Beatrix ´not amused´ nu "Die Zwaap" de meest prestigieuze journalistenprijs heeft gewonnen  
 

Boris maakte dit portret van MokumTV´s René Zwaap, "redacteur / columnist van het jaar 2000"

MokumTV

INTERNET
Homesite

   
     
  RENÉ ZWAAP
Dutch journalist of the year 2000. © Boris - Oil on canvas

René Zwaap (MokumTV en De Groene Amsterdammer) is gekozen tot redacteur/columnist van het Jaar, zo werd donderdagavond 14 december 2000 bekend gemaakt tijdens het chique TijdschriftenGala van de Nederlandse tijdschriftenbranche in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

Dit luxe TijdschriftenGala (tafeltje voor niet NUV leden f 6.000,-) was een initiatief van de Groep Publieks- en Opinietijdschriften en de Groep Omroepbladen van het Nederlands Uitgeversverbond en iMediate Publishers & Consultants.

René Zwaap, de luis in de pels van Beatrix. De man die in zijn eigen programma MokumTV de verdwenen huwelijksfoto van haar vader Bernhard toonde, waarbij alle gasten spontaan de Hitlergroet brachten. Een foto die later ook nog eens in de Groene Amsterdammer was gepubliceerd. Binnen de tijdschriftenbranche was het dan ook geen geheim dat het er stevig aan toe ging tijdens het juryberaad van de Mercurs 2000. Al tijdens de voorrondes werd voorzitter Arre Fockema Andreae (Lucas Ooms Fonds) duidelijk dat Hare Majesteit zou ´not amused´ zijn als "Die Zwaap" zou winnen. Gelukkig hoefde de jury (met Jort Kelder van Quote, Willem Brethouwer van Marketresponse Nederland, Erik Bakker van Markgraaf Petra Schuttel van Scripta Media, Marjolein Westerterp van VNU Tijdschriften en George Bohlander van HOI) niet te bepalen wie de meest prestigieuze journalistenprijs van Nederland zou winnen.

Uiteindelijk bleven Gerard Trentelman (misdaadverslaggever Panorama), Liesbeth Wytzes (J/M), Dirk Mulder (Rails), Annette Heffels (Margriet) en René Zwaap over als genomineerde voor de Grote Prijs der Nederlandse journalistiek.

Het zich tot in de late avonduren uitstrekkende beraad van de hoofdjury in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk begon verlaat. Een aantal juryleden zaten vast in de file. De hoofdjury stond onder leiding van Ron Abram, voorzitter Nederlandse vereniging van Journalisten. Verder waren daar Harriet Schrier (NUV), Rupert van Woerkom (Telegraaf Tijdschriften Groep), Hans Scheffer (VNU Tijdschriften), Marlene Wickel (Veronica Uitgeverij), Pierre Schreiner (Schreiner & Van Bokkel), Arre Fockema Andreae (Lucas Ooms Fonds), Marjolein Doomen (School voor de Journalistiek), Wim Michels (HALLO) en Bob Steetskamp (Campina)

Doordat columnist en redacteur niet direct de best vergelijkbare functies zijn bij tijdschriften kenmerkte deze categorie zich door de nodige beoordelingsproblemen. Sommige juryleden dachten hier de waterdragers van de redactie in het zonnetje te kunnen zetten.

Vervolgens werd het gezelschap gekweld door een uitermate slechte internetverbinding. Met name de te beoordelen webpagina's over René Zwaap verschenen in tergend langzaam tempo op het scherm. Zijn uiteindelijke bekroning tot Betapress Mercur Redacteur/Columnist van het Jaar kwam alles behalve moeiteloos tot stand. Maar als geen ander voldeed Zwaap aan de niet geringe criteria.

Tijdens het chique gala schitterde de man waar iedereen naar uitkeek door afwezigheid. Zwaap voelde zich niet goed. "Eerlijk gezegd had ik absoluut niet verwacht ook maar een schijn van kans te maken tegenover het zware geschut van de overige genomineerden" liet hij eerder via MokumTV weten.

In het juryrapport René wordt geprezen om de constante kwaliteit van zijn vele bijdragen aan De Groene Amsterdammer, die de meest uiteenlopende zaken als onderwerp hebben. Een jurylid verzuchtte: "Zo'n man heeft elke redactie nodig om te overleven."

Het complete juryrapport kunt u terugvinden op de internetsites www.mercurs.nl en www.tijdschriften.nl.

WAP URL http://surf.to/mokum

www.mokumtv.com

home

 
 

Alfaristan

All sites © 2000 Mohamed el-Fers and MokumTV Amsterdam
MokumTV ® is a registered trademark of the Mokum Plus Foundation.

Click Here!

Home


Daycounter ©™