Met dank aan LL #15

In de olie met Stella Braam

Hoe serieus kunnen we Stella Braam nemen sinds haar hysterie over de Grijze Wolven? De omstreden zgn "onderzoekshournaliste" werd genadeloos afgemaakt in het boek: "Hoe gevaarlijk zijn de Grijze Wolven", wat o.i. beter "Hoe gevaarlijk is Stella Braam" had kunnen heten.

Theo van Gogh over Stella Braam: ┤Ik heb Mevrouw wel 'ns ondervraagd voor AT5. Ze droeg voor de gelegenheid een pruik en zonnebril, om niet herkend te worden. 't Was een mallotige uitdossing, die 't aardig deed op het blauwe scherm. We haalden er nog het NOS-journaal mee. Mevrouw stond onder politiebewaking omdat ze net een boek had geschreven over de Grijze Wolven. Ik vond 't een heel gedoe, en enigszins potsierlijk, want wie werkelijk op de hitlijst staat, wordt altijd gevonden, zonnebril op of niet..

Theo schreef zijn stukje omdat Braam in haar wekelijkse stukje voor NRC Handelsblad had lopen klagen ┤dat Internet overspoeld wordt door propaganda van racisten┤ en dat ┤Mein Kampf mag niet in de boekhandels, maar wel, via een buitenlandse provider,op het net.┤ Van Gogh verbaast zich dat Braams verongelijktheid spreekt over 'de kwetsbaarheid' van onze anti-racisme wetgeving en het - in ÚÚn adem door - Mein Kampf er bij haalt, dat wŔl op het net mag. Van Gogh: 't Gekke is, na jaren van stille verwondering begrijp ik nog steeds niks van de Stella Braam's dezer' wereld. Zou de achtervolgde schrijfster bedoelen dat alleen wie aan haar kant staat recht van meningsuiting heeft?┤.

Theo noemt het al bespottelijk genoeg dat Mein Kampf niet verkocht mag worden in Atheneum en het stemt hem ┤dankbaar┤ dat het net nu in dat gemis voorziet, ┤al zal ik Mein Kampf niet lezen.┤ Het lijkt hem onverstandig om boeken te verbieden, of ze nu met goede of verkeerde intenties geschreven zijn. ┤Wie Mein Kampf verbiedt, schept een precedent waardoor met een beetje doortrapte advocaat ook Mevrouw Braam's bevindingen aan een publicatieverbod onderhevig zouden kunnen raken.┤

Van Gogh: ┤Waarom begrijpen 'linkse' mensen als Stella niet dat wie Mein Kampf onbereikbaar wil maken voor de lezer - en dit alles zonder twijfel met de beste, menslievendste bedoelingen - dat die uiteindelijk in zijn eigen zwaard valt? Censuur is een moeras dat vrije mensen ten gronde zal richten. Het enige dat ons behoedt voor de fascistische jungle van het recht van de sterkste, is de vrijheid om te zeggen wat je denkt┤

Volgens Theo is er ook een principiŰle overweging; ┤racisten en liefhebbers van Mein Kampf zouden door de Grondwet beschermd moeten worden tegen de goede bedoelingen van Mevrouw. Braam noemt het recht op vrije meningsuiting in de Verenigde Staten 'heilig'. Uit haar pen is dat geen compliment. Ze is bovendien beducht dat de onschuldige jeugd gevoelig zal blijken voor racistische propaganda op Internet. Zo waren er vroeger ook paters die jongelui waarschuwden voor 'de onkuise kus'. Jonge mensen zijn niet per definitie onschuldig en zoals Mevrouw Braam en de haren in hun jonge jaren massaal het rode boekje van massa-moordenaar Mao aan hun borst koesterden of suikerriet wilden plukken voor vrienden van de progressieve mensheid Ó la Fidel Castro, zo wendt de leergierige jeugd zich nu tot de extremisten van de andere kant. Vooroordelen bestrijdt je met argumenten, niet met verboden. Ik zou Mevrouw bijna 'onverdraagzaam' noemen.┤

  De omstreden schrijfter met in haar hand het boek dat over haar en Mehmet ▄lger┤s Grijze Wolvenjacht werd geschreven: "Hoe gevaarlijk zijn de Turken".

Stella Braam ondergedoken... Stella Braam bewaakt.... Braam vrijgesteld om verantwoording af te leggen over haar beschuldingingen aan het adres van Servet Y.
Is ze de onversaagde vrijheidsheldin of charletan? Theo van Gogh zou haar ┤bijna onverdraagzaam┤ willen noemen. Anderen vinden Braam ┤een dapper mens┤ of een handige dame, die dat hele mediacircus rond haar bedreiging door Grijze Wolven zelf in scÚne zou hebben gezet. En zich nieteens hoeft te verantwoorden voor haar verdachtmakingen...

Op vrijdag 8 juni 2001 werd Braam door de politie thuis opgehaald. Voor de Amsterdamse rechtbank zou ze gehoord worden in de zaak Servet Y. Braam en ▄lger beweerden in hun boek dat de Grijze Wolf Servet leiding zou geven aan een criminele organisatie. Bij het verschijning van het Grijze Wolvenboek deed ze aangifte door Servet bedreid te zijn geweest. Dit vormde de basis voor een serie invallen en arrestaties eind 2000.
De Amsterdamse rechtbamk achtte het echter zinloos Braam te gijzelen omdat ze niet verwachtte dat dit zou leiden tot een getuigenverklaring van haar kant. Volgens het ANP-bericht verliet ze na dit besluit opgelucht de rechtszaal, maar weigerde de pers te woord te staan.

Olieworstelen met Stella Braam | Echt olieworstelen | Nieuw Rechts spant Braam voor karretje | Koop "Hoe gevaarlijk zijn de Turken" met korting!


NCRV-BODYGUARDS VOOR BRAAM

De koninklijke familie, popsterren, politici en topindustriŰlen laten zich omgeven door lijfwachten. Volgens de NCRV doet ┤ook de gewone man of vrouw┤ steeds vaker beroep op nerveus om zich heen spiedende kleerkasten met oorknopjes. ┤Opleidingen tot bodyguard schieten als paddestoelen uit de grond, maar wie zijn ze, wat kunnen ze en zijn ze bereid hun leven voor het jouwe te geven?┤ vroeg de Radio5 omroepster zich bezorgd af.

De NCRV had ┤ontdekt┤ dat er tientallen opleidingen met elk een eigen diploma bodyguard-persoonsbeveiliger bestonden. Programmamaker JoŰl Batenburg wierp zich niet op het serieuze protectievak. Van de basisopleiding Avci Wing Tsung hadden ze bij de NCRV blijkbaar nog nooit gehoord. Een programma maken over lijfwachten en niet praten met de trainer van de lijfwachten van o.a. president Clinton... en dat in de week dat de man een aantal seminars gaf in deze sport, zo gevaarlijk dat er geen wedstrijden in mogen worden gehouden. Het beloofde in elk geval een grappige uitzending te worden.

De NCRV wierp zich op twee Gorilla-opleidingen die als Speurders in de Telegraaf werden aangeboden. Vijftien maanden lang elke zaterdag voor 10.000 gulden of 8 dagen over 5 weken voor 2950,-

NCRV┤s JoŰl Batenburg was bezorgd of dit soort opleidingen wel officieel vertrouwd waren. Justitie deelde desgevraagd mee dat ze er inmiddels ook al achter gekomen dat er allerlei opleidingen bodyguard waren. Gelukkig was er inmiddels wel een commissie van justitie en de brancheorganisatie die de boel bestudeerde... zolang deze commissie geen opleidingseisen heeft vastgesteld, zijn al die diploma┤s ┤landelijk niets waard┤, meende de woordvoerder van justitie.

Niet gehinderd door enige kennis van zaken betreffende serieuze protectie kwam de afdeling amusement van de NCRV met een lollig plannetje. Laten we eens iemand die bedreigt wordt met de dood door een machtige maffia-achtige organisatie laten bewaken door zo┤n bureau uit de Telegraaf. De prijzen die het bureau rekende, gaven aan dat ze hun taak zeer serieus namen. Geen 24 uur, maar gewoon tijdens een hapje eten. Full security, kosten zo┤n 7000,- ┤Duur dineetje. Maar wat is je meer waard, een kogel of ...┤, sprak de veiligheidsleider wijs.

Nu nog iemand vinden die het wel spannend vind om in een Radio5 documentaire als schietschijf te fungeren. Politici, koningshuis, topindustriŰlen en de anders zo publiciteitsgeile popsterren lieten het schromelijk afweten. Wie wel op de NCRV microfoon afdook was onderduikjournaliste Stella Braam. Een beetje vergeten sinds ze samen met ANP-redakteur Mehmet ▄lger een boekje over De Grijze Wolven schreef. Die zouden tegen haar boekje zijn, en Mehmet en Stella nog voor de verschijning ┤heel vaak┤ hebben bedreig┤. De Grijze Wolven hadden Stella zelfs gezegd dat ze ┤een huurmoordenaar┤ in zouden schakelen als het boekje toch zou worden gepubliceert.

De door de NCRV benaderde beveiligheidsman moet zo zijn bedenkingen hebben gehad. Stella stelt hem echter gerust over het serieusiteitsgehalte van deze radio-uitzending. De bedreigde schrijfster zegt dat ┤de recherge signalen had opgevangen dat het serieus te nemen was┤.

Uiteraard is de herkomst van deze ┤signalen┤ uiterst geheim en worden daar verder geen mededelingen over gedaan. Behalve deze signalen bleek Stella ook een keer zijn ┤opgewacht bij het postkantoor┤ door De Grijze Wolven. Ook over deze gebeurtenis blijven we in het ongewisse. Hoe redde Stella zich hier uit... droeg ze toen al het kogelvrije vest dat de journalistenvereniging op haar verzoek had aangeschaft? Het werd helemaal eng toen Stella als klap op de vuurpijl onthulde dat De Grijze Wolven ┤ook in mijn stamcafÚ┤ waren gaan zitten.

Stella mag van geluk spreken dat RenÚ Jansen haar gaat bewaken tijdens de NCRV-opnames. Deze ex-marachaussee beveiligde diplomaten en Navo generaals en heeft nu een eigen beveiligingsbureau in Enschede.

┤We zijn benaderd door een opdrachtgever (NCRV) u een middag en een avond te gaan beveiligen. Wat is de bedoeling? Stella legt uit dat er een cafÚ is waar ze niet meer kan komen, omdat ze daar ┤contacten heb gelegd met de criminelen┤. Stella speelt haar rol met verve, en zou ┤heel graag in Zeeburg in Het Badhuis gaan eten, want daar komen heel weinig rechtse Turken┤.

In haar boek Grijze Wolven, dat Braam samen met ANP-verslaggever Mehmet ▄lger schreef, zou nou net in Zeeburg het hoofdkantoor van de Grijze Wolven Nederland gevestigd zijn. En hoe weet Stella de politieke opvattingen van de Turken die in het Badhuis komen? Dragen die allemaal Stalin-snorren? De baas van RJ-security gaat een kijkje nemen. Braam kan het wel schudden. Er lopen er veel te veel potentiele Braam-slachters rond in Zeeburg en bovendien heeft ┤Het badhuis maar ÚÚn uitgang┤. Om het toch spannend te houden kiest men voor een notoire ontmoetingsplek van de criminele onderwereld: Van der Valk Schiphol. Da┤s bekend terrein voor de security-boys. ┤Veel veiliger dan die tent midden in een Turkse woonwijk, waar ┤ook mijn mensen veel te veel risico lopen┤ en het een ┤zaak voor politiebescherming┤ wordt als Stella daar zou gaan doorzakken.

Zondagmiddag om 4 uur zijn er 9 man ingeschakeld omdat Stella op kosten van de NCRV een hapje gaat eten bij Van der Valk. Drie man omgeven haar als ze haar huis verlaat. De straat wordt opgeschrikt door het commando ┤instappen, inschuiven, snel weg┤.

Stella┤s tegenstanders zijn gelukkig makkelijk te herkennen, zo bleek uit de briefing vooraf: ┤ze dragen een gouden ketting met een gouden huilende wolf, die ze graag laten zien┤.

Bij Van der Valk is alles vooraf goed geregeld. Turken met die gouden wolf om hun nek heeft de beveiliging nog niet gesignaleerd. Stella┤s tafel zal slechts door ÚÚn persoon bediend mogen worden. Mocht er een Grijze Wolf, vermomd als ober Stella proberen te benaderen... Zwake schakel is altijd de toilet. Als Stella moet kotsen of schijten is ze een gemakkelijk doel voor de Grijze Wolven. Stella mag gebruik maken van in ┤het toilet in de keuken┤.

Ze moet zich toch een beetje Madonna hebben gewaand (hoewel die natuurlijk nooit bij Van der Valk zal gaan eten). Stella maakt haar entree, voorafgegaan en omgeven door een legertje ┤van die kale koppen, oordopjes in, nerveus om zich heen kijkend┤. Er is zelfs iemand die er speciaal op toeziet dat er niet vanuit een vliegtuig door de ramen op Stella wordt geschoten.

Alles lijkt vlekkeloos te verlopen. Stella wil even naar de wc. We horen een zucht en het toilet doortrekken met keukengeluiden op de achtergrond.

Stella: ┤vreselijk, die kale koppen die met je meelopen┤.

Plotseling wil Stella naar de gokkast. Uit veiligheidsoverwegingen wordt het haar verboden. Als Stella doordramt (ik wil gokken!) klinkt er paniekerig dat er op straat drie personen zijn gesignaleerd. Waarschijnlijk Turken.

Vlugger als dat ze gekomen is wordt Stella afgevoerd.
┤Waarom hoort u nog wel in de auto┤.
Er is ook nog een witte Golf Romeo gesignaleerd met twee personen.
Of ze met hun gouden kettingen zwaaide vermelde de documentaire niet.
Stella moest weg omdat er ┤te veel concentratie van mogelijke verdachten┤ was.
Waarschijnlijk Turken ┤die heen en weer liepen┤.

Of ze die gouden kettingen omhadden wist de beveiliging niet, maar ┤we nemen geen risico┤. Stella stond ┤perplex┤. De uitzending eindigde met haar woorden ┤ik vind dat niet leuk. Zet wat ding (de bandrecorder) maar uit.

De zeer serieuze onderduik

Op 17 oktober 1997 deelde de Volkskrant mee dat de ┤Dreigementen Grijze Wolven zeer serieus┤ zouden zijn. De journalisten Stella Braam en Mehmet ▄lger zouden van de politie het dringende verzoek hebben gekregen ┤met haar hulp┤ te verhuizen. Uit verder niet gespecificeerde ┤vertrouwelijke informatie┤ zou blijken dat ┤eerdere bedreigingen door Grijze Wolven om de twee te doden terecht zeer serieus zijn genomen┤ toen Braam en ▄lger onderdoken bij het verschijnen van hun boek Grijze Wolven ┤op 30 september.┤ De Volkskrant meldde dat Het Nederlands Centrum Buitenlanders en de welzijnskoepel Forum de migrantenorganisaties in Nederland hebben opgeroepen ┤openlijk afstand te nemen van de dreigementen┤ en dat ┤de leiding van de Grijze Wolven zich volgens genoemde migrantenorganisaties in het openbaar zouden moeten distantiŰren van leden die de journalisten hebben bedreigd.┤

Nogal moeilijk, aangezien de door Braam van Grijze Wolvenschap beschuldigde organisaties om het hardst riepen dat ze niets met die bedreigingen te maken hadden.
Onmiddelijk na het bekend worden van de onderduik hadden ze zich hiervan duidelijk gedistancieerd.
Nogal vreemd dat Arslan doodleuk in de Volkskrant beweert dat je 'juist van migrantenorganisaties mag verwachten dat ze duidelijk en helder protesteren tegen deze gang van zaken'.
Want 'dit werpt een smet op de hele gemeenschap en bepaalt het imago van een hele groep.┤
Geen woord over Stella.

Arslan gaat ook voorbij aan het feit of er uberhaupt wel een reden voor de Grijze Wolven zou zijn om Braam te bedreigen.
Wel ┤Je kunt niet met twee maten meten. Wel protesteren tegen activiteiten van extreem-rechts van Nederlandse kant en zwijgen als het gaat om de Grijze Wolven.'
Arslan overtreft zichzelf als hij ook nog zegt dat De Grijze Wolven ┤van hun kant excuses dienen aan te bieden voor wat er door sommigen in naam van de organisatie is gedaan.'
Geen woord over Stella.

De door Braam als Grijze Wolven gebrandmerkte organisatie zelf leek eerder bezorgd dat iemand Braam iets zou aandoen.
┤Straks maakt de PKK haar af om ons er de schuld van te kunnen geven┤ liet een van hen weten.

Net als Arslan maakte ook directeur I. Akel van het NCB zich weinig zorgen over de veiligheid van Braam. Akel onderstreept in de Volkskrant ┤het belang van openlijke verklaringen van bijvoorbeeld het Inspraak Orgaan Turken (IOT) in deze zaak.┤
Niet alleen de direct door Braam en ▄lger verdacht gemaakte organisatie, ook het IOT moest op de knieŰn. Die overlegt namens de Turkse gemeenschap met de rijksoverheid. 'Als zo'n gezaghebbende club zich ervan distantieert, dan weet de Turkse gemeenschap dat er iets is gebeurd dat in ieder geval in Nederland helemaal niet kan', meent Akel, die geen woord rept over wat er dan wel zou zijn geschreven.

Aan publiciteit geen gebrek. In het radioprogramma Weldenkende Mensen van de NPS liet het Marokkaanse GroenLinks-kamerlid Mohamed Rabbae weten dat de Tweede Kamer vertrouwelijk over de Grijze Wolven zou moeten overleggen met minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken en minister Sorgdrager van Justitie. Daarnaast zou Dijkstal, die het minderhedenbeleid co÷rdineert 'een duidelijk signaal` aan migrantenorganisaties die Braam met de dood bedreigen moeten geven.

Rabbea gaat er voor het gemak maar van uit dat de veronderstelde bedreiging inderdaad van een bepaalde migrantenorganisatie afkomstig zou zijn. Maar beseft ook dat het allemaal weleens een enorme luchtbel zou kunnen zijn en vind dat 'het kabinet veel meer naar buiten moet treden', met die Grijze Wolven van Stella Braam:
'Het is nu allemaal binnenskamers. Het is veel te stil in de Turkse gemeenschap en in Den Haag. Natuurlijk werkt de BVD op de achtergrond. Maar daarvan weten de Turken niets.' (Volkskrant 17 oktober 1997)

Wie is Stella Braam

Het klupblaadje van de SP, de Tribune van 19 december 1997 noemde de toen 35-jarige Stella Braam ┤een der laatste Mohikanen van de onderzoeksjournalistiek┤. Stella, dochter van een hereboer uit Oss, dacht dat de wereld wel zou veranderen door een artikel of boek van haar. Als dat niet onmiddellijk gebeurde, was dat natuurlijk niet haar schuld, want "het typische van Nederland is dat ze alles weten, maar er niets mee doen."

Braam heeft geen opleiding journalistiek genoten. Na de middelbare school wist ze als vrijwilligster bij Amnesty International binnen te dringen. Tijdens haar zwerftochten door Zuid-Amerika richtte ze een belangenvereniging voor indianen op. Toen het vrouwenblaadje ‘Klets’ (uitgave van de vrouwenbond van het NFV) vrouwen zocht die wat wilden schrijven, belandde Stella al snel in de eindredactie.

Met Gulnaz Aslan, die Braam daar had leren kennen, richtte ze het persbureau Yol-producties op. Yol betekent ‘weg' en ze schreven over migrantenvrouwen. Braam verliet Yol-producties omdat ze zichzelf niet deskundig genoeg achtte op het gebied van vrouwen en migranten. Ze achtte zich wel deskundig op het gebied van illegale naaiatteliers en wist zich voor het eerst in de picture te werken met haar boekje "De blinde vlek van Nederland", een verslag van haar werkzaamheden in zo'n atellier. Het was het begin van haar undercover-carrière. Het "bleek een gat in de markt te zijn."

Samen met ANP-medewerker Mehmet ▄lger schreef ze een omstreden boek over de Grijze Wolven. Braam beweerde zelf dat ze bedreigd en ge´ntimideerd zou zijn vanwege dit boekje. Haar onderduiken in de week van verschijning werd groot gebracht door de media. Tot de belangstelling wegebde en Braam een mediastilte afkondigde.
Exclusief voor de Tribune doorbrak ze ┤de zelfgekozen media-stilte rond haar persoon┤ omdat ze ┤een serieus debat┤ op gang wilde brengen. Niet over de Grijze Wolven maar over het ┤falende integratiebeleid┤.
Stella: ┤Toen ik voor mijn vorige boek under-cover ging werken, had ik ook veel met allochtonen te maken┤ en ┤kwam al jaren over de vloer bij allochtone gezinnen waar alleen de Turkse of Marokkaanse TV aanstond┤.
Heel erg van die tv, maar de stoppen sloegen door toen Stella er in december 1995 op werd gewezen ┤dat er steeds meer afbeeldingen van grijze wolven en vlaggen met drie halve manen verschenen in moskeeŰn. Dat vormde eigenlijk de aanleiding voor het boek.┤

Ahmet: ┤Toen ik voor mijn vorige boek under-cover ging werken, had ik ook veel met Hollanders te maken┤ en ┤kwam al jaren over de vloer bij Nederlandse gezinnen waar alleen At5 of MokumTV aanstond┤.
Heel erg van die tv, maar de stoppen sloegen door toen Ahmet er in december 1995 op werd gewezen ┤dat er steeds meer afbeeldingen van de Nederlandse Leeuw en vlaggen met drie banen (rood-wit-blauw) verschenen in voetbalstadia en kaasboerderijen. Dat vormde eigenlijk de aanleiding voor het boek "Hoe gevaarlijk zijn de Turken".
Door dit "antwoord aan Braam en ▄lger" kwamen de subsidies van het duo op het spel te staan. Daarom reageerde Braam zo woedend en voelt ze zich bedreigd.

Een citaatje uit het boek van Braam en ▄lger:
┤In mei 1996 bezochten we een Grijze Wolven-festival in het Belgische Hasselt. Dat was echt een dieptepunt. Bij de ingang werd Mehmet eruit gehaald. Ze vertrouwden hem niet, omdat ie met mij was. Een blanke en dus nogal opvallende vrouw.┤
Vlak voor de verschijning van het boek dook Stella weer eens onder.
Drie weken zat ze op een boerderij.
┤Pas na lang zeuren en door tussenkomst van minister Dijkstal werd mij politiebescherming toezegd┤.
Stella destijds: ┤Ik weet dat minister Dijkstal de zaak heel serieus neemt. We zijn vorige week bij hem geweest en hij zit te wachten op een partij die hierin het voortouw wil nemen.┤

De afgeblazen gijzeling van Braam

Tussen oktober 1997 en eind december 2000 gebeurde er he-le-maal niets. Rond de kerstdagen van het millenniumjaar hadden er een serie invallen en arrestaties plaats bij door Braam en ▄lger als Grijze Wolven omschreven instanties en personen.
Op vrijdag 8 juni 2001 werd Braam zelf onder dwang door de politie thuis werd opgehaald. Ze weigerde voor de Amsterdamse rechtbank te getuigen tegen de mensen die zij en ▄lger in hun boek hadden verdacht gemaakt.
Braam maakte duidelijk dat ze geen enkele verklaring zal afleggen.
Ook niet over de veronderstelde bedreigingen van Servet Y. en consoorten, waarvan ze destijds aangifte bij de politie had gedaan.
Normaal zou er in dit soort gevallen een gijzeling worden opgelegd... maar Braam gijzelen zou een soort heldin van haar maken. Omdat de rechter niet verwachtte dat gijzeling van Braam zou leiden tot een getuigenverklaring van haar kant, werd afgezien van dit dwangmiddel De Amsterdamse rechtbank achtte hijzeling in het geval van Braam zinloos.
Volgens het ANP verliet Braam na dit besluit opgelucht de rechtszaal, maar weigerde de pers te woord te staan.


free web counters
Home

Bovenstaand artikel in deze digitale uitgave van literair magazine BoekTien is overgenomen uit de Linkse Laars # 15