Editie

Het Staatskrantje


Op safari in de wijk:
De Frederik Hendrikbuurt

Al meermalen sprak wijkcentrumbestuurslid Erik van Duyvenvoorde tijndens bestuursvergaderingen zijn ongenoegen uit over de Staatskrant. Zijn grootste grief: te weinig nieuws over de Frederik Hendrikbuurt (FHB). "Dat moet vooral zo blijven" vind FHB-bewoner Jamila Durdur. Hoogste tijd voor een expeditie.

De Frederik Hendrikbuurt. Voor de komst van het stadsdeel Westerpark lag de buurt (net als de rest hier) in Oud West. De buurt is vooral bekend omdat zich hier de Sociale Dienst en het Arbeidsbureau Amsterdam Oud-West bevinden

Politiek bewuste buurt

Bij de opkomst bij het laatste Referendum over stadsdeel Binnenstad (cijfers CBS) bezette de Frederik Hendrikbuurt met 23,09% een 35ste plaats van de 54 Amsterdamse buurten. Ter vergelijking, de aangrenzende Jordaan stond met een opkomst van 38,05% op een 6de plaats, terwijl de aangrenzende Staatsliedenbuurt met slecht 20,66% de op één na onderste plaats bezette.

Coffeeshops

Dat de stichting Coffeeshop Dr. Shoe in de Frederin Hendrikbuurt lag, weet inmiddels heel Nedeland. Na een lange strijd tegen het ronduit belachelijke beleid heeft de stichting het opgegeven en bestaat deze toffe shop niet meer. Voor hun hasj en wiet staan verder coffeeshops Amino, Dali, De Top, Lucifera en Superplus op het programma.

Molenmuseum De Otter

Op vrijdag is doorgaans een vrijwillig molenaar aanwezig die de molen (bij voldoende wind) laat draaien en die u ook op de bijzonderheden kan wijzen. De molenaar heeft zonodig ook een brochure te koop waarin de geschiedenis en restauratie van "De Otter" wordt behandeld.

Keyolin

Cor Fuhler (1964 Barger-Oosterveld / Drenthe) in de Rombouts Hogerbeetsstraat 11-hs begon op 6 jarige leeftijd te experimenteren op piano en orgel. In '89 afgestudeerd aan het Sweelinck conservatorium Amsterdam (o.a. bij Misha Mengelberg) voor piano en improvisatie. Ontwikkelde de keyolin, een viool die bespeeld wordt met hulp van een toetsenbord. Hij ontwikkelde dit instrument in 1997 en werkt nog steeds aan verbeteringen. Het 2 1/2 octaaf piano-toetsenbord wordt met de linkerhand bespeeld, terwijl je met een strijkstok het geluid moet produceren. In '95 richtte hij het trio Fuhler Bennink de Joode op, waarin hij naast piano ook orgel, melodica, celesta en keyolin speelt . Hij is een van de initiatiefnemers voor een nieuwe concertserie/werkplaats voor electronica en improvisatie in eerst de "Kalenderpanden" en later Overtoom301 getiteld Kraakgeluiden, samen met o.a. Anne LaBerge. Hij is ook nog geportreteerd in de ducumentaire "IMPROVISATIES/improvisaties" door het Kunstkanaal. Tevens is hij voorzitter van de BIM (Beroepsvereniging voor Improviserende Musici). Cor Fuhler wordt ondersteund door het Fonds voor de Scheppende Toonkunst, Fonds voor de Podiumkunsten en het Voorzieningsfonds voor kunstenaars. Cor Fuhler, R. Hogerbeetsstraat 11-hs, 1052 VM Amsterdam, the Netherlands, phone/fax: 20-6822450, e-mail: fuhler@euronet.nl

Eetcafé-fitnesscentre Shape All-in

2de Hugo de Grootstraat 2-6. De vroegere kleuterschool. Nu een eetcafé met als extraatje sport-activiteiten in aanpalende gym. Van 's morgens 9.00 tot 's avonds 01.00 uur is het goed toeven in het Eetcafe voor sporters en niet-sporters. Er is een tapas, dag,- en avondkaart. "Reserveren hoeft niet, maar mag wel", zeker voor grotere groepen aan te raden, al is het maar vanwege de menukeuze. En als het weer mee zit kun je terecht op de twee terrassen.

Houthandel Stan-Mayer
Frederik Hendrikstraat 19-23
1052 HJ Amsterdam
tel : 020-6845100
fax : 020-6845100 Openingstijden
Maandags van 13.00 - 17.00 uur
Dinsdag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
Zaterdag van 09.00 - 16.00 uur

Stan-Mayer gespecialiseerd in:

  • Kast met schuifdeursystemen
  • Kasten op maat
  • Kleinmeubelen in geloogd grenen en teak

U kunt bij ons ook terecht voor al uw hout en plaatmateriaal dat wij allemaal voor u gratis op maat zagen. Voorts beschikken wij ook over een eigen bezorgservice en montage dienst. Officieel Dealer D.S.H. Schuifwanden.

Deze buurt is ook op internet te vinden: http://www.buurt-online.nl/amsterdam/frederikhendrikbuurt/

De Straten in de Frederik Hendrikbuurt

Amaliastraat:
vooral bekend omdat op de tweede etage van een woning de internationaal befaamde Alternatieve Konsumenten Bond is gevestigd.

Antonie Heinsiusstraat

Derde Hugo de Grootstraat

Eerste Hugo de Grootstraat

Eerste Kostverlorenkade

Fagelstraat
Hier woont stadsdeeltopstuk Ali Yildirim (PvdA, voorheen de man die de meeste Turkse stemmen trok voor D66). Hier woont tevens de heer Bapis, groothandelaar in meloenen, olijfolie en Griekse kaas.

Frederik Hendikplantsoen
Overbrekelijk verbonden aan de nagedachtenis van de allergrootste zanger van het Nederlandse lied, Johnny Jordaan, die hier tot aan zijn dood woonde.

Frederik Hendrikstraat

Gerard Schaepstraat

Gillis van Ledenberchstraat

Hugo de Grootkade
Hier is het een komen en gaan van rouwstoeten, want aan de Hugo de Grootkade 18 - 28 bevind zich Afscheidscentrum 'Westerpark'.

Hugo de Grootplein

Jacob Catskade
De overkant van dezelfde kade als in de Staatsliedenbuurt. Bij een recent onderzoek dacht 89% van de bewoners dat ze bij de Staatsliedenbuurt hoorden.

Kostverlorenstraat
Lodewijk Tripstraat
Een gebeurtenis die deze straat behoorlijk aanzien heeft gegeven zijn de onbevestigde geruchten dat de bekende Punkdichteres Diano Onzon hier gesignaleerd zijn.

Nassaukade
De kade heet hetzelfde als in de Staatsliedenbuurt, doch heeft hier een wat landelijker karakter. Maar heeft ook iets sjieks. Neem bijvoorbeeld de Nassau Suite Lodge op Nassaukade 111. Absolute topklasse. "Gebruik van door ons gecontacteerde limousine- service behoort tot de mogelijkheden." Je kunt hier logeren in een A-suite van 85m2 en een B-suite van 50m2 (zelfde "service als bij de  A-suite doch geen champagne").

Rombout Hogerbeetsstraat (Rombostraat)
Toch vooral bekend omdat de bekende schrijfster Daphne Meijer hier resideert. Het serieuzere litteraire aura dat Daphne´s aanwezigheid in de Rombostraat veroorzaakt, wordt toch weer enigzins teniet gedaan door de uitgeverij van stripboeken in dezelfde straat.

Tweede Hugo de Grootstraat
Sociale Dienst en het Arbeidsbureau Amsterdam Oud-West bevinden op nummer 45 in de 2e Hugo de Grootstraat. De straat wordt in tweeën gedeeld door de xxxstraat met lijn 3

Thuishaven van de Stichting Grotesque (Drukwerk in de marge), te vinden in de 2e Hugo de Grootstraat 24-hs.

Van Houweningenstraat

Van Oldenbarneveldtplein

Van Oldenbarneveldtstraat

Van Reigersbergenstraat
Aan de straat zelf zou je het niet zeggen, maar hier ergens woont Rachid, volgens internet "webmaster van een van de beste Naffersites!". De knaap is internationaal razend populair, gezien de enthousiaste reacties van de dames in zijn gastenboek op www.alhoceima.net Tevens is hier ook de stichting Groeten uit Amsterdam te vinden. Bekend verdeelpunt van o.a. de cd "Schipperen" met nummers van Wim T. Schippers met de hits Ik Ben Gerrit (en ik steel als de raven) en Op zoek naar Yolanda.

Zaagmolenstraat

 

Rachid

uit de Van Reigersbergenstraat is volgende internet "webmaster van een van de beste Naffersites!". De knaap is razend populair, gezien de enthousiaste reacties van tientallen dames in het gastenboek op Rachids website www.alhoceima.net Rachid el Aidi Uit Imzouren (Alhoceima, Marokko) woont in amsterdam en is webmaster van een van de beste Naffersites! http://people.a2000.nl/relaidi/ jarig op 17 juni r.el.aidi@cable.a2000.nl V. Reigersbergenstraat 69
Amsterdam, Noord-Holland SV 10
Nederland
User Information:
i'm from
Personal Email: adamx22@hotmail.com
Personal Website: http://www.surf.to/marokko or


Eerdere editie met o.a. Hoera, Patijn is weg, Nu Cohen nog... | Stadsdeel-beschermheiligen | Huidige koning van Marokko is Staatsliedenbuurt | De laatste rit | Fascimil bewaarexemplaar van de voorloper van deze krant uit 1971 | Johnny Jordaan leeft voort

ILLEGAAL STAATSKRANTJE - ORGAAN VAN DE STAATSLIEDENBUURT AMSTERDAM
Forum lokale media

[MokumTV logo]

Het Staatskrantje is een illegale uitgave van het officieel orgaan van Wijkcentrum Staatslieden-, Hugo de Groot-, Fannius Scholten- en Marcantibuurt in stadsdeel WP te Amsterdam (oud) West.

All sites © 2001 Mohamed el-Fers

Van Mohamed el-Fers verscheen:
Jacques Brel ISBN 90-5330-245-X (voor België ISBN 90-5312-113-7);
Oum Kalsoum ISBN 90-5330-036-8;
Bob Marley ISBN 90-5330-015-5;
Columbus ISBN 90-5330-032-5;
Mehmed VI Vahdeddin, de laatste sultan ISBN 90-5330-023-6;
Istanbul ISBN 90-5330-240-9 (1e druk 90-5330-054-6);
Hoe gevaarlijk zijn de Turken? (Mohamed el-Fers en Chris Nibbering) ISBN 90-9011-752-0;
Ramadan, meer dan vasten (Mohamed el-Fers en Veyis Güngör) ISBN 90-736-1613-1.
Encyclopedie van Hollandse Heiligen

Playwrights:
Amsterdams Mirakelspel (1991, première in Westergasfabriek en Nassaukerk Amsterdam)
De Zaak Schnitke (1992), Première in Stopera Amsterdam, voorafgaande aan de Alfred Schnitke opera ´Life with an idiot´ in aanwezigheid van de componist en H.M. koningin Beatrix en Z.K.H. prins Claus der Nederlanden.

CD´s (producer):
Leo Fuld: The Legend (Hippo Records 97001)
Leo Fuld: God Zegen Nederland met God Zegen Nederland, My Yiddishe Mamma, The Legend (instrumental) (Hippo Records 97001), aangeboden door Leo Fuld aan H.M. koningin Beatrix, Z.K.H. prinsgemaal Claus en Z.K.H. de prins van Oranje Willem Alexander op 30 april 1997.


Daycounter ©