MARTIJN'S EURO PAGINA'S


Op deze site kun je alle Euro munten en de betekenis van hun afbeeldingen bekijken en het laatste nieuws lezen over de Euro.

Oostenrijk

In Oostenrijk hebben ze voor drie thema's gekozen: bloemen, bouwkunst en beroemde Oostenrijkers uit de geschiedenis. De ontwerpen zijn door 13 personen geselecteerd en uiteindelijk heeft het publiek door middel van opiniepeilingen de uiteindelijke 8 ontwerpen gekozen. Josef Kaiser heeft alle ontwerpen gemaakt en heeft op elke munt de vlag van Oostenrijk en de waarde van de munt toegevoegd.


Op de munt van 1 eurocent is een van de bloemsoorten van de Genetiaan afgebeeld. Aan de onderkant is het jaar van uitgave te zien. Op de 2 eurocent staat de bekende edelweiss. Onderaan de munt is het jaar van uitgifte te vinden.
Op de munt van 5 eurocent zijn sleutelbloemen afgebeeld. Onderaan vind je het jaar van uitgifte. Op de 10 eurocent is de Stefanus-kathedraal afgebeeld, een van de juwelen van de Weense gotiek. Rechts van het midden staat het jaar van uitgifte.Op de munt van 20 eurocent is het Belvedere afgebeeld, een van de mooiste Oostenrijkse barokpaleizen. Hier werd het herstel van de soevereiniteit van Oostenrijk in 1955 getekend. Onderaan is het jaar van uitgifte te vinden. Op de munt van 50 eurocent is het Sezession te Wenen afgebeeld. Het is illustratief voor de geboorte van de art nouveau in Oostenrijk. Recht is het jaar van uitgave te vinden.De munt van 1 euro toont Wolfgang Amadeus Mozart, de beroemde Oostenrijkse componist. Linksonder is het jaar van uitgave te vinden. Op de 2 euromunt staat de radicale pacifiste Bertha von Suttner. Zij staat symbool voor Oostenrijks inzet voor de vrede. Rechtonder staat het jaar waarin de munt geslagen is.
HOME

Als je vragen of suggesties hebt, kun je die naar Martijn mailen.
Laatst gewijzigd op 30-11-2002
Martijn's Euro Pagina's (c)2002