BRON: Militair Luchtvaart Museum

 

Hawker FGA-50 "Seahawk"

 

De "Seahawk" werd ontwikkeld uit het Hawker P.1040 project voor een experimentele straaljager. Bijzonder in de constructie was de plaatsing van de motor in het midden van het toestel. Hierdoor werd een zeer stabiel en manoeuvreerbaar vliegtuig verkregen. Voor dienst op vliegkampschepen werd de Seahawk voorzien van een deklandingshaak en opvouwbare vleugels, om opslag benedendeks te vergemakkelijken.

Na in 1953 in dienst te zijn gekomen bij de Engelse Royal Navy, werd de "Seahawk" in 1957 bij de MLD (Marineluchtvaartdienst) in gebruik genomen als vervanger van de door een zuigermotor aangedreven Hawker "Seafury". Ze werden ingezet vanaf het vliegkampschip Hr. Ms. "Karel Doorman" als luchtverdedigingsjager. In eerste instantie was het toestel hiertoe uitgerust met vier 20 mm kanonnen. Later werd de bewapening uitgebreid met twee Sidewinder lucht-lucht raketten.

Begin jaren '60 kreeg de taak van onderzeebootbestrijding binnen de marine meer nadruk. De "Seahawk" paste niet meer in dit concept en werd uitgefaseerd. Dit betekende tevens het einde van het aerobaticteam "The Sealords" dat met de "Seahawk" vloog en het einde van een kort tijdperk van marinestraaljagers. Het toestel is in dienst geweest bij de Squadrons 3 en 860.

Het toestel in het museum is opgebouwd uit verschillende onderdelen van "Seahawks" van de Britse Royal Navy en voorzien van MLD-kleuren.

 

Foto: Rinus Nuijten