Baronie raakt record kwijt

De laatste keer, dat Baronie in eigen huis verloor, was op 12 december 1999. De koninklijke AFC brak het Baronie-record. AFC, dat eerder al geen ontzag toonde voor de nationaal kampioen - het werd 6-2 in Amsterdam - won na een moeilijk eerste kwartier net zo eenvoudig met 0-3.

AFC leidde bij rust met 0-2. Baronie moest vanaf de 40e minuut met tien man verder na een rode kaart voor verdediger Siner en zag de achterstand in het restant van de partij oplopen naar 0-3.
Op het eerste kwartier na mag de nederlaag in eigen huis als kansloos te worden getypeerd. De hoopvolle start aan Bredase kant leverde drie prima kansen op. Willemse schoot na veertig seconden rakelijngs naast op aangeven van Rombouts. Daarna hadden inzetten van Eikelenboom en Arno Gabriëls een beter lot verdiend. Beide keren stond een uitstekende AFC-doelman Van Holten in de weg. De eerste de beste Amsterdamse mogelijkheid na zestien minuten werd wel verzilverd. Laid Tinyali liet AFC-aanvaller Landvreugd ontsnappen. Diens voorzet vond het kopgrage hoofd van uitblinker Dennis Purperhart, 0-1.

Onder het nulpunt

Toen Purperhart pal na de 0-1 nog eens het Bredase houtwerk trof en Van der Stelt 1-1 vergat te maken, zakte het vertrouwen bij Baronie tot ver onder het nulpunt.
Een kwartier goed voetbal, daarna niets meer. Baronie mocht slechts wachten op het moment, waarop AFC de voorsprong uitbouwde. De Amsterdammers deden dat met een benutte strafschop in de 29e minuut. Arno Gabriëls, samen met Sedat Siner een centraal gelegenheidsduo bij absentie van Johan Gabriëls en Lankers, leed onnodig balverlies. Siner corrigeerde te fors op Purperhart. Gehring knalde vanaf elf meter onberispelijk binnen, 0-2.
Arbiter Vos hielp daarna AFC compleet in het zadel. Siner kreeg na 40 minuten rood. Aanslagen van de AFC-spelers Landvreugd en invaller De Waal werden later met geel bestraft.

Leunstoel

Het numerieke nadeel inspireerde Baronie nauwelijks. AFC beperkte zich na rust 'vanuit de leunstoel' tot counterwerk. Purperhart had daar in de 72e minuut met zijn tweede treffer succes mee, 0-3.
Trainer Ad van Seeters sprak na afloop van een verdiende nederlaag. "AFC klopte ons op fysiek, slimheid en koelbloedigheid. In de openingsfase hadden wij moeten scoren. Daarna speelde Baronie tegen het eigen gebrek aan vertrouwen."
Opvallend was de plaats op de bank voor Dennis Sep. Van Seeters: "Sep werd in Amsterdam uit de wedstrijd gehouden. In zijn huidige vorm mist hij de dynamiek en kracht om een meerwaarde voor de ploeg te zijn. In feite geldt dat ook voor ervaren krachten als Bierstekers, Gabriëls en Siner. De verklaringen ervoor zijn bekend."

Opstelling Baronie: Van der Heyden, Lekewael, Siner, A.Gabriëls, Rombouts, Van der Stelt (60. Sep), Bierstekers, Tinyali (75. Van de Lindeloof), De Vet, Willemse (70. Persoon), Eikelenboom.