INDONESISCHE RIJSTTAFEL

Werkplan

1 Dag van tevoren voorbereiden: 
* Saté 

½ Dag van tevoren bereiden: 
* Ikan panggang 
* Sambal goreng tempé 
* Telor besengèk 
* Sajoer bajem 
* Rujak manis 
* Saran kupang 

1 Uur van tevoren bereiden: 
* Sambal goreng tempé t/m water erdoor roeren. Vuur uitzetten. 
* Sajoer bajem t/m maïs toevoegen. Vuur uitzetten. 
* Rujak manis bereiden. 

½ Uur van tevoren: 
* Nasi koening bereiden 
* Grill voorverwarmen op hoogste stand voor Ikan panggang 
* Mosselbeslag maken 

¼ Uur van tevoren: 
* Ikan panggang grilleren. 

Vlak voor het opdienen: 
* Frituurvet verhitten voor sarang kupang 
* Sambal goreng tempé verwarmen 
* Saté verwarmen 
* telor besengèk verwarmen 
* Sajoer bajem 4 minuten laten koken 
* Sarang kupang frituren. 

Sajour Bajem (groentesoep)
Je hebt nodig
1 kleine ui 
1 teentje knoflook 
1 rode lombok (spaanse peper) 
250 gram spinazie * 
1 blik maïs, nettogewicht 150 gram 
1 eetlepel olie 
1 theelepel geroosterde trassi 
1 eetlepel ketjap manis 
zout 

* Oorspronkelijk wordt dit gerecht gemaakt met bajem, een op spinazie lijkende groente. Te koop in goed gesorteerde toko´s
   Maar spinazie erin smaakt ook prima. 

Voorbereiden
* Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen. 
* Lombok wassen, halveren, zaadjes verwijderen en fijnsnijden. 
* Spinazie wassen, uitzoeken en in vergiet laten uitlekken. 
* Maïs afgieten. 

Bereiden
* In pan olie verhitten. 
* Ui, knoflook en lombok ± 3 minuten zachtjes bakken. 
* Trasi erboven verkruimelen en erdoor roeren. 
* Spinazie toevoegen en al roerende in ± 5 minuten laten slinken. 
* Erdoor roeren: ± 3 deciliter water (tot spinazie net onder staat), ketjap en maïs, 4 minuten laten koken. 
* Eventueel op smaak brengen met zout. 
* Overdoen in 4 soepkommen en serveren. 

Nasi Koening (gele rijst)
Je hebt nodig
300 gram droogkokende rijst 
zout 
1 laurierblaadje 
1 theelepel koenjit (geelwortel) 
1 eetlepel santen. 

Bereiden
* In pan rijst koken met zout, laurierblaadje en koenjit. 
* Na 10 minuten santen erdoor roeren. 
* Rijst in nog ± 10 minuten gaarkoken. 
* Laurierblaadje verwijderen. 

Sambal Goreng Tempé (gebakken tempé)
Je hebt nodig
10 diepvries petébonen (stinkbonen) 
frituurvet/olie 
½ blok tempé (200 gram) 
1 grote ui 
1 grote teen knoflook 
1 rode lombok (spaanse peper) 
2 eetlepels olie 
1 theelepel geroosterde trassi 
2 salambladeren 
zout 
1 theelepel keukentamarinde (asam, potje) 
4 eetlepels ketjap manis 

Voorbereiden
* Petébonen laten ontdooien. 
* In frituurpan (zonder mandje) ruim vet/olie verhitten tot 175° (vet/olie is heet als een erin gelegd stukje brood
   begint te bruisen). 
* Intussen tempé in smalle reepjes snijden. 
* Tempé in 5 minuten bruin frituren. 
* Met schuimspaan tempé uit frituurpan scheppen en in kom doen. 
* Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen. 
* Lombok wassen, halveren, zaadjes verwijderen en fijnsnijden. 
* Petébonen fijnsnijden. 

Bereiden
* In koekepan 2 eetlepels olie verhitten. 
* Toevoegen: ui, knoflook, lombok en petébonen. 
* ± 3 Minuten zachtjes bakken. 
* Trassi erboven verkruimelen. 
* Erdoor roeren: salambladeren, snufje zout en keukentamarinde. 
* Tempé erdoor scheppen. 
* Ketjap en 3 eetlepels water erdoor roeren. 
* Nog 3 minuten zachtjes verwarmen. 
* Salamblaadjes verwijderen. 
* Tempémengsel overdoen in schaal. 

Saté 
Je hebt nodig
1 kleine ui 
500 gram magere hamlappen 
2 eetlepels olie 
1 teentje knoflook 
1 theelepel geroosterde trassi 
1 eetlepel ketoembar (koriander) 
1 eetlepel suiker 
1½ theelepel sambal oelek 
4 eetlepels ketjap manis 
4 eetlepels pindakaas. 

Voorbereiden
* Ui pellen en snipperen. 
* Vlees in stukjes snijden. 
* In braadpan olie verhitten. 
* Ui ± 3 minuten zachtjes bakken. 
* Knoflook pellen en erboven uitpersen. 
* Vlees toevoegen en in 5 minuten bruin bakken. 
* Trassi erboven verkruimelen. 
* Erdoor roeren: ketoembar, suiker en sambal. 
* 5 Minuten zachtjes meebakken. 
* Ketjap en pindakaas erdoor roeren. 
* Als de saus te dik is eventueel ½ deciliter water erdoor roeren. 
* Nog 2 minuten meeverwarmen. 

Bereiden
* Saté in ongeveer 7 minuten door en door verwarmen. Overdoen in schaal. 

Sarang Kupang (mosselnestje)
Je hebt nodig
stukje prei (± 8 cm) 
100 gram taugé 
2 takjes selderij 
100 gram gekookte mosselen 
frituurvet/olie 
200 gram bloem 
zout 
peper 
1 theelepel suiker 
1 theelepel sambal oelek 
2 eieren. 

Voorbereiden
* Prei in heel dunne ringen snijden, in vergiet wassen en goed uit laten lekken. 
* Taugé wassen en in zeef goed laten uitlekken. 
* In kopje selderij fijnknippen. 
* In zeef mosselen afspoelen en goed laten uitlekken. 

Bereiden
* In frituurpan vet/olie verhitten tot 175°. 
* In kom doen: bloem, ½ theelepel zout, ¼ theelepel peper, suiker en sambal. 
* Hierboven eieren breken. 
* 1½ Deciliter water erdoor roeren. Blijven roeren tot een glad beslag. 
* Erdoor scheppen: prei, ¾ deel van de taugé en selderij. 
* Vergiet bekleden met keukenpapier. 
* In soep-opscheplepel beetje beslag doen. 
* Hierin ± 5 mosselen en beetje taugé doen. Aanvullen met beslag tot soep-opscheplepel vol is. 
* Soep-opscheplepel in frituurvet/olie laten glijden.
* Met behulp van andere lepel beslag uit soeplepel scheppen. 
* Met ± 2 tegelijk in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar frituren. 
* In vergiet uit laten lekken. 
* Op zelfde manier nog 2 mosselnestjes frituren. 
* Op schaal leggen en warm houden. 

Ikan Panggang (geroosterde vis) 
Je hebt nodig
4 theelepels sambal oelek 
1 eetlepel suiker 
2 eetlepels citroensap 
6 eetlepels ketjap manis 
zout 
500 gram kabeljauwfilet. 

Voorbereiden
* In kommetje doen: sambal, suiker, citroensap, ketjap en snufje zout. 
* Tot sausje roeren (= marinade) 
* Vis onder koud stromend water afspoelen. 
* Met keukenpapier droog deppen. 
* In schaal sausje schenken. 
* Vis erdoor wentelen en 2 uur laten marineren. 
* Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten, af en toe de vis keren. 

Bereiden
* Grill voorverwarmen op hoogste stand. 
* Vis uit marinade nemen en op platte ovenvaste schaal leggen. 
* In midden van grill vis in ± 5 minuten gaar grilleren, halverwege keren. 

Telor Besengèk (ei in kerriesaus)
Je hebt nodig
1 kleine ui 
1 grote teen knoflook 
1 theelepel ketoembar (koriander) 
1 theelepel geroosterde trassi 
4 theelepels koenjit (geelwortel) 
1 theelepel laos 
¼ theelepel serehpoeder (citroengras) 
4 kemirienoten 
3 salambladeren 
1½ theelepel keukentamarinde (asam, potje) 
½ blok santen 
4 eieren 
zout 

Voorbereiden:
* Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen. 
* In vijzel met stamper doen: ui, knoflook, ketoembar, trassi, koenjit, laos, serehpoeder en kemirienoten. 
* Fijnstampen. 
* In kleine braadpan olie verhitten. 
* Toevoegen: fijngestampt mengsel, salambladeren en keukentamarinde. 
* Al roerende 1 minuut bakken. 
* 3 Deciliter water en santen erdoor roeren. 
* Zonder deksel op pan in ± 15 minuten tot dikke saus koken. 
* Af en toe roeren. 
* Intussen eieren in 10 minuten hardkoken. 
* Laten schrikken en pellen. 
* Salambladeren uit saus verwijderen. 
* Eventueel saus op smaak brengen met zout. 
* Eieren in saus leggen. 

Bereiden
* Saus met eieren op zacht vuur in ± 5 minuten door en door verwarmen en overdoen in schaal. 

Rujak Manis (vruchten in zoet-pittige saus) 
Je hebt nodig
75 gram gula jawa (Javaanse suiker) 
2 theelepels keukentamarinde 
¼ theelepel sambal oelek 
½ eetlepel ketjap manis 
1 appel (Granny Smith) 
½ eetlepel citroensap 
½ kleine komkommer 
1 mango 
1 sinaasappel 

Voorbereiden
* In vijzel met stamper gula jawa tot kleine stukjes verbrokkelen. 
* 1 Eetlepel warm water erdoor roeren. Blijven roeren tot gladde pap. 
* Keukentamarinde erdoor roeren. 
* Op smaak brengen met sambal en ketjap. 
* Goed door elkaar roeren en in schaaltje doen. 
* Appel schillen en klokhuis verwijderen. In partjes snijden en besprenkelen met citroensap. 
* Komkommer schillen, overlangs halveren en zaadlijst verwijderen. 
* Komkommer in (brede) reepjes snijden. 
* Mango schillen, vruchtvlees rondom pit afsnijden. Mango in schijfjes snijden. 
* Sinaasappel pellen en witte velletjes verwijderen. Sinaasappel in partjes verdelen en in stukjes snijden. 
* In kom doen: appel, komkommer, mango en sinaasappel. 
* Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. 

Bereiden
* Sausje door elkaar roeren (als sausje gestold is, nog ± 1 theelepel koud water erdoor roeren) 
* Sausje over 4 schaaltjes verdelen. 
* Vruchtenmengsel erover verdelen. 

Zelfgemaakt seroendeng (kruidig gebakken kokosmengsel) 
je hebt nodig
1 zeer fijngesnipperde ui 
1 uitgeperst teentje knoflook 
¼ theelepel laos 
½ eetlepel gemberpoeder 
1 eetlepel ketoembar (koriander) 
½ eetlepel gula jawa 
1 theelepel trassi 
1 theelepel zout 
1 djeroek peroetblad 
stukje salamblad 
½ eetlepel olie 
4 eetlepels geraspte kokos 
1½ eetlepel tamarindewater (asam) 
25 gram ongezouten pinda´s 

Bereiden
* In kom mengen: ui, knoflook, laos, gemberpoeder, ketoembar, gula jawa, trassi, zout, djeroek peroetblad en stukje salamblad. 
* In (anti-aanbak) koekenpan olie verhitten. 
* Hierin mengsel al roerende droogbakken. 
* Geraspte kokos toevoegen en lichtbruin bakken. 
* Tamarinde water en pinda´s toevoegen. 
* Mengsel droogbakken (mengsel niet te bruin laten kleuren). 
* Djeroek peroetblad en salamblad verwijderen. 

Alle gerechten overdoen in schalen en/of soepkommen. Seroendeng, kroepoek, sambal oelek en fruitjes op tafel zetten. 
Gerechten op réchauds op tafel zetten. 

Terug naar inhoud Indonesische rijstschotel