MARTIJN'S EURO PAGINA'S


Op deze site kun je alle Euro munten en de betekenis van hun afbeeldingen bekijken en het laatste nieuws lezen over de Euro.

Frankrijk

In Frankrijk hebben 97 mensen ruim 1200 ontwerpen ingezonden voor de nationale zijde van de euro. Uiteindelijk heeft een panel, dat bestond uit muntdeskundigen, kunstenaars, een voormalig lid van de Europese Commissie (Christiane Scrivener), parlementsleden, vertegenwoordigers van verschillende beroepssectoren, de actrice Irène Jacob en de Minister van Economische Zaken en Financiën, bepaald welke ontwerpen op de munten kwamen.


Op de munten van 1 en 2 eurocent is de vrouwe Marianne afgebeeld. Zij belichaamt het verlangen naar een gezond en duurzaam Europa. De ontwerpster is Fabienne Courtiade. Rechtsonder is het jaar van uitgave te vinden.
Op de munt van 5 eurocent is vrouwe Marianne afgebeeld. Rechtsonder is het jaar van uitgave te vinden. Op de 10 eurocent staat de zaaier. Het ontwerp is van Laurent Jorio. Links is het jaar van uitgave te vinden.

Op de munten van 20 en 50 eurocent is de zaaier afgebeeld. Het ontwerp is van Laurent Jorio. De moderne, tijdloze afbeelding staat voor Frankrijk dat trouw blijft aan zichzelf, terwijl het zich in Europa integreert. Links op de munt is het jaar van uitgave te vinden.
De munten van 1 en 2 euro tonen de boom die symbool staat voor het leven, voor continuïteit en groei. Het motto van de Republiek wordt vermeld : "liberté, égalité, fraternité". Aan de onderkant staat het jaar van uitgave.


HOME

Als je vragen of suggesties hebt, kun je die naar Martijn mailen.
Laatst gewijzigd op 30-11-2002
Martijn's Euro Pagina's (c)2002