimmel er op zat.

Kip roken

Begin met het pekelen van de kipfilet 200 gr zout per ltr. water. ong. 45 minuten.

Daarna in repen snijden
Laat de kipfilet drogen aan de wind ong. 30 minuten
Intussen een vuur aanleggen en na het drogen de kip in de rookton hangen
Zo ongeveer 20-30 minuten garen boven een matig vuur.
Daarna de bovenkant van de ton afdekken met een natte doek en een deksel , rookmot of krullen op het vuur en de ton volledig afdichten

Circa 2 uur gesloten houden tot de kip volledig gerookt is

   
   

 

 

Eet en drink smakelijk
Home