De geschiedenis van de Akerslootse familie KROM    

 

7.   HET ZWARTE SCHAAP VAN DE FAMILIE

 

 

In iedere familie komt er wel één voor: het zogenaamde zwarte schaap. Ook in onze familie heb ik er één aangetroffen. Het gaat hier om één van de hiervoor al beschreven timmermannen, Jan Krom. Jan was het oudste kind van Dirk Krom en Guurtje Spaans. Hij werd geboren in 1843. Na de dood van zijn vader en moeder (1880) woont hij samen met zijn zusters Guurtje en Mietje in het huis van hun overleden ouders aan de Molenbuurt. Jan is altijd vrijgezel gebleven, ook Guurtje en Mietje blijven ongehuwd. Guurtje overlijdt in 1885. Jan blijft daarna alleen over met zijn zus Mietje. Mietje overlijdt echter in 1900 op 48-jarige leeftijd. In 1902 wordt in het bevolkingsregister van Akersloot aangetekend dat Jan naar Haringkarspel is vertrokken. Wat hij daar deed en voor hoe lang dat is geweest, is mij niet bekend. Alle hierboven beschreven gebeurtenissen (en waarschijnlijk nog wel meer) hebben Jan waarschijnlijk behoorlijk aangegrepen. Hij heeft, neem ik aan, niet echt een gelukkig leven gehad, en is op een gegeven moment "aan de drank geraakt". In ieder geval is zijn drankzucht indirect de oorzaak van zijn dood geworden. De overlijdensakte van Jan wordt opgemaakt in de gemeente Uitgeest, terwijl Jan toch woonachtig is in Akersloot. Waarom dan in Uitgeest? De Alkmaarsche Courant van september 1903 geeft op deze vraag het antwoord. Uit die krant komt het volgende, zeer korte artikeltje:

Jan kwam dus op een zeer kwalijke manier om het leven. Uit bovenstaande mag echter zeker niet afgeleid worden, dat Jan een “onchristelijk” leven geleid heeft. Volgens de overlevering moet hij immers een zeer godvruchtig man geweest zijn. Zo was hij bijvoorbeeld van 1872 tot 1893 eerste organist in de parochiekerk. 

Arie Jaapzn Krom is nog in het bezit van een Oud en Nieuw Testament (uit 1846). Voorin staat eigenhandig, in sierlijke krulletters, door Jan Krom geschreven: “Dit boek hoort toe aan J. Krom, Akersloot 1903”. (Jan is in september van dat jaar begraven op de algemene begraafplaats te Uitgeest.) 

Startpagina                                                         Verder