Baronie heeft aan één helft genoeg

Een uitstekend gespeelde eerste helft was gisteren net genoeg voor Baronie. Bij AFC'34 kwam de landskampioen uit op 1-2 nadat de rust inging met een comfortabele voorsprong van 0-2.

Na de winst op ADO'20 in Breda was het de tweede zege op rij voor de Bredanaars. "45 minuten zaten we weer op ons oude niveau", stelde Ad van Seeters tevreden vast. "Alles klopte, mooie goals, gemaakt uit prima combinaties. Jammer dat we dat overwicht in een fase na rust niet konden vasthouden. Zelfs bij die 0-2 zat er angst in de ploeg. Het was ook de fase, waarin AFC'34 door een dekkingsfout terug kon komen. Waar we daarna in uitblonken, was vechtlust. Baronie kon knokken vanmiddag. Daarom was de winst ook verdiend."

In Alkmaar geloofde bij rust alleen de verstokte AFC-aanhanger nog op een goede afloop. Baronie imponeerde in de eerste helft. Met Arno Gabriëls na 23 minuten en Arie Eikelenboom in de 32e minuut was de ploeg tweemaal succesvol. Gabriëls volleerde 'werelds' in de kruising na aangeven van Barry Bierstekers. Daaraan vooraf ging een prima actie van Rudy Aerts. De treffer van Eikelenboom had nog een hogere moeilijkheidsgraad. Voorstopper Erik Lankers lanceerde Dennis Sep. Diens voorzet vanaf de rechterflank viel precies op het koppende hoofd van Eikelenboom: 0-2.
Baronie permitteerde zich zelfs de luxe om, zeven minuten na de verdubbeling van de voorsprong, een opgelegde kans op 0-3 te missen. Aerts en De Vet gingen alleen op AFC'34-doelman Vink af. Aerts koos voor eigen succes en schoot voorlangs tot woede van Van Seeters, die juist Aerts regelmatig onderhoudt over het rendement in zijn spel. Van Seeters: "Effectiviteit is de basis van voetbal. Op alle niveaus zie je, dat zelfs een 0-2- voorsprong niet genoeg is. Eigen succes najagen kan gewoon niet."

Problemen

De gemiste kans kwam Baronie uiteindelijk op een moeilijke tweede helft te staan. AFC'34 koos met de inbreng van Jan de Bruijn voor drie spitsen. Vanaf de 46e tot de 70e minuut leverde dat de nodige problemen op. Na kansen voor Vermeulen, Baltus en Tamis, was het invaller De Bruin die AFC'34 tot 1-2 liet aansluiten. De dekkingsfout was van de geblesseerd geraakte Siner. Hij vroeg om een wissel maar werd net even te laat door Henny Hol vervangen. Met Maurice Baltus kreeg AFC'34 zelfs uitzicht op 2-2. Doelman Sander van der Heyden hield op dat moment Baronie op de been. Met de gemiste mogelijkheid op de gelijkmaker keerde het duel. AFC'34 hield weliswaar de Engelse strijd-wijze vol. De ruimte, achterin bood Baronie aardige kansen op 1-3. De beste mogelijkheid was voor Barry Bierstekers, die na een lekker een-tweetje met Sep de paal raakte. Met Sep en tweemaal Eikelenboom had Baronie alsnog naar 1-3 uit kunnen lopen. AFC'34 stelde daar één dreigend moment tegenover. Een van dichtbij gerichte kopbal van De Bruin werd een prooi voor een snel reagerende Van der Heyden. AFC'34 - Baronie leverde één gele kaart op aan Bredase kant (Aerts) en drie voor AFC'34.

Opstelling Baronie: Van der Heyden, Siner (61. Hol), Lankers,
J. Gabriëls, Rombouts, A. Gabriëls, Bierstekers, Aerts, De Vet
(72. Tiniyali), Sep, Eikelenboom.

wedstrijdverslag