Vijfenzeventig jaar v.v. Baronie
1926- 2001


Hoofdstuk 2

R.K.V.V. Baronie, een amateurtopper?, 1945-1955

In oktober I944 werd Breda bevrijd door Poolse troepen. In dit hoofdstuk wordt de naoorlogse periode behandeld tot aan het jaar 1955. Dit jaar vormde een belangrijk breekpunt in de geschiedenis van Baronie, omdat in dat jaar het betaald voetbal in Nederland werd geïntroduceerd en ook Baronie daarbij van de partij zou zijn.
Voor Baronie, ook direct na de oorlog nog met de toevoeging D.N.L., brak een periode aan waarin men zich trachtte te handhaven in de top van het (amateur)voetbal. Dit ging met vallen en opstaan en de ups en downs op sportief gebied volgden elkaar snel op.
Naast degradaties en promoties kan over de eerste tien jaar na de oorlog opgemerkt worden dat Baronie zich verder ontwikkelde in de richting van een grote vereniging. Een katholieke vereniging wel te verstaan, want, zoals we sullen zien, juist in deze periode was de invloed van de Rooms-katholieke kerk op het wel en wee van de vereniging Baronie overduidelijk aanwezig.

1e Klasser

Baronie-D.N.L. was, zoals we gezien hebben, in 1941-1942 kampioen geworden in de 2e Klasse K.N.V.B. maar had de promotie naar de zo gewenste 1e klasse, om welke reden dan ook, aan haar neus voorbij zien gaan. Dit onrecht werd na de bevrijding tenietgedaan en Baronie mocht in het seizoen 1945-1946 in de 1e klasse K.N.V.B. starten.
In dat eerste jaar werd ternauwernood het vege lijf gered, met als beloning voor de spelers van het eerste elftal een achtdaagse reis naar Zwitserland, aangeboden door het bestuur van Baronie.
Een aldaar georganiseerd toernooi werd door Baronie gewonnen.
In de competitie in Nederland wilde het echter niet echt vlotten in die eerste jaren na de oorlog. Ook in 1946-1947, alsmede in 1947-1948, werd het 1e klasserschap behouden, maar Baronie speelde in die seizoenen een vrij anonieme rol in de competitie.

In april 1947 speelde dit Baronie-elftal een returnwedstrijd tegen Sportingclub Acirau uit Zwitserland. De foto werd gemaakt in "burgerpakjel"
Staande v.l.n.r. Toon Crauwmans, Cees Hermans, leider Meddens, Rinus Broeders, Wim Loonen, Henk Panis, Piet Adriaansen en Chrisje Bindels.
Zittend: Piet Keijzers, Toon v.d. Corput, Piet Franken, Piet van Raak, Van Ginneken en Joop Simons.
hoofdstuk 1.11 hoofdstuk 2.2