MARTIJN'S EURO PAGINA'S


Op deze site kun je alle Euro munten en de betekenis van hun afbeeldingen bekijken en het laatste nieuws lezen over de Euro.

De Geschiedenis, het Eurosymbool en de Landkaart

Op deze pagina kun je een beknopte geschiedenis over de euro lezen. Er staat informatie over het eurosymbool op en een landkaart met de deelnemende landen.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Euro geld hangt samen met de geschiedenis van de Europese samenwerking. Na de tweede wereldoorlog wilden de Europese landen een volgende oorlog voorkomen. De zware industrie werd gezien als de basis voor vrede en economische voorspoed. De Europese samenwerking begon met het opzetten van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) in 1952. BelgiŽ, Nederland, Luxemburg, West-Duitsland, Frankrijk en ItaliŽ gaven de zeggenschap over deze industrie op ten behoeve van de nieuwe Europese organisatie. Deze stap werd in 1957 gevolgd door de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Tien jaar later werden deze twee eerste Europese organisaties samen met Euratom (een samenwerkingsverband op het gebied van kernenergie) samengevoegd tot de EG (Europese gemeenschap).

Na het verdrag van Maastricht werd de Europese Unie opgericht. Het aantal lidstaten is in 1995 inmiddels uitgegroeid naar vijftien landen. In het verdrag van Maastricht in 1991 werden een aantal criteria opgesteld waar landen die mee wilden doen aan de EMU (Economische en Monetaire Unie) aan moesten voldoen. Die criteria waren een lage inflatie, een lage rente, degelijke overheidsfinanciŽn en een stabiele wisselkoers ten opzichte van het gemiddelde van de andere landen. Aan deze criteria bleken in 1998 11 landen te voldoen: BelgiŽ, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, ItaliŽ, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk Portugal en Spanje. In 2000 werd ook Griekenland toegelaten tot de EMU en dus tot deelname aan de euro.

Op de effectenbeurs en giraal werd de euro sinds 1 januari 2000 al gebruikt. Op deze dag werd ook de vaste wisselkoers van de euro vastgesteld: 1 euro was 2,20371 euro. Op 1 januari 2002 is de Euro in alle deelnemende landen het officiele betaalmiddel.

Het ontwerp van de Euro werd al in 1996 op de eurotop in Dublin bepaald. Gekozen is voor afbeeldingen in het thema "tijdperken en stijlen van Europa". Op de bankbiljettengebruik kwamen drie architectonische elementen: ramen, poorten en bruggen. Zeven eeuwen Europese cultuurgeschiedenis worden uitgebeeld. De biljetten zijn ontworpen door de Oostenrijker Robert Kalina. De munten hebben een Europese zijde, die in alle landen gelijk is, en een nationale zijde die per land verschilt. Op de nationale zijde van de Nederlandse Euro is de beeltenis van koningin Beatrix te zien. Bruno Ninaber van Eyben heeft deze nationale zijde ontworpen. Uniek voor Nederland is dat er op de rand van het 2 euro stuk God zij met staat.

Het Euro teken

Het symbool voor de euro bestaat uit een Griekse epsilon met een extra horizontaal streepje in het midden. Het eurosymbool werd op 12 december 1996 door de Europese Commissie gepresenteerd.

De landkaart

Op deze kaart kun je zien in welke landen de Euro als wettig betaalmiddel hebben. In Nederland hebben we een foefje om de namen van die landen te onthouden. DING FLOF BIPS: Duitsland, Ierland, Nederland, Griekenland, Finland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk, BelgiŽ, ItaliŽ, Portugal en Spanje. Daarnaast is de Euro ook een wettig betaalmiddel in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Ook in Andorra kun je met de euro betalen. Dit land kent namelijk geen eigen munteenheid.HOME

Als je vragen of suggesties hebt, kun je die naar Martijn mailen.
Laatst gewijzigd op 02-12-2002
Martijn's Euro Pagina's (c)2002