Vijfenzeventig jaar v.v. Baronie
1926- 2001


Hoofdstuk 1

De crisis van de jaren dertig

Verliep voor de vereniging Baronie het begin van de jaren dertig voorspoedig en groeide men in meer dan een opzicht, spoedig zouden donkere tijden aanbreken voor de wereld, ook voor Nederland, Breda en Ginneken.
De crisis van de jaren dertig had ook in Breda een ongekende werkloosheid tot gevolg en armoede zou een bekender begrip worden, ook voor hen die het nooit eerder meemaakten. Met name in de tweede helft van de jaren dertig werd de crisis steeds zichtbaarder en namen werkloosheid en daarmee de armoede toe. Ook Baronie ondervond de gevolgen van de crisis. Eind jaren '30 daalde het aantal leden schrikbarend, evenals het aantal vaste supporters dat gewoon was naar Baronie te gaan kijken en mee te reizen naar uitwedstrijden. In weerwil van dit alles werd in 1937 een supportersvereniging opgericht die meteen liefst 73 inschrijvingen kon noteren. Voetbal was nu eenmaal inmens populair bij de mensen, waarvoor het dorp en omgeving grote belangstelling bleef tonen. Het moge duidelijk zijn dat in het televisieloze tijdperk een ander recreatiepatroon bestond bij de bevolking dan tegenwoordig. Voetbal was de ultieme, zo niet de enige, uitlaatklep voor de mensen.

De crisis dreigde echter ook voor de zojuist verenigde supporters roet in het eten te gooien. Armoede was aan de orde van de dag en voetbal was even niet meer de belangrijkste bijzaak van de wereld.
De onzekerheid die de crisis veroorzaakte, versterkt door de oorlogsdreiging, hield de gemoederen meer bezig. Hoe te juichen voor iets banaals als een voetbalclub als de vraag rijst hoe er de volgende dag brood op de plank moet komen? Uitwedstrijden van Baronie werden nog wel bijgewoond door fans, maar op een veel kleinere schaal dan men gewoon was in die jaren vlak daarvoor.Wat betreft de jaren dertig is er na de kampioenstitel van '33-'34 sportief gezien weinig bekend over het reilen en zeilen van Baronie. Uit het beschikbare historisch materiaal is op te maken dat er gewoon doorgevoetbald werd in die jaren, evenals dat later het geval zou zijn gedurende de bezettingsjaren; maar feitelijke gegevens over wedstrijden, competities, klasseringen, et cetera ontbreken simpelweg.
Wel is daar opeens nog dat enkel fotootje uit 1939, waarop de kampioenen van Baronie 3 zo heerlijk ingehouden gelukkig kijken...


In 1939 werd ons derde elftal kampioen. Lange broeken waren toen nog in de mode!

hoofdstuk 1.7 hoofdstuk 1.9