MARTIJN'S EURO PAGINA'S


Op deze site kun je alle Euro munten en de betekenis van hun afbeeldingen bekijken en het laatste nieuws lezen over de Euro.

Griekenland

In mei 2000 kwamen de Minister van Economische Zaken en de Gouverneur van de Bank van Griekenland tot een keuze uit een voorselectie die door een comité van technici en kunstenaars was gemaakt. Ontwerper van de munten is de beeldhouwer George Stamatopoulos, medewerker in de drukkerij van de Bank van Griekenland.

Op de munten van 1 eurocent staat een Atheense trireme afgebeeld. Dit oorlogsschip dateert van de periode van de Atheense democratie (5° eeuw voor Chr.). Linksboven is het jaar van uitgave te vinden. Op de 2 eurocent staat een korvet, een scheepstype dat tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821-1827) werd gebruikt. Het jaar van uitgave staat rechtboven.


Op de munt van 5 eurocent staat een moderne tanker, die symbool staat voor de vernieuwende Griekse scheepsbouw. Rechts van het midden is het jaar van uitgave te vinden. Op de munt van 10 cent is Rigas-Fereos (Velestinlis) (1757-1798) afgebeeld. Als voorloper van de Griekse Verlichting neemt hij in de Griekse geschiedenis een vooraanstaande plaats in. Het jaar van uitgave staat links van het midden.


Op de munt van 20 eurocent is Ioannis Capodistrias afgebeeld, een leidende nationale en Europese politicus en diplomaat, die de eerste gouverneur van Griekenland werd. Het jaar van uitgave is links van het midden te vinden. Op de munt van 50 eurocent is Eleftherios Venizelos afgebeeld. Hij was een pionier op het gebied van de sociale hervormingen en een beroemd diplomaat. Het jaar van uitgave is linksonder te vinden.De munt van 1 euro toont een uil. Dit is een ontwerp dat ontleend is aan een oude Atheense munt van 4 drachme. De 2 euro munt toont een scène uit een mozaïek in Sparta. Europa, de Griekse mythologische figuur, wordt ontvoerd door Zeus, die hier in de gedaante van een stier op staat. Op beide munten is onderaan het jaar van uitgave te vinden.
HOME

Als je vragen of suggesties hebt, kun je die naar Martijn mailen.
Laatst gewijzigd op 30-11-2002
Martijn's Euro Pagina's (c)2002