MARTIJN'S EURO PAGINA'S


Op deze site kun je alle Euro munten en de betekenis van hun afbeeldingen bekijken en het laatste nieuws lezen over de Euro.

Finland

Finland heeft 3 afbeeldingen gekozen op basis van projecten die al voor eerdere selecties waren opgezet. De onderwerpen komen overeen met afbeeldingen die op de nationale munten gebruikt werden.


De munten van 1 en 2 eurocent tonen een leeuw. De heraldische leeuw is een reproductie van een ontwerp van de beeldhouwer Heikki Häiväoja, dat van 1964 tot 1993 de Finse munten van 1 markka sierde. Het jaar waarin de munten zijn geslagen, staat links van de leeuw vermeld.
De munten van 5 en 10 eurocent tonen een leeuw. De heraldische leeuw is een reproductie van een ontwerp van de beeldhouwer Heikki Häiväoja, dat van 1964 tot 1993 de Finse munten van 1 markka sierde. Het jaar waarin de munten zijn geslagen, staat links van de leeuw vermeld.
De munten van 20 en 50 eurocent tonen een leeuw. De heraldische leeuw is een reproductie van een ontwerp van de beeldhouwer Heikki Häiväoja, dat van 1964 tot 1993 de Finse munten van 1 markka sierde. Het jaar waarin de munten zijn geslagen, staat links van de leeuw vermeld.
De munt van 1 euro toont twee vliegende zwanen. Kunstenaar Pertti Mäkinen maakte het ontwerp. Rechtsonder staat het jaartal vermeld, waarin de munt werd geslagen. De munt van 2 euro toont de bessen en de bloemen van de bergbraam of moerasframboos. Raimo Heino maakte het ontwerp voor een wedstrijd die in 1988 werd uitgeschreven. Onderaan staat het jaartal vermeld.
HOME

Als je vragen of suggesties hebt, kun je die naar Martijn mailen.
Laatst gewijzigd op 30-11-2002
Martijn's Euro Pagina's (c)2002