Rode Hoed en rosse gloed

Na drie kwartier bij het debat over de nieuwe schoolstrijd voelde het of er PUR-schuim in mijn aderen zat. We ontvluchtten de zaal van De Rode Hoed. De bar verkocht tot tien uur alleen thee en koffie. We ontvluchtten De Rode Hoed.

Tegen tienen gingen we terug. Want we wilden het begrijpen. Ze begrijpen.

Zo pikten we ook nog het staartje van het debat mee. Geleid door Harry Starren. Met Doekle Terpstra, staatssecretaris Van Bijsterveldt (CDA) en alle bobo's van dien. Erkende beleids-rukkers en projectfuckers als Pieter Hettema en Leo Lenssen, die hun nieuwe boek mochten pluggen.

Ze waren niet dom, daar waren we het snel over eens. Slecht? Misschien niet allemaal.

Maar dan nog ... Waar leer je abstracties aaneen te rijgen zonder ooit, ergens, uiteindelijk een scherp beeld op te roepen? En woorden als 'maatschappelijk ondernemerschap', 'maatwerk' en 'kwaliteitszorg' op religieuze toon uit te spreken?

De discussiebijdragen van mijn vriend waren zo welkom als een kiezelsteentje in een hap linzensoep. Maar zolang hij zich intoomde, hadden ze het goed onderling.

We waren er toch weer ingestonken. Aangeslagen bezagen we de nababbel. Professionele amicaliteit. Avitaliteit in colbert. Het ontbreken van iedere echte nieuwsgierigheid. Hoe WERD je zo? Tot een definitieve diagnose kwamen we niet.

Het rosse slot

Ik fleurde pas weer een beetje op toen ik op de terugweg in de Korte Korsjespoortsteeg langs een vrijwel ontklede raamprostituee kwam, die volkomen ontspannen in een joekel van een roman zat lezen. Gelukkig, ze bestonden nog, echte mensen!

Het blauwe slot

Die steriele bobo's blijven me bezighouden. Zou er geen wetenschappelijke verklaring zijn? In NRC las ik dat de fysisch antropologe Cynthia Beall heeft ontdekt dat Tibetanen zich op een andere manier hebben aangepast aan het leven in een zuurstofarme omgeving dan Andes-bewoners en EthiopiŽrs.

Wat zou ik Beall graag een vette werkbeurs geven om te onderzoeken hoe dat zit bij de taaie Nederlandse onderwijsmaffia.

 

© Marius Jaspers - p 2007 Raarlems Dagklad

Reacties naar marius.jaspers@gmail.com
http://members.chello.nl/m.jaspers5/