De Russisch Blauw of Blauwe Rus

GESCHIEDENIS:

De Blauwe Rus ook wel Russisch Blauw genoemd, is een bijzonder ras dat opvalt door zijn gracieuze verschijning, de bijzondere vachtkleur en -structuur en de felgroene ogen. Russen zijn gesteld op een rustig leven en ze hechten zich aan de mensen in hun omgeving. Zoals de naam doet vermoeden, gaat men ervan uit dat de Blauwe Rus uit Rusland komt. Maar de afkomst van dit ras kan niet met zekerheid worden vastgesteld. Men vermoedt dat de eerste exemplaren van het ras door Engelse zeelieden omstreeks 1860 uit de Russische havenstad Archangelsk naar Engeland werden meegenomen. Na de Tweede Wereldoorlog was het ras bijna uitgestorven. In Scandinavië heeft men bij de opbouw van het ras na de Tweede Wereldoorlog een bluepoint Siamees gebruikt. Dit werd overgenomen door de Engelse fokkers, die zelfs hun standaard aan deze slankere blauwe kat aanpasten. In 1965 is men hierop teruggekomen en werd de standaard herschreven. Nu wordt zelfs aangetekend dat een Siamees type ongewenst is.

     

AARD EN KARAKTER:

De Blauwe Rus is een lieve aanhankelijke kat, die graag bij mensen is en dan het liefst op schoot. Het karakter is dan ook met die van geen enkel ander ras te vergelijken. Het zijn rustige dieren met een goede gezondheid en een aangenaam stemgeluid. Krolse poezen verheffen nauwelijks hun stem. Ze hebben een hekel aan lawaai en aan een ruwe behandeling of dwang. Ten opzichte van vreemden zijn Blauwe Russen niet erg toeschietelijk. Doorgaans trekken ze zich terug als er bezoek is en waarderen ze het niet als ze door onbekenden geaaid of opgetild worden. Ze zullen dan nooit hun klauwen uitslaan want daar zijn ze te zachtaardig voor. Maar ze zullen het zeker laten merken dat ze er niet van gediend zijn. Katten van dit ras kunnen het over het algemeen goed vinden met andere katten en honden. Verder zijn ze niet luidruchtig en zijn tot op hoge leeftijd speels. Ze kunnen goed op flats worden gehouden en wekken zelfs de indruk het liefst binnen te blijven. Ze zijn niet graag alleen en erg sociaal. Wanneer u veel van huis bent is het raadzaam 2 katten aan te schaffen.

UITERLIJK, VACHT EN KLEUREN:

Het uiterlijk is specifiek. Er is geen ander ras met eenzelfde dubbele, korte zijde-achtige vacht en opstaand als pluche. De kleur van de vacht moet effen blauw zijn met een mooie zilveren glans, veroorzaakt door de aanwezigheid van zilvertipping. Spooktekeningen of witte haren in de vacht en een te zware lichaamsbouw worden op tentoonstellingen als fout aangemerkt. De neus en voetzolen zijn ook blauwgrijs en de ogen behoren intens groen te zijn. Het wordt als fout gezien als de ogen gele nuances vertonen, maar het kan een paar jaar duren voordat de uiteindelijke oogkleur zich ontwikkeld heeft. Blauwe Russen komen in drie verschillende kleuren voor.

Blauwgrijs is de meest bekende voorkomende kleur. Er worden ook steeds meer katten geboren met een zwarte of een witte vacht. Deze worden nog niet door alle overkoepelende organisaties erkend.

Witte Russen zijn zuiver wit met een roze neusspiegel en roze voetzooltjes. De ogen zijn groen, odd-eyed of blauw.


De Zwarte Rus is zuiver zwart met een donker neusleertje en donkere voetzolen. Ook de Zwarte Rus heeft de kenmerkende groene ogen.

Nog niet zo lang geleden is er een langharige versie van de Blauwe Rus gefokt. Het is een afzonderlijk ras nl. de Nebelung.

KOP:

De kop moet wigvormig en kort zijn met een lange vlakke schedel. Voorhoofd en neus zijn recht, met elkaar een hoek vormend. De ogen moeten groen, groot en amandelvormig zijn. De oren zijn groot, tamelijk puntig en verticaal op de kop geplaatst. De huid van de oren is doorschijnend en dun. Verder moet de Blauwe Rus in bezit zijn van een sterke kin en geprononceerde snorhaarkussentjes.

LICHAAM:

Het lichaam van de Blauwe Rus is lang en elegant. Met een gemiddeld beenderstelsel, lange poten met ovale voetjes. De staart moet tamelijk lang zijn en spits toelopen.

VERZORGING:

De bijzondere vacht van de Blauwe Rus heeft betrekkelijk weinig verzorging nodig. Het is voldoende om de vacht af en toe te borstelen met een zachte borstel. Te veel kammen of het buiten de ruiperiodes werken met een rubberen borstel heeft als nadeel dat u de zachte ondervacht kunt beschadigen of zelfs uit de huid kunt trekken. De oren kunt u schoonmaken met een oorcleaner (wanneer dit nodig is) en knip regelmatig de scherpe nagelpunten met een nageltang.