Editie in samenwerking met René Zwaap´s ´Appeltjes van Oranje´ (MokumTV) en

CYBERPRINZ

•´Wij vinden het geweldig om op het internet te surfen en op onze eigen (IOC) site werden Wij de afgelopen maanden uitstekend op de hoogte gehouden. Daarom kan Ik een cursus internet van harte aanbevelen." (Kroonprins Willem Alexander von Amsberg op 21/6/99 bij zijn verkiezing tot lid van het Olympisch Genootschap).

Op diezelfde maandag 21 juni ´99 maakte het Amerikaanse blad Forbes bekend dat koningin Beatrix niet meer de rijkste, maar de op één na rijkste vrouw ter wereld is, met slechts 10,4 miljard gulden in haar bezit is Hare Majesteit voorbijgestreeft door mevrouw Melinda Gates uit Seatlle, tot haar huwelijk met Bill Gates eenvoudig studente (met beurs) aan de Duke University in Durham, North Carolina. Haar echtgenoot is bijna twintig keer rijker dan onze vorstin, terwijl prinsgemaal Claus helemaal niet voorkwam op de Forbes-lijst. Alle reden om de handen eens flink te laten wapperen, Trix.

Leden van het koninklijk huis, controleer de remsporen van mr Pieter van Vollenhoven en zijn Ontvleugelde Vrienden...

 


Beatrix klem tussen ex neo-stalinisten
De laatste keer dat een Nederlands staatshoofd naar Westerpark kwam was in 1918, bij de ingebruikname van de (inmiddels verdwenen) Prinsessekerk in de Van Hallstraat. Na afloop werden Wilhelmina, Hendrik en Juliana bekogeld met aardappelen. Ter hoogte van de Rotterdammerbrug probeerden stadsdeelbewoners het vluchtende koetsje te kantelen.   [De majesteit]

Het zou 81 jaar duren voor de Oranjes opnieuw hun hoofd zouden durven te vertonen in stadsdeel Westerpark. Dat moest dan ook wel iets heel bijzonders zijn, en dat was het dan ook. Het was een niet onomstreden bezoek. Zo ging het gerucht dat De Majesteit ab-so-luut niet met allerhande lagere stadsdeelbobo’s wenste te worden geconfronteerd ‘vanwege de vele neo-stalinisten en ex-communisten’ in het stadsdeelbestuur. Om onbegrijpelijke redenen besloot het hoofd van de afdeling protocol dat ex-communist stadsdeelwethouder Fred Kramer geschikt zou zijn Hare Majesteit te mogen verwelkomen. Voormalig GroenLink-fractievoorzitter afd. Westerpark Henk Grool noemt het ‘verraad aan je politieke principes’. Uiteraard is Fred Kramer een geheel andere mening toegedaan. Hij noemt het ‘politiek niet opportuun’.

  Nee, geen UFO. De Majesteit inspecteert de verkeersdrempel die onder supervisie van stadsdeelwethouder Fred Kramer (GroenLink) in de
Spaardammerbuurt verrees. Op de foto, omgeven door een kordon van lijfwachten (die H.M. de Koningin vooral moesten beschermen tegen aanvallen van stadsdeelsecretaresse Akke Timmermans-Kuiken) staat de voor verkeersdrempels verantwoordelijke stadsdeelwethouder met twee buurtkinderen bij de Oranjevorstin. In zijn handen heeft Kramer de Megafoon om De Majesteit toe te spreken.
FOTO: JAN KONIJN

In de buurtkroegen hoorde je de wildste verhalen. Zo zou de drogist in de Spaarndammerstraat kans maken om hofleverancier te worden in het geval ‘Beatrix haar inlegkruisje’ was vergeten en snel een pak in de Spaarndammerstraat inslaat. Naast dit soort gebruikelijke ongein rond koninklijke bezoeken overheerste echter de verbazing. Buurtbewoner Cor de Vries: ‘Normaal opent Beatrix alleen maar grote, prestigieuze objecten. Nieuwe vleugels aan het Stedelijk Museum of Delta-waterkeringen in Zeeland. En dan komt ze plotseling naar onze Oostzaanstraat om een verkeersdrempel in gebruik te nemen. Drie jaar lang baden en smeekten we om zo’n voorziening. Keer op keer kregen we van dat stadsdeel te horen dat het niet kon. Het Gemeente Vervoerbedrijf en de brandweer zouden de aanleg van verkeersdrempels tegen houden. Dan komt de koningin en kan het plotseling wel’.
Officieel opende De Majesteit de verkeersdrempel ter gelegenheid van de 10de Straatspeeldag. Volgens buurtbewoners als Martin de Vries en Carla Jansen is er meer aan de hand geweest. Zij zijn er van overtuigd dat het ‘een soort erkenning’ is voor de inzet van wethouder Kramer voor Albert Heijn. ‘Zowel op het Barendsplein als in de Staatsliedenbuurt maakt Fred zich hard voor nog grotere vestigingen van Ahold. Jawel, het grootkapitaal van Albert Heijn wordt in ons stadsdeel door een ex-communist verdedigd’. Hetgeen ons onwaarschijnlijk lijkt. Zo banaal zal het toch niet toegaan in de politiek, ondanks de innige banden tussen de Oranjes met Heijn en Heineken.
Hoewel de transformatie van ex-communist Kramer opvallend blijft nu hij zijn Mao-pakje en Sandinisten-speldjes heeft ingeruild voor Oranje.
Voormalig voorman van zijn huidige partij Henk Grool: ‘Dat zou wel het laatste zijn wat ik zou doen. Dan heb je echt elk zelfrespect verloren’. Hij noemt het schandalig dat het stadsdeel meewerkte om Beatrix, ‘de rijkste vrouw op aarde’ in zo’n achterstandsbuurt te laten bejubelen. Ook uit de Staatsliedenbuurt moesten schoolkinderen naar de Spaarndammerbuurt om haar toe te juichen. Onder hen Murat (9 jaar). Als ik hem vraag wat hij van De Majesteit weet, is het dat zij heel erg rijk is, en altijd ‘haar eigen koffie meeneemt omdat ‘ze bang is om vergiftigd te worden’.
Op het eerste gezicht leek het een vlekkeloos werkbezoek van Beatrix. Opvallend was de afwezigheid van onze eigen stadsdeelburgemeester Maarten C. Voster. Die was in geen velden of wegen te bekennen toen de donkerblauwe Majesteitobiel ons stadsdeel binnen reed. Toch nog iemand met karakter binnen ons stadsdeel! Fred Kramer, vice-voorzitter ontkent dat het een politiek statement tegenover de vrouw van 14 miljard zou zijn geweest. ‘We hadden besloten niet met z’n allen te gaan. Ik heb verkeer in mijn portefeuille. Ik ben direct bij het project betrokken. Vandaar dat we besloten dat twee personen meer dan genoeg waren om het stadsdeel bij de Majesteit te vertegenwoordigen’. Die twee personen waren stadsdeelsecretaresse Akke Timmersmans-Kuiken en Fred Kramer.

  Hoewel er speciale maatregelen waren getroffen, wist Akke Timmermans-Kuiken (circel), vermomd als stadsdeelsecretaresse, gevaarlijk dicht bij koningin Beatrix te komen. FOTO: JAN KONIJN

Uiteraard werden ze uitgebreid gescreend voor ze aan de allerhoogste in ons land konden worden voorgesteld.
Er dienden uitgebreide vragenlijsten te worden ingevuld. Toch viel het volgens Kramer ‘allemaal best mee’, want ‘er werd niet gezegd dat je een stropdas moest dragen’. Niet zo vreemd, gezien de actie die prinsgemaal Claus voert tegen de stropdas-cultuur. Fred Kramer denkt dat het ontbreken van kledingvoorschriften komt ‘omdat ze denken dat wij stadsdeelbestuurders wel weten hoe het hoort’. Ondanks de actie van Claus verscheen hij dus keurig met een strop om z’n nek bij de majesteitelijke ingebruikneming van de extra bijzondere verkeersdrempel. De kinderen, onbewust van het bestaan van een stadsdeel, jubelden en zwaaiden. Vice-stadsdeelburgemeester Fred Kramer wist op voorbeeldige wijze zijn voormalig CPN-lidmaatschap te verdoezelen. Hij complimenteert de Majesteit met de vierlagige pannekoek-creatie die ze speciaal voor haar bezoek aan stadsdeel Westerpark op haar hoofd had gezet. Op subtiele wijze was het stadsdeellogo in het kopdeksel verwerkt. Omdat burgemeester Patijn een niet-werkende nier liet verwijderen, was Van der Aa als loco-burgemeester met het Hoge Bezoek meegekomen. Beatrix kreeg blommetjes die keurig pasten bij de paarse noppen op haar japon.

Uiteraard waren we erg benieuwd naar wat De Majesteit Fred Kramer allemaal te vertellen had.
Hij noemde het ‘een warm contact’. Nadat ze vaag glimlachend het stadsdeelcompliment betreffende haar hoedje had aangehoord, sprak ze de stadsdeelwethouder toe met de woorden:
‘Hoe gaat het met u’. Het protocol verbiedt iets uit eigen beweging tegen de Majesteit te zeggen, tenzij ze iets vraagt. Fred mocht dus iets terugzeggen. Eindelijk de kans om de stadsdeelproblematiek ter sprake te brengen.
Kameraad Frederik koos echter opportuun voor ‘Dank u wel, Majesteit’. Kramer: ‘De Majesteit was heel vriendelijk, open en gewoon.’ Het meest opvallende was volgens hem wel dat ze de stadsdeelwethouder ‘recht in de ogen keek’ toen deze aan haar werd voorgesteld. Kramer: ‘Lang niet iedereen kijkt me recht in de ogen’. Bea wel.
Jammer dat de ‘hoogste drempel van Europa’ niet door De Majesteit persoonlijk in werd gereden met haar kogel- en bomvrije limousine.
Waarschijnlijk was La Beatrix bang voor een deuk in haar pannekoekhoedje.

Dit artikel verscheen op 2 juli 1999 in de Staatskrant

[MokumTV logo]

ALTIJD EN OVERAL VOORAAN

'Majesteit, mag ik effe uw handtasje van binnen filmen?' is een gewone vraag voor een MokumTV verslaggever! En daar hoeft het niet bij te blijven. Alleen en exclusief voor MokumTV doet René Zwaap wekelijks verslag over de ins-en-outs van de families Von Amsberg, Vollenhoven, Von Lippe-Biesterfeld etc. Op vertoon van zo'n originele MokumTV-perskaart heeft ook u het recht op de speciaal voor de pers gereserveerde faciliteiten. Want waarom zouden alleen At5-verslaggevers als Paul Damen of Yvette Vorster uitgebreid een grote boodschap mogen doen op het Koninklijk Toilet in de speciaal voor de majesteit gereserveerde wachtkamer op het Centraal Station? Met uw MokumTV-perskaart maakt ook u kans om eens vorstelijk door te trekken. Wordt nu dus eindelijk eens lid van MokumTV en treed binnen in de wereld van televisiemakers. Want onze internationaal gevreesde perskaart opent deuren die anders gesloten zouden blijven.

ERNSTIGE WAARSCHUWING

Een waarschuwing is hier wel op z'n plaats: U jaagt die Patijn flink in de gordijnen of op de kast door naar hem te zwaaien met uw MokumTV- perskaart!

Bent u van plan in de toekomst een camera aan te schaffen, maak dan een goede start en vraag nu die MokumTV perskaart aan! Kunt u alvast wennen aan het idee dat er misschien wel een Cecil B. DeMille in u schuilt. Als toekomstig regiseur van de remake van De Tien Geboden hoeft u vanaf heden niet langer genoegen te nemen met een plaatsje achteraf in onze samenleving. Wordt dus lid van het snelgroeiende leger altijd waakzame

MokumTV-reporters! Snuffelen in het tassie van Bea? Wordt dus verslaggever van het best bekeken programma op de Amsterdamse kabel, wordt lid en u ontvangt GEHEEL GRATIS en zonder addertjes onder het gras uw originele en strikt persoonsgebonden MokumTV International Press-Card 2000-2001

This site was kindly ceded by MokumTV Amsterdam

Home