MARTIJN'S EURO PAGINA'S


Op deze site kun je alle Euro munten en de betekenis van hun afbeeldingen bekijken en nieuws lezen over de Euro.

SLOVENIË

De ontwerpen van de Sloveense zijde zijn gemaakt door Miljenka Licul, Maja Licul en Janez Boljko. Alle munten dragen het randschrift Slovenija.De munt van 1 eurocent toont de ooievaar. Deze afbeelding stond vroeger op de munt van 20 Sloveense tolar. Op de munt van 2 cent staat de Vorstensteen van Karantanië afgebeeld.De munt van 5 eurocent toont de "Zaaier" van Ivan Grohar, die vijfentwintig sterren zaait. De munt van 10 eurocent toont de Državni Zbor met het opschrift katedrala svobode. Dat betekent kathedraal van de vrijheid.

De munt van 20 eurocent toont enkele Lippizaners. Dit zijn beroemde Sloveense paarden. De munt van 50 eurocent toont De Triglav. Daarboven staat het sterrenbeeld Kreeft waarin Slovenië onafhankelijk werd. Ook het aan het volkslied ontleende opschrift "Oj Triglav, moj dom" (O Triglav, mijn thuis) staat op deze munt geschreven.

De munt van 1 euro toont reformator Primož Trubar. Ook het opschrift "Stati inu obstati" (staan en handhaven) staat op deze munt geschreven. De munt van 2 euro toont dichter France Prešeren en een handschrift uit zijn Zdravljica.

HOME

Als je vragen of suggesties hebt, kun je die naar Martijn mailen.
Laatst gewijzigd op 21-05-2007
Martijn's Euro Pagina's (c)2007