Vijfenzeventig jaar v.v. Baronie
1926- 2001


Hoofdstuk 2


Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet

"Het verloren terrein teruggewonnen!", zo schreeuwt de kop op de voorpagina van de Baronie-Flitsen van juni 1950.
En jawel, Baronie had zich al na een enkel seizoen hersteld, was in 1949-1950 weer kampioen geworden in de 2e klasse B Zuid I en gepromoveerd naar de le klasse. In een sensationeel slot van de competitie won Baronie bij De Zeeuwen met 0-3 en verloor concurrent R.K.T.V.V. thuis met 0-2 van Vlissingen.
In de daaropvolgende promotiestrijd wist Baronie Kerkrade en De Valk achter zich te houden. Bij De Valk- Baronie waren maar liefst 500 supporters uit Ginneken en Breda aanwezig geweest en in totaal werden in dat seizoen 2741 supporters door de supportersclub vervoerd naar uitwedstrijden. De supportersvereniging liet zich overigens ook nog gelden door de vereniging Baronie een kampioensvlag uit te reiken, in ontvangst genomen door captain Rinus Broeders.


Zij brachten Baronie in de 1e klasse.

Uit de statistieken (opgenomen in de Baronie-Flitsen) blijkt dat een niet onaanzienlijk aandeel in het behalen van de titel werd opgeëist door een illuster duo, zonder anderen te kort te doen.
Vanaf 1946 zouden Toon Grauwmans en Piet van Raak, nog steeds prominente Baronieenthousiastelingen, een decennium samen in het eerste van Baronie spelen en in de succesvolle jaargang 1949-1950 namen zij meer dan de helft (29 van de 52) van de doelpuntenproductie van Baronie voor hun rekening.

hoofdstuk 2.4 hoofdstuk 2.6