TWEEDE KAMERLID NEBAHAT ALBAYRAK: ´TARKAN IS MIJN TYPE NIET´
TARKAN: NEBAHAT ALBAYRAK PRECIES HET TYPE VROUW DAT IK AL JAREN ZOEK´.
.

Tarkan en Nebahat?

In 1999 werd de Turkse zanger Tarkan razend populair, ook in Nederland. En dan staan er direct landgenoten klaar om hem onderuit te halen. Het gebeurde op radio 1.

 


In de uitzending van met het oog op morgen voorafgaande aan het concert van Tarkan in de bomvolle Ahoy sleepte men mevrouw Nebahat Albayrak, Tweede Kamerlid van de PvdA voor de microfoon.

Onwillekeurig moest ik denken aan de tijd dat de PvdA-omroep de VARA optredens van Johnny Jordaan verbood. Op dat moment de populairste zanger van Nederland. Maar de PvdA walgde van deze volksheld. Niet alleen een jongen met veel sterallures, maar bovendien zong hij liederen die de PvdA/VARA ongeschikt vond vond de arbeider. Dat was in de vijftiger jaren, maar een halve eeuw later lijkt er niets te zijn veranderd bij de PvdA.

Behalve dan dat het nu een Turks Tweede Kamerlid is die voor ons het Turkse fenomeen Tarkan onderuit komt schoppen. Nee, Albayrak ging niet naar het concert, want (ik citeer) ze is ´al een aantal jaren geleden gestopt met het bijhouden van deze ontwikkeling´. Ze luisterd zelf naar ´John Lennon-achtige Turkse luisterliedjes uit de jaren zeventig´. Gaap... Welteruste mevrouw Albayrak...

Simarik
Worden: Sezen Aksu
Muziek: Sezen Aksu, Tarkan, Ozan Çolakoglu

Takmis koluna elin adamini Ze grijpt een andere man bij de arm
Beni orta yerimden çatlatiyor Ik sta weer eens voor gek
Azinda sakizi sisirip sisirip Ze blaast bellen met haar kauwgom
Arsiz arsiz patlatiyor En laat ze brutaal knallen
   
Belki de bu yüzden vuruldum Misschien val ik daarom wel op haar
Sahibin olamadim ya Ze is zo moeilijk te krijgen
Sigar mi erkeklige seni simarik Ze lacht mannen uit, ze heeft kapsones
Degisti mi bu dünya Heeft ze de wereld op z'n kop gezet?
   
Çekmis kasina gözüne sürme Ze heeft haar wenkbrauwen geëpileerd
Dudaklar kipkirmini kiritiyor Haar ogen opgemaakt, haar lippen knalrood geverfd
Bi de darsima geçmis utanmasi yok Maffer dan zij is kom je niet tegen
Inadima inadima siritiyor Ze grijnst in mijn gezicht
   
Biz böyle mi gördük babamizdan Zo zijn we toch niet opgevoed?
Ele güne rezil olduk Ze zet ons mooi voor paal
Yeni adet gelmis eski köye vah 't Zal de nieuwe tijd wel zijn
Dostlar mahvolduk Vrienden, we zijn verloren
   
Seni gidi findikkiran Jij hebt ons goed in de tang
Yilani deliginden çikaran Alsof je uit een slangenkuil bent komen kruipen
Kaderim püsküllü belam Nu breng je mijn hoofd op hol
Yakalarsam... ... Als ik je te pakken krijg... ...
   
Ocagina düstüm yavru Ik ben in je schoot gevallen, schatje
Kucagina düstüm yavru Ik ben in je oventje gevallen, schatje
Sicagina düstüm yavru Ik ben in je warmte gevallen, schatje
El aman Allemachtig

Zeg nou zelf, dit soort teksten zijn toch helemaal niet bedoeld voor vrouw Albayrak. Bij zo´n Tweede Kamerlid moet je niet aankomen met smoesjes als ´ik ben in je oventje gevallen, schatje´.

Je vraagt je dan af welke Met Het Oog-sukkel het in zijn/haar hoofd haalde om juist vrouw Albayrak voor de micro te slepen om over Tarkan te spreken. Mevrouw Albayrak is gespecialiseerd in het Europees recht.

Voor ze op het pluche van de Tweede Kamer mocht plaatsnemen was ze ´beleidsmedewerker directie coördinatie integratiebeleid minderheden Ministerie van Binnenlandse Zaken´. Wat dat integratiebeleid betreft heeft Tarkan in z´n eentje meer bereikt dan al die labswansen met hun onderzoeken, stuur en beleidsgroepen bij elkaar. Het had dus interessant kunnen worden. Wat vind mevrouw Albayrak er van dat zo´n zanger heel wat minder kost en meer bereikt dan al die minderheden-, integratie- en coördinatiecommissies waar zij deel van uitmaakt bij elkaar.

Dat was te pijnlijk. Dus gooide het Turkse Tweede kamerlid het over een andere boeg. Geheel ongevraagd liet ze weten dat Tarkan ´mijn type niet is´. Of de toen zojuist 31-jaar geworden Nebahat Albayrak wel Tarkans type zou zijn werd niet gevraagd. Jammer, want we zouden graag eens willen weten wat er waar is van de geruchten dat de Turkse ster helemaal uit zijn dak gaat van dit dynamische kamerlid.Belgin Türkmen (17):

´2de Kamerleden kunnen alleen heel erg vals zingen´

Belgin Türkmen (17): ´Waar haalt ze (Nebahat Albayrak) de lef vandaan om zo over Tarkan te spreken. Die Tweede Kamerleden, dat zijn allemaal zakkevullers die alleen heel erg vals kunnen zingen.´

Osman Güner (28): ´We moeten ons niet zo druk maken over wat Nebahat Albayrak vind. Die Tweede Kamer en regering durven niets omdat het ´van Europa niet mag´, de dertig jaar geleden afgekondigde legalisatie van cannabis nog steeds niet rond hebben ´omdat het van Frankrijk niet mag´ en ze de zaak eerst nog eens grondig willen onderzoeken en bestuderen. Maar okay, je zit nu eenmaal met die gasten opgescheept.

Tóch betreurt Güner het ´dat zo´n mevrouw Albayrak rustig voor de Oog-radio kan beweren dat types als Tarkan niet helemaal okay zouden zijn ´omdat hij het product is van de Turkse commerciele tv die zo´n jaar of acht geleden z´n intrede deed´ in het voormalige Osmaanse Rijk. Daarvoor hadden ze geen commerciele tv. Net als de VARA destijds voor de PvdA was het de Turkse staatstelevisie ´die de morele waarden opserveerde´. Nu woonde ik zelf in Turkije toen die TRT die morele waarden nog doordramde. Of beter gezegt, weigerde iets anders te serveren dan oersaaie zijkmuziek die ´sanat´ werd genoemd. Uren durende liederen die door in stemmig zwart gestoken koren geheel in de geest van de Grote Hervormer Atatürk de ether vervuilde. Programmamakers en regering bepaalde wat ´moreel juist´ klonk. Terwijl er miljoenen cassettebandjes van zangers als Orhan Gencebay of Ibrahim Tatlises over de toonbanken vlogen, werden ze door de officiele staatsomroep geboycot. Tenslotte wist het volk niet wat goed en verheffend voor hen was. Hun muziek was ´Arabesk´, dus niet Turks en zou gevaarlijk zijn omdat het de Turken zou ´verdoven´, ´wegvoeren uit de realiteit´ en opzadelen met ´fatalisme´, meent Güner.

Mevrouw Albayrak sputterde voor de micro ook nog dat die Tarkan ´een concert door had laten gaan op de sterfdag van zijn vader´. Bovendien was het haar allemaal veel te sensueel, te opzwepend en te ondeugend.

Zij werd van harte bijgevallen door de presentator van het programma, die ook al wist dat Tarkan maar ´een naar jongetje´ zou zijn, die bij een eerder optreden in Den Bosch ´zijn 4-sterrenhotel afkeurde, zijn fans lang liet wachten, het voorprogramma op eigen houtje afbrak en ook de familie Gümüs in de kou liet staan.´

Foei dus. Of is het zo dat mevrouw Albayrak het product zou zijn van die zogenaamde Turkse democratie die zo´n 77 jaar geleden verplicht werd in het voormalige Osmaanse Rijk, maar elke keer als er iets teveel democratie ontstond door millitairen de kop werd ingedrukt onder het motto dat het niet in de geest zou zijn van wat de Grote Turkenvader Mustafa Kemal Pasha Atatürk had bepaald als de juiste ´morele waarden´. God behoede ons voor dames als Nebahat Albayrak, die ons haar ´muzikale moraliteit´ op democratische wijze wil opdringen. Een beetje muziekliefhebber weet het al jaren: ga niet stemmen en zeker niet op de PvdA van Albayrak. Die hebben al een traditie waar het ´t verbieden van oerhollandse zangers als Johnny Jordaan betreft. Bij mevrouw Albayrak was voor een goed verstaander te vernemen dat ze het liefst iedereen zou verplichten naar luisterliedjes uit de zestiger jaren te luisteren.

Belgin Türkmen
Osman Güner
Mohamed el-Fers

Reactie Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak:
Sociologische waarde Tarkan benadrukt

From: Albayrak N. <N.Albayrak@tk.parlement.nl>
Sent: Wednesday, September 01, 1999 2:58 PM
Subject: tarkan

Helaas, Tarkan is écht mijn type niet, wat voor fans volstrekt onbegrijpelijk moet zijn, wat ik dus op mijn beurt weer wél begrijp! Van Ege, Mustafa Sandal en een aantal anderen kan ik echter wél watertanden.
Kwestie van smaak!
Jammer dat jullie dat jullie niet doorhadden dat ik in het interview juist benadrukte hoe groot de sociologische waarde is van het fenomeen Tarkan (dus nog steeds niet het type Tarkan). Het was niet mijn bedoeling om jullie lieveling door het slijk te halen, heb ik dus ook niet gedaan.

groet, Nebahat

(c) by MokumTV of Amsterdam