GESCHIEDENIS VAN DE AROMATHERAPIE IN HET KORT

De meeste oude beschavingen hebben de heilzame werking van aromatische plantenoliŽn wel weten te waarderen. De oude Vedische literatuur uit India en de historische tekstdocumenten uit de Chinese geneeskunde doen verslag van het belang van geurige oliŽn voor het bevorderen van gezondheid en spiritualiteit. Hippocrates, die beschouwd wordt als de 'vader van de geneeskunde', gebruikte aromatische ontsmettingsmiddelen om Athene oliŽn van de pest te bevrijden en Romeinse soldaten werden versterkt door geurige oliebaden en regelmatige massage. Maar de rijkste aromatische traditie was die van de oude Egyptenaren. Van artsen uit de hele wereld wordt verhaald dat ze naar Egypte zijn gereisd om de aromatische geneeskunde van deze meesters te leren.

Men zegt dat de aromatische oliŽn naar het Westen is gekomen ten tijde van de kruistochten. Er zijn documenten over essentiŽle oliŽn die gebruikt werden tijdens de pest in de veertiende eeuw. Maar pas tijdens de zestiende en zeventiende eeuw werd aromatherapie heel populair. De grote Europese plantkundigen, waaronder de Engelsman Nicholas Culpeper, schreven enthousiast over de voordelen ervan. Tijdens de laatste twee eeuwen hebben wetenschappers meer inzicht ontwikkeld in de scheikundige kanten van plantenolie.

De moderne baanbrekers van de aromatherapie

Ironisch genoeg leidde wetenschappelijk onderzoek tot de groei van de geneesmiddelenindustrie en het ter ziele gaan van de plantengeneeskunde. Daarna, in de jaren twintig, raakte een Franse scheikundige, Renť Maurice Gattefossť, geÔntrigeerd door de geneeskundige mogelijkheden van de essentiŽle oliŽn. Hij ontdekt dat lavendelolie een brandwond op zijn hand snel genas en dat veel essentiŽle oliŽn betere ontsmettingsmiddelen waren dan synthetische equivalenten. Het was Gattefossť die de term aromatherapie heeft bedacht.

Dr.Jean Valnet

Een Franse legerarts, Dr. Jean Valnet, zette het onderzoek voort door essentiŽle oliŽn te gebruiken voor de behandeling van soldaten die in de strijd gewond waren geraakt. Later gebruikte hij de oliŽn met veel succes bij patiŽnten in een psychiatrisch ziekenhuis. In 1964 publiceerde Valnet het boek Aromathťrapie, dat wijd en zijd beschouwd wordt als de bijbel van de aromatherapie.

Marguente Maury

In de vijftiger jaren begon Madame Marguerite Maury, een schoonheidsspecialiste, met klinieken voor aromatherapie in Groot-BrittanniŽ. Ze leerde schoonheidsspecialisten hoe ze de essentiŽle olie bij een massage moesten gebruiken om een behandeling te geven die voor elke individuele cliŽnt werd aangepast. De laatste jaren heeft de aromatherapie zich tot ver buiten het gebied van de schoonheidstherapie ontwikkeld. Het is nu een erkend en belangrijk onderdeel van de paramedische gezondheidszorg.Terug