Datalimiet ouders

Een primeur voor het ProZo Lyceum in Borgerveer: met ingang van het schooljaar 2015-2016 zal worden geëxperimenteerd met een datalimiet voor ouders, die voorlopig kunnen kiezen uit drie contactpakketten.

Voor wie het goedkope basispakket kiest verandert er weinig: Toegang tot Magister, twee ouderspreekavonden per jaar en daarnaast maximaal twee telefoontjes met de jaarlaagcoördinator; bovendien geeft het basispakket recht op ten hoogste vijf beknopte emailtjes met de mentor of een docent naar keuze. Voor 90% van de ouders dekt dit hun behoefte aan contact. Voor de overigen biedt het ProZo Lyceum nu ook het zogenaamde ProZo-Pluspakket.

Communicatie-coördinator Jasper Muisarm licht toe: "Er is een groeiende categorie ouders die een uiterst intensieve vorm van opvoeden beoefent. Die zitten overal bovenop – het woord wissewasjes hoor je mij niet gebruiken, maar bij het minste of geringste sturen zulke 'überouders' een mail van 13600 woorden naar de mentor. Dat is langer dan het boekenweekgeschenk. Dat Henriëtte door Kas tegen Fiona was geduwd, die toen riep dat Henriëtte eens wat minder marshmallows moest eten, dat ze dan wat minder log en lomp ... Enzovoort. Stront aan de knikker. Zo'n brave mentor leest die 13600 woorden (en met een beetje pech ook de makromails van de ouders van Kas en Fiona) en belooft op korte termijn een vredesoverleg te organiseren in klas 2F, en zich te belasten met de traumazorg en de cursus sociale weerbaarheid. Dat hoort er allemaal bij tegenwoordig. Alleen staat er 's avonds behalve de moeder van Henriëtte ook de getergde vader van Wilco op de voicemail; die heeft een groothandel in marshmallows en eist genoegdoening!"

"Kijk, de servicegerichtheid van scholen gaat steeds verder, maar mij komt het redelijk voor dat daar voortaan een prijskaartje aan hangt. Hoe meer communicatie, hoe hoger – bij je belbundel werkt het immers ook zo? De opbrengst van de Pluspakketten gaat naar de stichting MIMEME (minder ME bij mentoren). Iedereen blij!"

En dat derde pakket? Jasper Muisarm grijnst. "Ja, dat vergeet ik nog. Extreme ProZoholic, voor €7.500 per jaar."

€7.500?

"Ik geef toe, het is meer iets voor the happy few. Of the unhappy few, het is maar hoe je het bekijkt. Hoe dan ook, wij denken dat het een gat in de markt is. En voor dat bedrag bieden we bepaald niet niks: onbeperkt mailen en whatsappen met de mentor en de schoolleiding, met reply-garantie (binnen 5 minuten krijg je antwoord). Elke avond video-conferencing met het hele docententeam van zoon-/dochterlief. Juridisch advies en psychische bijstand na conflicten inbegrepen. DNA-onderzoek door de biologiesectie na uit de hand gelopen stoeipartijen of klassenavondjes. Vrije toegang tot de lerarenkamer en vijf minuten spreektijd bij de rapportvergaderingen."

"En nu het mooiste. GRADE-streaming heet het systeem. Ik weet alleen nog niet zeker of we dat dit jaar al rond krijgen: dan kunnen ze online meekijken hoe de proefwerken worden nagekeken! Bij elke rode streep kunnen de ouders meedenken, eventueel advies van derden inwinnen of direct reageren (via GRADE SCREAMING). De speciale correctiepen die hiervoor nodig is vertoont nog kinderziektes, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Kijk, het ProZo heeft de naam conservatief te zijn, maar ik denk dat we hiermee een forse stap richting 22e eeuw zetten. Al zijn er natuurlijk altijd ouders die nóg meer willen voor hun kind. Die zal je altijd houden ..."

 

© Marius Jaspers - p 2015 Raarlems Dagklad

Reacties naar marius.jaspers@gmail.com
http://members.chello.nl/m.jaspers5/