Vijfenzeventig jaar v.v. Baronie
1926- 2001


Hoofdstuk 5


Bezoek van Oranje

Tijdens de succesjaren van Baronie beleefde de vereniging nog een uniek hoogtepunt. In de voorbereiding van het Nederlands elftal op de Europese kampioenschappen voetbal in 1996 in Engeland bezocht het keurkorps van bondscoach Guus Hiddink de Blauwe Kei voor een oefenpot tegen Baronie. Baronie bestond zeventig jaar in 1996 en middels het bezoek van Oranje op 24 mei werd dit feest uitbundig en op eenmalige wijze gevierd. De wedstrijd was nog bijna van de agenda geschrapt, omdat Guus Hiddink het niet zag zitten om met een gehavende selectie - Ajax speelde op 22 mei de finale van de Champions League - de voorbereidingscampagne te beginnen.
Maar Baronie protesteerde hevig, omdat er reeds vele kosten waren gemaakt in de voorbereiding van het evenement en het duel simpelweg contractueel was vastgelegd. Uiteindelijk hield de K.N.V.B. zich aan zijn verplichtingen. Wel was men genoodzaakt tot twee maal toe de datum van de feestwedstrijd te verzetten: van 21 mei, via 1 juli, naar 24 mei.

Na bijna vijfendertig jaar zou de Blauwe Kei weer goed vol zitten. In het seizoen 1961-1962 was de Blauwe Kei voor het laatst uitverkocht geweest tijdens de wedstrijd Baronie-Velox, nu trokken zo'n acht duizend mannen, vrouwen en kinderen naar het Baroniestadion. De regen viel die avond met bakken uit de lucht, maar de vereniging Baronie beleefde een dag om nooit te vergeten. Wat te denken van de allerkleinste Baronnen, de F-jes, die hand in hand met de vaderlandse
vedetten het veld mochten betreden voorafgaand aan het duel? Voor hen zal 24 mei 1996 voor altijd in de herinnering blijven bestaan.

De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 1-7 overwinning van het Nederlands elftal; doelpunten van Jordi Cruijff, Richard Witschge, Dennis Bergkamp, Youri Mulder (2) en Johan de Kock (2). Voor Baronie scoorde Hubert Baardemans. Na de opgelopen 0-2 bepaalde hij de ruststand op
1-2 door een gave voorzet van Gerard Bayings achter doelman Ruud Hesp te koppen.

Blauwe Kei was even van Oranje.....

hoofdstuk 5.4 hoofdstuk 5.6