Vijfenzeventig jaar v.v. Baronie
1926- 2001


Hoofdstuk 3

Internationaal Pinkstertoernooi

Ondertussen was in 1963 een nieuwe Baronietraditie geboren: het Baronie Internationaal Pinkstervoetbaltoernooi . Op initiatief van Jos van de Ouweland werd gestreden om de Jef Segers-bokaal - een zilveren replica van het vermaarde Bredase Spanjaardsgat - genoemd naar de erevoorzitter van Baronie. Internationaal gezien een sterk bezet toernooi met deelname van clubs uit Engeland, Tsjecho-Slowakije, Duitsland, Italië, Denemarken, België, Frankrijk, Zwitserland en
natuurlijk Nederland.
Tot 1984 - een onderbreking van drie jaar, 1978-1981, daargelaten - vond het toernooi ieder jaar plaats en in die eenentwintig jaar waren onder meer Spartak Praag, Hertha BSC Berlin; Aarhus, Go Ahead Eagles, N.A.C., P.E.C. Zwolle, EC. Dordrecht en S.V.V. te gast.
Grote organisatoren waren naast opnchter Van de Ouweland onder meer Jan Leemans, clubarts Hein van Opstal, Rien van Pruissen, Van de Plas, Jan Maas, Willem Riemslag, Mart van de Vorst en Diepstraten.
Het toernooi had een uniek karakter omdat in principe deelgenomen werd door teams tot 23 jaar, zodat aan jeugdige talenten de mogelijk-heid werd geboden zich te tonen. Ieder jaar trok de Blauwe Kei tijdens de pinksterdagen vele duizenden toeschouwers. Helaas is dit evenement al weer vele jaren geleden m.n. om financiële redenen ter ziele gegaan. Niet in de laatste plaats is dit jammer omdat als gevolg van de deel-name van internationaal gerenommeerde clubs een goed contact ontstond tussen Baronie en deze clubs. Zo mochten nog jaren nadat de laatste editie van het Baronie Internationaal Pinkstervoetbaltoernooi was gespeeld jeugdige teams van Baronie een bezoek brengen aan onder meer Spartak Praag en Hertha BSC Berlin om daar een toernooi af te werken.Van 1994 tot 1997 werd de trofee, het zilveren Spanjaards-gat, nog eens van stal gehaald voor het zogeheten Baronie Spanjaards-gattoernooi. Dit evenement, waarbij de twee of drie bezoekende
verenigingen tegen Baronie speelde en degene met het beste resultaat tot winnaar werd uitgeroepen, kon echter niet in schaduw staan van het oorspronkelijke Pinkstertoernooi.

Al snel bleek dat het publiek ook niet echt warm liep voor de opzet en het toernooi zou een haast geruisloze dood sterven. Bij wedstrijden tegen ploegen als R.B.C. kwamen nauwelijks mensen kijken, slechts de wedstrijden tegen N.A.C. trokken traditiegetrouw steeds een aantal duizend toeschouwers. De jaarlijkse wedstrijd Baronie-N.A.C. wordt dan ook tot op de dag van vandaag gespeeld in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.


Alweer is een geslaagd toernooi ten einde!
De prijzen werden door Hein van Opstal (rechts op de foto) uitgereikt
Hij was decennia-lang (vanaf 1963) sportarts van de v.v. Baronie.
Ook op andere terreinen zette hij zich belangeloos voor de vereniging uit het Ginneken in.
Op de foto (geheel links) staat met z'n handen over elkaar de heer Jan Leemans en lachend in het midden voorzitter Jan van de Lest.

hoofdstuk 3.6 hoofdstuk 3.8