MARTIJN'S EURO PAGINA'S


Op deze site kun je alle Euro munten en de betekenis van hun afbeeldingen bekijken en het laatste nieuws lezen over de Euro.

ItaliŽ

In ItaliŽ heeft eerst een voorselectie plaatsgevonden door kunstenaars en technici. De Italianen zelf hebben in februari 1998 via de televisie voor de definitieve keuzes gestemd. De ontwerpen zijn geÔnspireerd op meesterwerken uit de rijke Italiaanse kunsttraditie. Op elke munt staan de letters RI, die voor de afkorting Republiek ItaliŽ staan.


Op de munt van 1 eurocent staat een afbeelding van het Castel del Monte. Bovenaan staat het jaar van uitgave. Op de munt van 2 eurocent staat Mole Antonelliana, een toren die in 1863 werd gebouwd door Alessandro Antonelli. Rechts van het midden staat het jaar van uitgave.

Op de munt van 5 eurocent staat het Colosseum, dat in 80 na Chr. door Keizer Titus werd ingewijd. Onderaan de munt staat het jaar van uitgave. Op de munt van 10 eurocent staat een van de beroemdste werken ter wereld, "De geboorte van Venus" van Sandro Botticelli. Links van de afbeelding staat het jaar.
Op de munt van 20 eurocent staat een afbeelding van een sculptuur van Umberto Boccioni, de leider van de Italiaanse futuristische school. Rechts van het midden staat het jaartal. Op de munt van 50 eurocent staat het ruiter-standbeeld van Keizer Marcus Aurelius. Onderaan staat het jaar van uitgave.
De munten van 1 euro toont de beroemde tekening van Leonardo da Vinci die de ideale proporties van het menselijk lichaam uitbeeldt. Rechts van het midden staat het jaartal. Op de 2 euro munt staat een portret van Dante Alighieri dat werd getekend door RaphaŽl. Het jaar van uitgave bevindt zich links van het midden.

HOME

Als je vragen of suggesties hebt, kun je die naar Martijn mailen.
Laatst gewijzigd op 30-11-2002
Martijn's Euro Pagina's (c)2002