MARTIJN'S EURO PAGINA'S


Op deze site kun je alle Euro munten en de betekenis van hun afbeeldingen bekijken en het laatste nieuws lezen over de Euro.

De Euro Bankbiljetten

Op deze pagina lees je het een en ander over de echtheidskenmerken van de Euro biljetten en hoe je kunt zien in welk land je biljet is gedrukt en voor welk land je biljet oorspronkelijk bestemd was. Ook kun je je eurobiljetten volgen.

Echtheidskenmerken

In alle 15 landen waar de Euro's een wettig betaalmiddel zijn, kun je met elk willekeurig bankbiljet betalen. De bankbiljetten zijn gemaakt van speciaal papier, gemaakt van katoenvezels. Op verschillende delen van de briefjes is een reliŽf aangebracht. Ze hebben allemaal een verschillend formaat. Bovendien zijn er ook echheidskenmerken aangebracht.

Voor de biljetten van 5, 10 en 20 Euro zijn dat de volgende:

Watermerk
Als je een eurobankbiljet tegen het licht houdt, wordt het watermerk zichtbaar. Dit watermerk toont een afbeelding en ook de waarde van het biljet in cijfers.
Veiligheidsdraad
In elk eurobankbiljet zit een donkere verticale draad. Wanneer je het biljet tegen het licht houdt, zie je de draad aan de linkerkant van het bankbiljet.
Baanvormig folie met hologram
Als je het bankbiljet schuin houdt, dan zie je het eurosymbool en de waarde van het bankbiljet in een glanzende hologrambaan rechts op het bankbiljet.
Iriserende baan
Als je het bankbiljet in het licht heen en weer beweegt, dan zie je op de achterkant een glanzende regenboogachtige baan die van kleur verandert. Het eurosymbool en de waarde van het biljet zijn dan zichtbaar.

De biljetten van 50, 100, 200 en 500 Euro hebben iets andere kenmerken:

Watermerk
Als je een eurobankbiljet tegen het licht houdt, wordt het watermerk zichtbaar. Dit watermerk toont een afbeelding en ook de waarde van het biljet in cijfers.
Veiligheidsdraad
In elk eurobankbiljet zit een donkere verticale draad. Wanneer je het biljet tegen het licht houdt, zie je de draad aan de linkerkant van het bankbiljet.
Zegelvormig folie met hologram
Als je het biljet schuin houdt, dan zie je een afbeelding en de waarde van het bankbiljet in cijfers in een zegelvormig hologram
Optisch variabele inkt
Als je het bankbiljet in het licht heen en weer beweegt, dan zie je rechtsonder dat de kleur van de waardecijfers verandert van paars naar olijfgroen of bruin. De kleurverandering komt door een speciale inkt en is afhankelijk van de lichtval.

Voor welk land bestemd?

Ook aan de biljetten kun je zien voor welk land ze zijn gemaakt. Op elke biljet staat een code van 1 letter en 11 cijfers. De letter staat vooraan in de code en hieronder kun je zien voor welk land het biljet oorspronkelijk bestemd was. De letter slaat op de Nationale Bank van dat land. Achter Luxemburg staat een sterretje. Biljetten die voor dat land zijn bestemd dragen een letter van een ander land.

CODELETTER	LAND		
L		Finland
M		Portugal	
N		Oostenrijk
P		Nederland

S		ItaliŽ
T		Ierland
U		Frankrijk
V		Spanje

X		Duitsland
Y		Griekenland
Z		BelgiŽ
*		Luxemburg	

Waar gedrukt?

Een ander leuk detail wat je op Eurobiljetten kunt vinden is de drukkerij die je biljetten heeft gedrukt. Het is dus niet zo dat biljetten die voor Nederland zijn bestemd alleen in Nederland worden gedrukt. Deze biljetten kunnen ook in Duitsland zijn gedrukt. En ook in het Verenigd Koninkrijk is een drukkerij die Euro biljetten maakt. Hieronder vind je de codes waaruit je kunt afleiden waar je biljet gedrukt is. Zo'n code bestaat uit 1 letter, 3 cijfers, 1 letter en weer 1 cijfer. De eerste letter slaat op de drukker. Naast de 5 afkortingen van de Europese Centrale Bank (ECB) staat het jaar van uitgifte.

CODELETTER	LAND			PLAATS		DRUKKERIJ
D		Finland  		Vantaa		Setec Oy
E		Frankrijk
F		Oostenrijk				Oesterreichische Nationalbank 
G		Nederland		Haarlem		John. Enschede Security Printing

H		Verenigd Koninkrijk	Gateshead	De La Rue 
J		ItaliŽ			Rome		Banca d'Italia 
K		Ierland
L		Frankrijk		ChamaliŤres	Banque de France 

M		Spanje			Madrid		Fabrica Nacional de Moneda y Timbre 
N		Griekenland
O		???
P		Duitsland 		MŁnchen/Leipzig	Giesecke & Devrient


R		Duitsland		Berlijn		Bundesdruckerei
S		Denemarken
T		BelgiŽ			Brussel		Nationale Bank van BelgiŽ
U		Portugal		Carregado	Valora 

Volg je Eurobiljetten

Er zijn twee leuke websites waar je Eurobiljetten die jij ooit in je handen hebt gehad kunt volgen:

Op de site van de Eurobilltracker worden op dit moment de meeste briefjes ingevoerd. Deze site is in verschillende talen te bekijken.

Een andere site waar ze bankbiljetten volgen is Eurotraq. Zij volgen vooral briefjes in Nederland. De site is ook in het Engels te lezen.HOME

Als je vragen of suggesties hebt, kun je die naar Martijn mailen.
Laatst gewijzigd op 08-03-2003
Martijn's Euro Pagina's (c)2002, 2003