Vijfenzeventig jaar v.v. Baronie
1926- 2001


Hoofdstuk 5


Bouwen aan een nieuw team

Baronie had aan de hand van Jos Broers alles gewonnen wat er te winnen viel. Beter kon het niet, mede omdat bij Baronie na 1971 altijd de realiteitszin heeft overheerst dat een nieuw profavontuur nooit een optie meer zou zijn. Zo staat het ook al jaren lang in de statuten van de vereniging.
Het jaar 1997 vormde het absolute hoogtepunt met de derde hoofdklassetitel op rij en het behalen van het algeheel kampioenschap van Nederland. Voor een trainer genoeg reden om te zeggen dat het goed is geweest, dat elders andere uitdagingen wachten. Zo niet Broers, die in de opbouw van een nieuw team en tegelijkertijd het handhaven van Baronie in de top van het amateurvoetbal genoeg uitdaging zag voor de nabije toekomst.

Broers zag enkele belangrijke spelers verdwijnen, waaronder Martijn van Galen en Rene Houtzager die naar R.B.C. Roosendaal vertrokken. Met name het afscheid van Van Galen verdient hier enige aandacht. Als enige van de selectie van Baronie 1 speelde hij nooit ergens anders dan op de Blauwe Kei. Twintig seizoenen lang had hij het groenwit van Baronie gedragen, waarvan achtjaar als vaste waarde van Baronie 1. De laatste jaren als Baron werd hij geselecteerd voor het Nederlandse amateur-elftal en in het seizoen 1996-1997 werd hij gekozen als beste speler van alle zondagsamateurs.
Nu, op zijn zesentwintigste jaar, gaf hij zijn woord aan R.B.C., waar hij eerder niet was ingegaan op belangstelling van onder meer N.A.C., R.K.C. en A.D.O. Den Haag. Vier jaar zou hij bij R.B.C. blijven waar hij de promotie naar de Eredivisie meemaakte. Uiteindelijk viel hij, met anderen, ten prooi aan het inkoopbeleid van de Roosendaalse Boys Club, die meer zagen in 'grote' namen zoals Henk Vos en Regi Blinker. Met ingang van het seizoen 2001-2002 speelt hij in België, Achter de Kazerne bij K.V. Mechelen, een club die - zojuist gedegradeerd - wil bouwen aan een toekomst.

Maar goed, Broers bleef dus bij Baronie en bouwde aan een nieuw team. In het seizoen 1997-1998 was het even wennen voor de Baronie-aanhang. Meer dan een aantal plaatsen boven de degradatiestreep zat er dat eerste jaar na alle successen niet in. Op een gegeven moment moest Baronie zelf nog uitkijken niet af te zakken naar de 1e klasse, maar zover kwam het gelukkig niet. De kleine inzinking was van heel korte duur, want in de jaargangen 1998-1999 en 1999-2000 eindigde
Baronie op de tweede plaats in de hoofdklasse. In beide seizoenen had men met een beetje meer geluk zelfs opnieuw de titel gepakt. Baronie was dus, na een wat minder jaar, onmiddellijk weer terug waar het wilde zijn, de top van het amateurvoetbal.
Het seizoen 1999-2000 was het laatste seizoen van Jos Broers bij Baronie. Broers vertrok naar D.O.V.O, een zaterdaghoofdklasser.

hoofdstuk 5.7 hoofdstuk 5.9