Wat is aromatherapie?

De term aromatherapie wordt gebruikt om een bepaalde tak van de kruidengeneeskunde aan te duiden. Hij is samengesmeed uit twee woorden, 'aroma' wat aangename geur betekent, en "therapie", wat betekent: een behandeling die erop gericht is een lichamelijke of geestelijke aandoening te genezen.

Letterlijk betekent aromatherapie behandeling met gebruikmaking van geuren. De geuren die gebruikt worden, zijn geen parfums, maar de pure essentiële oliën van planten die gewaardeerd worden om hun geneeskrachtige eigenschappen. Een behandeling houdt in dat men deze oliën op het lichaam aanbrengt om de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid te bevorderen.

Essentiële olië zijn de belangrijkste gereedschappen van de aromatherapie. De oliën, die aan planten worden onttrokken kunnen worden gebruikt om alle functies van het lichaam, geestelijke stoornissen en emotionele onevenwichtigheid te behandelen.

Er zijn veel manieren om essentiële oliën te gebruiken. Professionele aromatherapeuten vinden massage over het algemeen het meest doeltreffende manier om de oliën in het lichaam te brengen. Massage verhoogt ook de genezende werking van aromatherapie. De geneeskrachtige eigenschappen van de oliën en de koesterende kracht van de aanraking vormen een goede combinatie voor een effectieve, genezende behandeling. Massage kan ontspannen of energie geven, het zenuwstelsel kan erdoor tot rust gebracht worden, het bloed- en lymfvatenstelsel kunnen erdoor gestimuleerd worden, waardoor het lichamelijk en geestelijk functioneren verbeterd wordt. Een van de grootste voordelen is de manier waarop massage de pijn en de spanning van gespannen of overbelaste spieren kan verlichten en een positieve invloed heeft op de gemoedsgesteldheid.

Andere methodes om essentiŽle oliŽn te gebruiken zijn:
inhaleren, baden, verdampen en inname.